173    6    0  

Utleie eller utbytteaksjer?

 2     0
Hei, 

Vurderer å selge utleiebolig for å investere i utbytteaksjer eller eventuelt crowdlending. Boligen ligger langt unna der jeg bor, og det er til stadighet litt styr med leieboere.

Årlige brutto leieinntekter er ca. 450k. Netto på  ca. 250k. (etter skatt) 
Tipper vi vil få ca. 7,5 mill. ved et eventuelt salg. Leieinntektene dekker i dag lån og renter på både utleiebolig og primærbolig (ca. 20k. i mnd). 

Så spørsmålet er om det vil være bedre lønnsomhet (+bedre nattesøvn) ved å selge utleieboligen og investere i aksjer som fortsatt kan dekke opp for lånekostnad og renter. Usikker hva banken sier om dette siden vi har sikkerhet i lånet i utleieboligen, men det kan sikkert løses ved å flytte sikkerheten til primærboligen når den har fått ferdigattest. 
Lånet vi har er på ca. 5,2mill. 

Noen som har tanker rundt dette dilemmaet og disse tallene?

   #1
 3 542     Asker     0
Du har mer distribuert eksponering i et par breie index fond. Så nattesøvn kan bli bedre. Det sagt er aksjemarkedet veldig ustabilt akkurat nå. Så et fond med ca 50% aksjer er kanskje en ok løsning.
Signatur
TSt
   #2
 12 108     0
Det å spekulere i avkastning med lånte penger er det bare enkelte banker som mener er sikkert fordi de selv tjener penger på dette. Hvis nyhuset har verdi på minst opp mot 9 mill slik at en får OK skkerhet i banken så kan en selvfølgelig fortsette å låne masse penger men utfallet er ikke gitt. Selv om utleie også kan være usikkert så kan en nok på dette sikre seg rimelig med ekstra forsikring etc.
   #3
 3 542     Asker     0
Oi. Tenkte at dette var fri kapital, selvom du har noe lån på annen eiendom. Er jo bare pluss/minus, men du bør ikke ta opp lån du spytter rett i aksjemarkedet. Historien er ikke en prediksjon på fremtiden for en aksje. Kanskje kanskje på index, men ikke spesifikke aksjer.
Signatur
TSt
   #4
 12 108     0
Løs inn lån og få redusert faste kostnader slik og så kan en investere overskuddet som en ikke trenger med den risiko en ønsker. Det vil uansett være kostnader med flytting av lån (Endring av sikkerhet) som en kan legge til avkastningen.
   #5
 3 542     Asker     0
Har du vurdert å benytte utleiemegler. Ja, det er kostnader med det, men da ser du lite til bekymringer. Da kommer bare penger inn mer eller mindre.
Signatur
   #6
 41     0
Du kan jo også se på Utbytteaksjer, de betaler 1-4 ganger i året og gir litt samme kontantstrøm som utleieleiligheten din.

Om du har en utleieleilighet i dag er det kanskje like aktuelt å se på eiendomsaksjer:

Castellum betaler i dag ca 5% utbytte, og er eiendomsselskap for utleie i skandinavia.
De er lokalisert i sverige, som medfører kildeskatt på 15%, avhengig av eierform (Aksjesparekonto / vanlig VPS konto) så kan en få eller ikke få tilbake kildeskatten.. Aksjesparekonto får ikke tilbake kildeskatt i nåværende form.

Etterpå så belastes utbytte med 35% (Tusen takk for det Mr. Støre).

Så kommer evt formueskatt på toppen, men denne får du også på sekundærbolig. Så den kan regnes likt.

Spørsmålet blir vel:

Kan TS beholde belåning? Kommer an på banken
Er skattedifferansen på 22% ved utleiebolig og 35% på aksje verd den ekstra jobben ved utleiebolig?

Et eierskap i eiendomsselskap er passivt, men høyere skatt, utleiebolig har lavere skatt, men mer innsats (og høyere risiko).