8 973    3    4  

Skatt ved utleie, borettslag

 499     Porsgrunn     4
Hei!

Jeg vurderer å leie ut en borettslagsleilighet siden jeg har kjøpt meg et hus, men sliter litt med å vite hva som blir riktig skatt. Det er jo gjeld og felleskostnader på leiligheten, som er i borettslag.

Gjeld jeg har på denne er 1.040.000 kr
Fellesgjeld er ca. 170.000, og avdrag inkl felleskost pr mnd utgjør 3674,-
Dette er inkludert varmtvann og TV, men ikke internett.

Leien jeg vurderer å ta er 8000 kr + strøm.

Hvilke fradrag kan jeg få for felleskostnader?
Jeg regner med jeg ikke må skatte 28% av 8000,-  grunnet felleskost?
Håper noen har peiling på skatt ved utleie Smile takk!

HSt
   #1
 23 106     Lillestrøm kommune     0
Du får ikke skattefradrag for avdrag (og også renter hvis du får egen rentefradragspost fra borettslaget).

Det betyr at du kan vel trekke fra de reelle kostnadene som ligger i 3674,- beløpet (Dvs vedlikehold, varmtvann, TV, forsikring, samt kommunale avgifter hvis de betaler noen av disse)

Du må vel derfor i praksis få et regnskap for borettslaget og lage en utgiftsandel som du benytter.

Av dine utgifter kan du trekke fra evt. forsikringer, samt de deler av kommunale avgifter som evt. faller på din egen hånd.

Renteutgifter får du ikke trekke fra her, men du får jo trukket fra 28% av disse i skatteberegningen så du kan ta dette med i beregningen vedr lønnsomhet o.l., men ikke i regnestykket om hvor mye du må skatte av.

Og så må du huske på at om ett år får du full gevinstbeskatning ved et salg ...

(Er du uheldig så er det også begrensninger i rett til utleie i borettslaget, så vær sikker på at du ikke mister skattefritt salg og så oppdager at du ikke har lov å leie ut i mer enn 1 eller 2 år f.eks.)
  (trådstarter)
   #2
 499     Porsgrunn     0
Hei og takk for svar

Jeg vurderer å leie ut i enten ett eller tre år. Styreleder sa det ikke var noe problem
Ett år pga skattefritt salg, eller tre år for å dra den helt ut

Si at i felleskostnader på 3674 utgjør 1500 kr avdrag på gjeld. Så står det da igjen 2174 - disse får jeg da fradrag for? Altså ved 8000x12= 96.000 kan jeg trekke fra 26.088 kr, sitte igjen med 69.912 og 28% av dette blir altså 19.575 som jeg skal betale inn i skatt?

I så fall er ikke dette avskrekkende. Rentefradrag og avdrag på lånet gjør at jeg vil gå i pluss på sikt, men månedlig vil jeg nok ikke det
   #3
 254     0
Det er også viktig at du får fradrag for rentene i fellesutgiftene kun en gang. Borettslaget sender trolig en oversikt til deg der de viser hvor mye av fellesutgiftene som har vært renter. Dette rapporterer de også til staten, slik at du får rentefradrag.

Altså, om du har 3674 kr i fellesutgifter, der det er 1500 kr i avdrag og 1000 kr i renter, så skal du ha null fradrag for avdragene, og fradrag for rentene enten på utleieskjemaet eller på rentefradraget. Ikke både og.

Om borettslaget gjør som de fleste borettslag og sender rapport til staten skal du kun ha fradrag på 1174 kr med 1500 kr i avdrag of 1000 kr i renter, om du ikke vil bry deg med å flytte rundt på rentefradraget (som ikke har noen hensikt).

Utover det så får du også fradrag for vedlikehold og slikt (kanskje også annonsering?).