922    41    1  

Bore i fjell

 46     0
Tenkte å kjøpe en borhammer e.l., så vi slipper å be om hjelp til boring til stadighet.

Trenger en som kan bore i fjell. Spesielt på svaberg (granitt?). Noen som kan fortelle meg hva slags spesifikasjoner jeg må se etter for å finne en som klarer dette, og hvilken pris jeg da kommer opp i? Mange borer kan bore i betong, men fjell er vel hardere enn betong. Og jeg finner ikke noe i produktbeskrivelsen om de også tar fjell.

Jeg er helt grønn på dette området.

HSt
   #1
 32 510     Lillestrøm kommune     0
Vi har Bosch 5-40 med en bokstavkode i tillegg.

Den ble kjøpt for å brukes på aggeregat derfor ikke større. Forhandler sa at 28mm i fjell er ok og jeg har boret mye, Betong er ca 35 tror jeg med denne.

Så går du ned noen i dimensjon på bor så kan alle maskiner spesifisert for Betong brukes
KE
   #3
 3 604     Hordaland     0
Jeg har også en Bosch 5-40, jeg mener tallene refererer til slag (5 joule) og bor (40mm i mur).
Ikke kjøp borene dine på jula/biltema eller lignende, kjøp anerkjente merker eller hos faghandel. Ofte har de rester som selges ut. Anbefaller lang bor så man kan stå litt oppreist (maskinen er kort). Du borrer tørt i fjell, ta bor opp av hullet med jevne mellomrom og la det få hvile seg om du presser det så varer det lengre. Anbefaller borrhammer med cluth, det sparer bena dine for blåmerker siden boret ofte lugger i hullet. Bosch 5-40 er vel den minste med clutch og var det som avgjorde for meg. Jeg borer opp til 30mm i hardt fjell, men det går ikke fort. 22mm går betydelig raskere så det spørs nå hva du skal sette nedi.
Skal man bruke trollkraft for eksempel er det gjerne raskere å borre 22mm tett enn 30mm med lengre avstand.
jaf
   #4
 5 886     tromsø     0
Bruker hilti 4 skjers sds+ Koster like mye som boremaskin og hjelper til med trykkluft og litt god tid.
HSt
   #5
 32 510     Lillestrøm kommune     0
Clutch må en ikke stole på, jeg hadde knekt noen håndledd hvis jeh ikke tenker på det. Slipp maskinen den står vanligvis fast på et bor i hullet og gjøt ingen skade med noen turn
jaf
   #6
 5 886     tromsø     0
Pleier å holde maskin litt løst. Gjerne med foten. Blåser med trykkluft. Slipper den, når den låser. Som HSt. Før sto jeg nærme og boret. Tror jeg til og med har stått i stige og blitt slått i ansiktet. Nå holder jeg litt avstand.
HSt
   #7
 32 510     Lillestrøm kommune     0
Spesielt der det er trangt er dette viktig ikke å klemme en arm mellom maskin og f.eks en pilar på en hytte i det tilfelle den begynner å rotere

   #8
 138     0
Må du kjøpe da? Dersom det ikke skal borres masse over lang tid, så ville jeg heller kjøpt meg et ordentlig fjellbor med borkrone med SDS Max og så leid feks en Hilti TE 70 eller 80.

Vanlige to eller fireskjærsbor er ikke beregnet for fjell, men for betong. Dersom du ikke har veldig god kvalitet på disse, så skjærer de seg garantert.

Bestill en bor for fjell på nett, det er så og si ingen vanlige verktøybutikker som forhandler dette.

I tillegg så er det livsfarlig å bruke en maskin uten en sikkelig sikkerhetsmekanisme, dersom du kiler deg fast i fjell. OG det gjør du, på ett eller annet tidspunkt. Hiltien har en sikkerhetsmekanismen som gjør at den frikopler ved kiling. Reddet mange håndledd og underarmer


HSt
   #9
 32 510     Lillestrøm kommune     0
vi boret 16mm med en billigmaskin før vi fikk Bosch maskinen, det er nok til å feste ikke for tykke stolpesko. Da må en ta det pent å la boret få tid ellers knekker en maskinen.
  (trådstarter)
   #10
 46     0
Oj, så mange svar. Tusen takk alle sammen. Jeg skal studere dem nøye.