21 411    39    1  

Muggsopp

 43     Bergen     0
Jeg har nettopp kjøpt meg leilighet i borettslag, byggeår er 1990. Selger er dødsbo. Da jeg fjernet listene på soverom for å legge gulv oppdaget jeg litt muggsopp bak listene mot yttervegg. Har ikke funnet muggsopp andre steder, og det er ingen dårlig lukt i leiligheten. Jeg har sendt klage til selger, og fått tatt prøver av muggsoppen. Venter svar på prøvene i neste uke. Han som var og tok prøver mente det kunne fikses ved å montere flere ventiler og bytte ut nederste del av gipsplatene der det var muggsopp.

Har snakket med styreleder i borettslaget, han nevnte at det ble gjort utbedringer i alle leilighetene for rundt 5 år siden grunnet dårlig ventilasjon og muggskader. Det ble da installert bedre ventilasjon for å hindre høy luftfuktighet.

Jeg lurer nå på hvordan jeg skal angripe saken, slik jeg ser det har jeg tre valg:

1. Klage til borettslaget og få de til å utbedre skadene. De er jo ansvarlig for bygningen. Kanskje dette er småting som henger igjen fra utbedringen for 5 år siden.

2. Kjøre sak mot eierskifteforsikring og få avslag i pris til å betale for utbedringer. Det er jo en ganske klar skjult skade. Men dette kan ta lang tid vil jeg tro.

3. Fikse det selv. Vaske grundig og sette på nye lister og satse på at det holder. Kanskje skadene er grunnet manglende lufting av forrige eier og at jeg klarer å sørge for bedre inneklima selv.

Noen som har gode råd?

Se vedlagte bilder fra soverom.
Muggsopp - MuggWeb2.jpg - Maxland
Muggsopp - MuggWeb1.jpg - Maxland

   #1
 22 352     Akershus     0
Det er vel ingen fukt der idag? Lurer på hvordan gipsen ser ut på andre siden.
   #2
 899     Bergen     0
Når det gjelder klage på skjulte feil og mangler er det vel en ganske klar presedens for at manglene skal overstige 3-5% av kjøpesum, så om du må få byttet ut noen gipsplater, i verstefall stenderverk tror jeg ikke du når den summen ( om du ikke fikk leiligheten svært billig ( men da kan selger hevde at prisen var satt lav pga slike ting)

Hva er på andre siden av veggen?
  (trådstarter)
   #3
 43     Bergen     0
Det er yttervegg,  første etasje. I tillegg er det garasje under, så det er nok en fin liten kuldebro der.

Men hvis ventilasjonen må utbedres blir det kanskje litt høyere summer. Men jeg har lite lyst å starte en lang sak mot eierskifteforsikring.

Jeg fikk den billig ja, men det var ikke nevnt noe om muggskader eller tidligere utbedringer i verken takst eller på visning.
   #4
 899     Bergen     0
Ventilasjon bør vel borettslaget sørge for.

Er det på et soverom?

Enkelte eldre mennesker lufter ikke i det tatt, så dette kan være grunnen.
  (trådstarter)
   #5
 43     Bergen     0
Ja, har lest at det er borettslagets ansvarsområdet. Dette er på soverom ja.

Som nevnt i annen post på forumet er det installert Flexit USV-X på kjøkken med avtrekk fra kjøkken og bad. Såkalt sentralavtrekk. I installasjonveiledningen for denne står det; "Ventiler for frisklufttilførsel skal monteres i alle sove-, oppholdsrom og kjøkken. For at systemet skal fungere er det helt avhengig av  tilstrekkelig  med friskluftsventiler i boligen."

Det er kun en liten spalte-ventil over vindu på soverom, og ingen ventiler i stue. Eneste ventilen ellers er en skru-ventil over inngangsdør. Men denne har liten eller ingen funksjon for luftsirkulasjon i stue eller soverom.

Så vil tro jeg har ganske god sak mot borettslaget med for dårlig ventilasjon.
   #6
 899     Bergen     0
Det er vel en murvegg, ser det ikke ut som det? ser ut som det er plugger...
  (trådstarter)
   #7
 43     Bergen     0
Det er gipsvegg innvendig ihvertfall. Uvendig er den blendet med plater. Er usikker på om det er murvegg inni, tror ikke det.

   #8
 79     1
Siden du har kjøpt det av et dødsbo så har vel ikke arvingene bodd i leiligheten? og dermed ikke ansvarlig for "skjulte feil og mangler". Var i samme situasjon, men på andre siden av bordet. Da stod det i salgspapirene at selger IKKE hadde bodd i leiligheten. Dette gjør at selger/megler "kjøper" seg fri fra feil ,om dem ikke er helt åpenbare . Derfor så skal en vere litt forsiktig med å kjøpe slike dødsbo. Men for all del så kan en gjøre seg gode kjøp også. Budrunden er ofte ikke så heite. Borettslaget ville vel bare trekke på skuldrene å si at dem ikke kan styre hvordan den enkelte lufter sine leilighet. Skulle det vise seg at ventilasjonsanlegget ikke er tilfredstillende så er den en annen sak.
  (trådstarter)
   #9
 43     Bergen     0
Arving har ikke bodd der nei, han hadde aldri vært der en gang visstnok. Ja, det står i prospekt at det er dødsbo og selger ikke har kjennskap til boligen. Og det er også tegnet eierskifteforsikring. Jeg sjekket derfor leiligheten grundig, og bad og kjøkken var det ingen feil med. Det var heller ingen vond lukt i leiligheten.
bex
   #10
 4 300     Østlandet     0
det ser ut som det er vaskeskade, vasket med litt mye vann som har trekt opp bak listen, prøv og skjær noen striper vekk der hvor listen dekker så kan du se om treverket bak også er skadet
Signatur