108    3    0  

Skattefratrekk ved utleiebolig

 1     0
Hei!

Jeg lurer litt på hvordan det fungerer ang fratrekk på skatten når man har en utleiebolig. 

Standard for 2020 er jo at 22% skal trekkes når man ikke bor der selv. Men så kan man trekke fra bl.a kommunale avg, strøm etc. 

Mulig dette er ett dumt spørsmål, men hva menes med dette? Trekker man fra hele summen som kommunale avgifter koster deg i året? Eller er det en prosentandel som du trekker fra?

Noen som kan svare meg på dette? :) takker!

HSt
   #1
 28 779     Lillestrøm kommune     0
Det er vel så enkelt at det er skatt på overskuddet, du kan trekke fra utgifter til vedlikehold også men ikke renteutgifter e.l og Ikke kostnad for påkostninger (=standard heving)
Ebe
   #2
 4 452     Vestlandet     0
Å trekke noe i fra på skatten betyr å redusere beløpet (i ditt tilfelle inntekten) du betaler skatt av.
Signatur
   #3
 4 656     Akershus     0
Først - utleiebolig er ikke nødvendigvis skattbart, det spørs om det er en del av egen bolig som er mindre enn 50% av boligen, da er det skattefritt.

Dersom du leier ut en separat bolig du ikke bor i selv, utløser det et skattemessig krav om et eget skjema (i gamle dager var det RF-1189) som skal fylles ut og legges ved selvangivelsen. I dette skjemaet fører du alle inntekter og utgifter som er direkte tilknyttet boligutleien. På norsk betyr dette f.eks.:

* *Alt* du tjener på utleien skal oppgis.
*Dersom boligen er møblert, kan noe av leieinntekten trekkes fra. (15%?)
*Dersom du som utleier betaler kommunale utgifter, kan disse trekkes fra.
*Dersom du betaler forsikring(er) kan disse trekkes fra.
*Eventuelle oppussinger du gjør på huset kan trekkes fra.

Kort fortalt kan det meste du betaler av utgifter tilknyttet huset trekkes fra.

Og med trekkes fra mener jeg at dersom du eksempelvis har 150 000 brutto inn i året fra utleieobjektet ditt, og har 50 000 i utgifter i året, er det de resterende 100 000 du blir skattet for.

*MEN*, og det er et men her: Dersom du har gjeld på utleieboligen, kan rentene fra denne gjelden *IKKE* trekkes fra som utgift på RF-1189, så sant du leier ut som privatperson. Grunnen er at da får du rentene trukket fra på selvangivelsen sammen med alle andre renter du kan trekke fra. Er dette butikk for deg, er saken en helt annen.

Av erfaring anbefaler jeg å holde leieinntekter, dersom dette er et eget hus, og privat økonomi separat. Jeg hadde en konto der *alle* utgifter og inntekter som hadde med utleie å gjøre ble satt inn eller betalt fra. Jeg fikk bla. annet en 5-sifret baksmell hvert eneste år, fordi jeg ikke gadd å betale inn skatt hver eneste måned, men tok en kalkulert baksmell. Siden alle leieinntektene stod på en egen konto, var dette grei skuring..

Jeg lot midlene fra utleien stå på denne kontoen over flere år, dermed ble det etter hvert en del penger på denne, jeg kalte det buffer. Fordi, og her er også en grunn til at man ikke skal innlemme disse pengene i egen privatøkonomi: Dersom det skjer noe, kan du ikke vente med å fikse dette til du har penger, det må skje *nå*. Eksempelvis om taket må byttes. Dette er fradragsberettiget, men du må selvsagt ha pengene. Dersom du lar dem stå i fred på en egen konto har du det.

Fra egen utleie - fikk beskjed fra lokalt vannverk om at det var lekkasje på anboringen (der husholdningens vannledning går inn på kommunens. Ikke valgfritt å utbedre!), kostnad: 135 000. Da var jeg glad jeg hadde en bufferkonto!

Bare spør om du lurer på noe, jeg har leid ut en enebolig i 15 år, så jeg har litt erfaring.

.Thag
Signatur