28 089    29    0  

Anmeldelse av Bosch GSR 18v VE-2 Li Ion

 5 116     Troms     0
Test: Bosch GSR 18 VE-2 Li
Blå Bosch serien har ry på seg til å være verktøy i proffklassen beregnet for hard bruk. Jeg har i de siste ukene fått anledning til å benytte deres siste skudd på stammen for skru/boremaskiner, en Bosch GSR 18 VE-2 Li.
Maskinen er en ren skru -/boremaskin uten mulighet for slag. Modellen med slag heter da GSB og strengt tatt så foretrekker jeg å ha en maskin for hvert sitt bruksområde, dvs borhammer for slag og boremaskin for skruoppgaver. Du sparer gjerne noen kilo vekt på å kjøpe GSR versjonen fremfor GSB samt jeg vil si, noe mer holdbarhet.

Men til selve maskinen, den leveres i en L-Boxx og dette systemet er modulært. Du kan bygge det ut og sette flere kasser sammen så du samler det i hop. Enkelt og greit, veldig likt det Festool/Protool har som de kaller for Systainer. Jeg har brukt begge deler, og synes ikke det er store forskjellen på de to typene. Det som var genialt med den oppbevaringskassen jeg har er at den har innebygd lys. Flere LED dioder er montert i lokket og disse gir et meget kraftig lys vha batteriet til drillen.
At ikke flere har tenkt på dette før er nesten uforståelig, tidligere har du gjerne måttet kjøpe egen lampe i tillegg, men her har du altså dette integrert i selve oppbefaringskassen til drillen! Genialt konsept og ja, det er MER enn nok lys for å jobbe i stummende mørke.
Videre er drillen overraskende letthåndterlig og nøyaktig i bruk. 18v er gjerne kraftige maskiner som kan være grove på girene, men denne GSR 18VE-2 er faktisk meget fintfølende på avtrekkeren og du kan justere omdreiningshastigheten fra svææært sakte, til full speed vha avtrekkeren. Av en del andre merker som fremdeles har mekanisk motor, så er det gjerne en vel brå ”på-av” selv på laveste gir. Dette gjør at Boschen er relativt fintfølende og du kan skru ”finskruer” om du vil, men husk på at mekanisk sluresperre er mindre nøyaktig enn en elektronisk. Skal du ha det mer nøyaktig må du nok over på drill med elektroniske sluresperrer og da snakker vi gjerne om andre priser også. Men hva skal man egentlig med slike ”pianoverktøy” på en 18v? 2,1kg er nå tross alt en viss tyngde, men Boschen føles faktisk lettere ut. Synes den er velbalansert, kanskje noe fremtung for en som er vant til Festool og Protool, men bevares. Sammenliknet med en Dewalt 18V så er den jo langt i fra fremtung. Personlig foretrekker jeg mer denne nye Bosch når det skal bores og skrus store skruer. Den føles bedre i hånden min og jeg vil si den passer bedre for de med små hender pga grepets gode utforming. Dewalt er riktignok bygd for å vare og du kjenner med en gang at dette er en koloss, men hvorfor bruke en koloss når du oppnår det samme med en mindre og mer hendig maskin?Grepet er gummiert og sklir ikke i hånden, men gir et godt feste selv når du svetter. På billigdriller er det gjerne hardplast i håndtaket, så med gummi ”all over” gir dette følelse av bedre kontroll og styring av drillen. Det er også gummi på sidene og på batteriet, så hvis du legger denne ned på parketten og støtter deg på den, ja da lager den heller ikke merker. Gummien beskytter underlaget og drillen.  Dette er også en fordel når jeg ikke så rent sjelden mister drillen, eller den veltes ned og faller på gulvet. Gummi fungerer som god støtdempning. En detalj jeg setter pris på som gir det lille ekstra feelingen hos en drill. Ting er gjennomtenkt.Batteriet er av typen Li Ion og kan klattlades hvor mye som helst. Det lades svært raskt opp og holder godt på ladingen. Har kun brukt det ene batteriet og etter 7 uker er det ikke antydning til at det andre batteriet har tapt mye ladespenning. Batteriet har i tillegg en knapp for batteriindikator, noe jeg synes er et must på en proffdrill i dag. Nivået vises som lysende dioder bak på batteriet. Dette er plassert på baksiden av batteriet og ikke på siden som hos andre merker. Det gjør at den er tilpasset både for høyre og links brukere. Liten detalj kanskje, men det er de små som teller. Drillen har vært brukt i minusgrader og den mister ikke mye lading eller kraft selv om den er iskald.

Det er montert LED lys på selve drillen som skal gi deg et visst lys under bruk som fungerer helt ok. Lys på drill i denne prisklassen burde være standard, det gjør at du kan klare deg uten hodelykten på mørke plasser som inni skap etc. Dette burde forøvrig være standard på enhver drill som selges. Jeg vet om enkelte feinsmeckerdriller til doble prisen av denne Bosch som ikke har lys på sin drill, men må kjøpes som tilvalg.

