209    4    0  

Arkitekt og entreprenør i samme firma eller separat?

 3     0
Hei,

Vi planlegger hus tegnet fra bunn av, og ikke et kataloghus. Spørsmålet er om vi skal bruke en boligprodusent som tilbyr både arkitekt- og entreprenørtjenester (full pakke) eller om vi skal gå for arkitekt separat fra entreprenør.

Det jeg ser som en fordel med arkitekt og entreprenør i samme pakke, slik som f.eks. Norgeshus, er at arkitekt og entreprenør jobber sømløst og uten større problemer (forhåpentligvis...). Det blir også mye enklere for oss å forholde oss til bare et firma. Bakdelen er vel at man mister muligheten til å gjøre en anbudsrunde på entreprenørjobben.

Fordelen med separat arkitekt og entreprenør er at vi kan kjøre en anbudsrunde. Faren er at samarbeidet mellom arkitekt og entreprenør ikke nødvendigvis går smooth. De kan kommunisere dårlig og ha ulike ideer om hvordan ting skal gjøres.

Er det noen som har tanker rundt dette?

Hvor stor variasjon er det vanlig/normalt at det er i prisene man får fra ulike entreprenører i en anbudsrunde på enebolig? Budsjett for prosjektet er 7-7.5 mill uten tomt.

Takk Smile

   #1
 73     0
Jeg har ikke noe fasitsvar til deg, men vi har nettopp vært igjennom denne prosessen. Vi valgte å holde arkitekt og entreprenør hver for seg nettopp for å kunne vurdere flere entreprenører opp mot hverandre. Det er umulig å si om vi sparer noe på det, men vi fikk ihvertfall en slags kvalitetssjekk/prissjekk ved å vurdere de forskjellige anbudene mot hverandre. Jeg tror at dersom en entreprenør vet at han må konkurrere mot andre, både på pris og utstyrsnivå, så skjerper han seg. OG legg mye arbeid i å finne en bygger med gode skussmål. Sjekk at bygger utelukkende bruker håndverkere med norske/nordiske fagbrev.
OG følg med sjøl hele tida. Har du ikke kunnskaper til det så lei inn en til å hjelpe deg. Det er det som ikke synes når huset står ferdig som er aller viktigst.
   #2
 580     0
Det er kanskje å generalisere, men jeg vil "påstå" at de beste arkitektene ikke jobber i firmaer som driver som boligprodusent. Jobben som arkitekt hos en boligprodusent er relativt "monotont", og tiltrekker ikke de som er kreative og gode.
(Men jeg er kanskje litt subjektiv og forutintatt, har en sønn som er arkitekt).
   #3
 35     0
Dette virker fryktelig snobbete, men jeg har inntrykk av at arkitekter som jobber for boligprodusenter er mest vant til å tegne, tja, ferdighus. Selv de store modellene, med store endringer, ser veldig ofte ut som ferdighus. Nå har jeg null innsikt i eller interesse for funkis- og moderne husmodeller, men de klassiske/ tradisjonelle modellene som jeg er interessert i har alltid etellerannet som identifiserer dem som ferdighus.

Det er gjerne for små vinduer, for billige vinduer med kjipe klipssprosser, for få vinduer, for lite takoverheng, kjipt panel, for enkel vindusomramming. Tak over inngangspartier er gjerne for små. Balkonger er for små. Stolper er enten for puslete eller svulstige søyler.

Og det er alltid klemt inn ett soverom for mye, med påfølgende jalla romløsning.

Nå er det 5 år siden jeg var i byggeprosess, men 7,5 mill bør kunne få deg både en dyktig uavhengig arkitekt, dyktig entreprenør og et respektabelt hus.
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Takk for gode innspill! Nå ser det ut til at vi har funnet en arkitekt som både har lang erfaring med å jobbe sammen med kataloghus-leverandører, men som også har omfattende erfaring med andre entreprenører. Tror det kan være en god kombo...