20 576    17    1  

Omgjøre kjeller til leilighet/hybel

 1     1
Hei, jeg har prøvd så godt det lar seg gjøre å søke meg frem men føler ikke helt jeg finner det jeg trenger svar på.

Caset er som følger: I vår enebolig har vi en kjeller bestående av en stue, soverom og bad på totalt 42 m2. Det er et vindu på badet, samt et 1.20x1.20 vindu og 0,50x1 vindu i stuen. Fra overetasjen er det kun en vanlig dør med trapp ned til kjelleren.

Planen er som følger:

- Fjerne døren ned til kjelleren for å lage en liten bod for overetasjen. Og fjerne trappen for å lage en liten bod til kjelleren.

-Grave litt ned i bakken utenfor kjelleren (ca 1,5-2 meter) for å lage en liten trapp og sette inn inngangsdør inn i stuen. (den delen av kjelleren der jeg tenker døren skal stå er kun halveis under bakken)

- Videre har jeg bare tenkt å sette opp en mindre kjøkkenbenk i stuen slik at det blir en åpen stue/kjøkken-løsning.

Det meste her kan gjøres selv, det eneste jeg trenger fagfolk til er å sette inn inngangsdøren og lage en trapp.

Hva tror dere det trengs av godkjenninger for å gjennomføre dette og for og få kjelleren godkjent til å utleie. Hva må endres på og hva lar seg ikke gjennomføre? Selv tror jeg ikke det er værre enn å bare få opp en egen inngangsdør + kjøkkenbenk så er den klar for utleie men jeg vil aller helst være på den sikre siden.

Eneste erfaringen jeg har fra før av er at vi fra før av har en godkjent leilighet i toppen av huset som vi allerede leier ut. Tanken med å endre litt i kjelleren er å kunne få leid ut mer av boligen da det kun er en av oss som kommer til å bli boende i etasjen melleom utleieleighet på toppen og kjelleren (tot 150 m2, kjelleren + leiligheten i øverste etasje overstiger ikke 50% av boarealet (45m2 + 85m2).

Jeg kan abosolutt ingenting om dette, så jeg tar i mot alt av tips og forslag med åpne armer.

På forhånd takk!

   #1
 211     0
Har ikke stålkontroll på dette, men det er ikke bare bare å få en leilighet godkjent for utleie.

Kravene jeg kommer på:
-Godkjente rømningsveger. Vindu må være 50 cm i høyde og 60cm i bredde, men minimum 1,50 når høyde og bredde summeres.
-Krav til lydisolering
-Krav til brannvegg mellom boenhetene?
-Krav til lysmenge inn i rom (10%)
   #3
 18 990     Akershus     0
Alt dette er diskutert før her på forumet.

Du vil trenge en ansvarlig entrepernør, må bygge etter TEK10 eller tigge om dispensjoner, betale dobbel (trippel) vannavgift, kloakkavgift, renovasjonsavgift, fastavgift strøm. Du må sjekke eiendomsskatt og skatteregler.

De praktiske tingene kan du få endel svar på i en bok fra SINTEF om temaet.
Signatur
   #4
 208     Oslo     0
Når du sier at det skal anlegges i kjelleren, så er dette med lys og utsyn noe som kan bli utfordrende.
   #5
 8 026     Bærum     0
Kommer vel litt an på hvordan man definerer kjeller....
Jeg omtaler første etasje i mitt eget hus som kjeller - der ligger den ene siden delvis mot terreng, mens alle oppholdsrom ligger på andre siden og er godt over bakkehøyde i hele takhøyden. Likevel kaller vi det "kjellern'"  Smile
   #6
 417     Troms     0
Regner med arealet allerede er en del av boarelalet i huset, og ikke trenger noen omsøking i kommunen. Da ville jeg bare beholdt trappeløpet i mellom etasjene, og dermed er det ikke en egen selvstendig leilighet, men en hybelleilighet integrert i din bolig. Trappen blir da også en rømningsvei. Eneste søknad du må ha på plass, er fasade-endring siden du skal grave og sette inn dør. Alt det andre du gjør innvendig vil jo bare være oppussing, og det har vi alle lov til å gjøre uten å søke på noe som helst. Smile 42 kvm. totalt, og ikke eget selvstendig kjøkken er helt klart en hybelleilighet, og ikke en selvstendig boenhet. Ingen påslag på forskjellige kommunale avgifter. Ingen tull med parkeringspalsser, og ikke noen overdrevne TEK10 krav som må følges.
Signatur
   #7
 18 990     Akershus     0

Regner med arealet allerede er en del av boarelalet i huset, og ikke trenger noen omsøking i kommunen.Ikke det? Har en leilighet på 70m2 i kjelleren. Var godkjent i 1980 som et 112 hus (enebolig med utleiedel) med dobbelt arealtilskudd. "Kjøkkenbenken tatt ut i 1995" Dermed ble det et 112 hus (enebolig).

I 2012 kan jeg ikke "sette kjøkkenbenken inn igjen" uten at leiligheten oppfyller TEK10 med ansvarlig søker ++. Alternativet er å leie ut en "ikke godkjent leilighet". I nabokommunen jakter de på slike kriminelle og gir dem en saftig bot mens leieboer blir satt omgående på gata.


En skal tenke seg om og sjekke før en legger penger i en utleiedel.
Signatur

   #8
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Når jeg undersøkte dette (har to leil til utleie, hvorav en i "kjeller") fikk jeg svar fra kommunen at det ikke var krav til TEK10 så lenge jeg ikke fjernet eller satt opp bærende konstruksjon.
   #9
 18 990     Akershus     0
Likhet for loven i Norge skjønner jeg.
Signatur
   #10
 417     Troms     0
Det er ikke krav til godkjenning av utleiedel eller krav til TEK10 dersom du bare skal leie ut ett rom i huset ditt som hybel.
1. rommet du leier ut ligger i en sokkeletasje,(ned en trapp, igjennom en normalt låst dør)
2. Har adgang til ett bad som kun beyttes av leietaker,
3. En av rømningsveiene i huset går igjennom hybelen (egen inngang)

Ingen av dise faktorene utløser søknad om omdisponering av areal.

Signatur