170    5    0  

Utleie av sokkelleiligher

 3     0
Vi kjøpte et hus for litt over et år siden. Sokkeletasjen var innredet med gang, stue, bad, wc, soverom og et rom som er råkjeller/bod. Jeg kunne bare sette opp en vegg så var det en fin leilighet med egen inngang og parkering. 

Den oppfyller krav til rømningsvei, takhøyde, lys og radon. Det er felles strømmåler og stoppkran til vannet er inne hos oss. Leiligheten er mindre en vår del som gjør at inntekten blir skattefri. Huset er bygget på slutten av 70 tallet og pusset opp mye for 11-12 år siden. Huset har ikke ferdigattest og er registrert som "111 - bolig", ikke "112 bolig med sokkelleilighet".  Huset har bare et bruksnummer. Kjelleren ble leid ut tidligere, men er pusset opp siden den gang og har nå bare 1 soverom. Vet ikke om de da hadde noen form for godkjennelse.

1. Slik jeg tolker regelverket så MÅ leiligheten registreres som egen boenhet når veggen er satt opp?

2. Hvis den er registrert som egen boenhet er kravene strengere ift. brannsikring, lydisolering og det blir generelt dyrere å leie ut?

3. Hvis jeg setter opp en dør mellom vår del av huset og leiligheten, så må den IKKE registreres som egen boenhet? 

4. Med en dør mellom så er eneste kravet at rommene er godkjent for varig opphold og leiligheten kan leies ut uten videre søknader eller tiltak?

Før vi satt opp veggen dro samboeren min til kommunen. Hun spurte damen i skranken om det var noe vi måtte tenke eller søke om hvis vi skulle leie ut leilighet i kjelleren. Hun sa at det kunne hun ikke innbille seg. Begynte nå å tenke på om hun egentlig har rett. 

HSt
   #1
 25 385     Lillestrøm kommune     0
3 ja, 4 ja

Du får nær doble kommunale utgifter i mange kommuner ved å søke om egen boenhet
  (trådstarter)
   #2
 3     0
3 ja, 4 ja

Du får nær doble kommunale utgifter i mange kommuner ved å søke om egen boenhet


Da er det vel bare å få opp en dør. Ganke lattelig at det er nødvendig.

Er det nødvendig å søke om brukstillatelse på rommene? Usikker på hva det er søkt om hos kommunen og om det har vært noen form for bruksendring av rommene opp igjennom tiden. Burde det sjekkes ut hos kommunen?
   #3
 1 499     Akershus     0
Rommene skal være godkjent for den bruk de har. Det er enklere i dag å få endret tidligere lagringskjellere til boreal. Bestill byggesaker til huset hos kommunen, så ser du hva dere har godkjent.
   #4
 19 549     Akershus     0
Jeg reiste på kommnen og fikk bla gjennom byggesaksmappa. Nyere saksmapper er gjerne tilgjengelig på nettet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Gikk igjennom byggesaksmappa og jeg fikk beskjed om at det ikke var nødvendig å søke bruksendring, selv om rommene blir brukt annerledes en det som står i skissene som ligger hos kommunen. Dette fordi det huset er såpass gammelt og det ikke var søknadspliktig før. Eneste jeg måtte tenke på var at dette med rømningsvei og slikt var ihht. regelverk.