Drillen har krefter i massevis, både i 1. og i 2. gir er det saft i denne kraftpakken. Normalt sett så er jo 2.gir forbeholdt boring, men jeg dro inn den ene 6x200mm skruen etter den andre i 2x4” planker. Det anbefales ikke å bruke 2.gir da det sliter vel mye på motor. Det eneste jeg har å utsette er egentlig den lave giringen i 1.gir. 380 o/min er vel lavt så det blir til at jeg stort sett har den på 2.gir for alt også skruing selv om det sliter mer på motoren. Tar litt tid med kun 380 o/min. Nærmere 450-500 o/min hadde utgjort en stor forskjell her, men det hadde gått på bekostning av kraften.
Hullbor med 133mm gjennom en 22mm sponplate går som hakka møkk og du kan bore flere hull etter hverandre.

Oppsummert nå over et par ukers varierende bruk så er dette en av mine favorittdriller i 18V segmentet sammen med min Protool 18v. Det er veldig marginale forskjeller på disse to rent ytelsesmessig. Bosch er overraskende lite ”raklete og støymonster” slik en kraftig 18V drill har en tendens til å være. Sammenliknet med Protool som har en elektronisk styrt clutch og børsteløs motor er Bosch faktisk ikke ille.

Så hva skal man velge til jul? Vel, etter min personlige mening så vil du med Bosch 18v VE-2 Li Ion få en drill som er letthåndterlig, godt balansert, lite støy og sterk som bare fy. Samtidig kan du bruke den til fine skruoppgaver som krever ”feel”. Motoren kan finjusteres ved hjelp av avtrekkeren så trenger du kun 1 drill til det meste av oppgaver gjør du ikke et bomkjøp.

Avslutningsvis kan du se hvor mye det integrerte lyset faktisk lyser opp i et helt mørklagt rom.

Signatur

   #3
 3 231     Vestfold     0
Har denne selv. Makitaen min på 18V er allrounder, mens jeg bruker denne når jeg føler det trengs noe mer kraft inn i bildet. Men den kan fint brukes til lette å tyngre oppgaver.

Ingen tvil om at det er en god drill.
   #4
 346     0
De kommer fra nå av med 4,0 Ah batterier som standard.
65% bedre batterikapasitet og kan brukes i temperaturer ned til -20 grader nye helt nyutviklede battericeller.
Prisen på drillen er faktisk satt ned også  Smile
Signatur
   #6
 1 011     Hosle     0
Ser at den er med i Bosch tilbudsavis håndverker nr 1 2013. Til kr 3997,50 inkl mva med Lboxx og 2 stk 4 Ah batterier.

Jeg fant GSB (versjonen med slag) til kr 3200 hos Netshop, men da er det bare med 1 stk 3 Ah batteri.
   #7
 13     0
Jeg har 2 stk gsr 18v-li som i prinsippet er samme maskin bare større.
Det er ikke mulig å skifte børster på disse. du må bytte motor. Kost ca 1000.
Levetid med normalt hardt proffbruk er ca 1 år.(bosch skryter at de  har lang levetid) hadde det vært børster hadde det kostet 20 kroner.

Chucken ryker med jevne mellomrom. Nok en 1000 lapp.

tja. Til hobbybruk er den grei nok, til proffbruk er jeg usikker. Ville nok valgt en med utskiftbare børster


z

   #9
 13     0
børstene slites ut. De sier de varer livet ut på denne drillen. men da er livslengden 1 år :-)
Litt snodig at ikke det er utbyttbare børster.

Eksplodert bilde ser du her.motor i norge koster ca 1000 i norge ink frakt
http://www.rai.co.uk/gsr18vli3601H60300parts.htm

Forresten, planetary gear train ryker også ved hardt bruk.

Da er jeg oppe i 3000 i deler for en drill som koster 3000 på grønvold i oslo :-)

z

   #10
 1 011     Hosle     0
Du skriver jo om en helt annen drill. VE-2 har utskiftbare børster, delenummer 2607034904.

http://www.rai.co.uk/gsr18ve23601J93300parts.htmJeg har 2 stk gsr 18v-li som i prinsippet er samme maskin bare større.
Det er ikke mulig å skifte børster på disse. du må bytte motor. Kost ca 1000.
Levetid med normalt hardt proffbruk er ca 1 år.(bosch skryter at de  har lang levetid) hadde det vært børster hadde det kostet 20 kroner.

Chucken ryker med jevne mellomrom. Nok en 1000 lapp.

tja. Til hobbybruk er den grei nok, til proffbruk er jeg usikker. Ville nok valgt en med utskiftbare børster


z