4 361    6    0  

Prisguide på hus

 130     0
Hei, jeg sitter her og pusler litt med tanken om en prisguide for hus.

Vi har jo alt prisguide på alt fra nesehårstrimmer, men noe lignende finnes ikke for boligprodusenter.

Jeg ser at det kan bli komplisert, men det kan jo også gjøres enkelt.

For.eks en rangering basert på kvadratmeterpris, eller delt opp i "byggesett", "malingsklart" og en annen for "nøkkelferdig".

I tillegg er det ganske vesentlig med erfaringer med forskjellige forhandlere, og mulighet til å velge geografisk sted.

For.eks en søkemotor hvor man velger ut 1,5 etasjer på mellom 150-180 kvm i Oslo: vips en liste med priser og forhandlere.

Når man trykker seg inn kan man lese erfaringer, men man kan også koble søkemotoren opp til forhandlerens offentlige regnskapstall. Slik får man med engang et inntrykk av om dette er en seriøs bedrift.

På forumet her er det alt en rekke prislister, og det er en rekke erfaringer. Det jeg egentlig foreslår er å systematisere slik informasjon på en mye bedre måte og oppfordre forhandlerne selv til å legge inn priser.

Noen som tror dette kan slå an?

Eller blir det for komplisert med forskjellige leveringsbeskrivelser, individuelle tilbud og tilpasninger og graden av egeninnsats? For dette er gjerne noe man ikke kan ta høyde for, men som kan være i erfaringene. Leveringsbeskrivelse kan jo også ligge ved huset når man søker det opp.

Jeg tror dette kan skjerpe konkurransen, og med opplysninger om forhandler og leverandør med blant annet kredittopplysninger og erfaringer så vil det bli vanskeligere for useriøse aktører å drive i markedet.

Er det noe jeg ikke tenker på her som gjør dette for vanskelig å få til?

   #2
 591     Vestlandet     0
spennende konsept, men jeg tviler på om det ville blitt så nøyaktig..
mye individuelle endringer og specs som du selv også nevner.
  (trådstarter)
   #3
 130     0

spennende konsept, men jeg tviler på om det ville blitt så nøyaktig..
mye individuelle endringer og specs som du selv også nevner.


Takk for det, tanken slo meg egentlig etter å ha fått tonnevis med huskataloger i postkassen på jakt etter drømmehuset. Jeg har saumfart nettet etter erfaringer, sjekker kredittopplysninger og er på jakt etter hvem som har beste "listepris" på ferdig oppsatt hus.

Det slår meg at dette må kunne man få til på en mye enklere måte. Ikke minst er det forferdelig vanskelig å finne ut hvem av produsentene som leverer i mitt område. Ofte leverer jeg info på sidene deres, for så ikke å høre fra dem igjen.

Ja, det er uhyre vanskelig å kunne gi et riktig bilde på hva totalpris blir. Samtidig kan det være at med en slik løsning, om den blir mye brukt, så vil bransjen tilpasse seg og ha mer likt innhold i sine tilbud ut til kundene enn i dag.

Det blir kanskje viktig å vekte gode erfaringer som blir registrert ganske høyt, det samme med selskapets økonomi som jeg ikke skrev inn i eksempelet. Jeg kan lage noe som ligner på et "søkeresultat" bilde for å vise hva jeg mener.

Jeg tror at når det gjelder slike kjøp så er gode erfaringer uhyre viktige, og gjerne like viktig som pris. Om man ser i dataverden så er det mange av de billigste som blir skydd av kunder på grunn av erfaringer og kunnskap om selskapets økonomi.
  (trådstarter)
   #6
 130     0

spennende : )


Ja, noe slikt tror jeg hadde vært meget spennende. Jeg er nok dessverre ikke så datakyndig at jeg selv kan få det til, men jeg har kontakt med folk som kan gjøre noe slikt på en grei og enkel måte.

Som en som selv skal bygge er jeg overrasket over hvor lite transparent boligprodusentbransjen er. Det er store variasjoner i hva som anses som "byggesett" eller "komplett oppføring".

Jeg tror om man kunne fått bransjen til å underordne seg noen "standarder" som er mer eller mindre like, samt fått litt klarhet i priser så er mye gjort. Med gode erfaringer og gode økonomiske rammer å vise til tror jeg også at man kan få luket ut en del useriøse.

Det er altså to ting jeg anser som viktig: Klar og ærlig konkurranse på likere vilkår og vanskeligere å drive useriøst.

Dette tror jeg faktisk er noe forbrukermyndighetene godt kunne finne på å involvere seg i. De har tatt egne initiativ til slikt med blant annet strøm og telepriser.

Videre er jo det viktig at dette blir presentert enkelt og greit, og samtidig at man kan grave seg ned i mer informasjon ved å gå innpå ting.