683    8    2  

Fjellboring - korleis få boren til å vare

 185     0
Eventuelt kunne trådtittel vore: Korleis unngå å øydelegge fjellboret.

Har nokre SDS-max fjellbor frå forbruksimport.no (eksempelvis denne). Korleis ville folk gått fram for å ikkje øydelegge utstyret når ein skal bore mange hol? Er det berre til å køyre på, eller bør ein gjere tiltak for å få dei til å vare? 

Bormaskin er AEG PN11-E

HSt
   #1
 23 206     Lillestrøm kommune     0
Forbrukerimport anbefaler å bore vått, der jeg har boret passer ikke det. Det er viktig å la maskinen jobbe uten å presse for mye og ikke la boret gå varmt. Jeg kjøler boret i en isboks med vann, men noen her på BB mener det er feil. Blir boret for varmt knekker det rett over borkronen. De sier det går an å slipe boret mitt Irwin bor borer greit fortsatt etter masse boring. Merk at jeg ikke kjenner maskinen du nevner Bosch 5-40 tror jeg min heter og jeg borer med 28mm.  For at armene dine skal overleve en fastkjøring tenk på hvordan du holder så maskinen ikke hogger av håndledd e.l. hvis maskinen roterer rundt. Jeg har sikkert boret 10-20dager/år siste  tre årene. 
   #2
 4 113     Akershus (Follo)     1
Jeg har dårlig erfaring med å bore vått. Disse maskinene bringer ut borestøvet ved en kombinasjon av vibrasjon og borets spiral. Vått borestøv blir en grøt som pakker seg i hullet. Hadde det gått å få ned større mengde vann i hullet ville det nok ha hjulpet. Men det går jo ikke.

Kjøling av bor har jeg ikke tro på. Jeg har aldri prøvd. Men jeg har erfaring med hardmetall i andre sammenheng. Og der er temperatursjokk en verktøydreper! Enten må det kjøles kontinuerlig med store mengder kjølevæske (vann) eller kjøre tørt.

Det er viktig å holde boret skarpt. Kjøp en diamant slipeskive på Ebay. Typisk pris er Kr. 100-150. Slip ofte, men ikke mye. Boret skal ikke være så skarpt at du skjærer deg på det, men når du merker at det tar lengre tid å bore et hull så skjerp det. Men ikke sylskarpt. Jeg vet det virker dumt å slipe vekk kostbart hardmetall, men det lønner seg faktisk.

Jeg har brukt mest Hilti bor. De har god avvirkning, men er svindyre. I fjor kjøpte jeg etpar bor fra Biltema og ble imponert. Jeg har ennå ikke brukt opp det første og konkluderer med at kostnadsmessig så er det en vinner selv om det neppe når så mange timer som Hilti borene. Men til 1/10 av prisen så kommer de godt ut uansett. For en proff er nok Hilti likevel en vinner grunnet bedre avvirkning (tid er penger). Forskjellen er merkbar.

Press på maskinen så den ikke står og hopper, men ikke så mye at vibrasjonene i maskinen avtar. Når hastigheten den avvirker med er på det beste er også levetiden på boret best. Treffer du en sprekk og maskinen "lugger" så gi deg. Dette kan rive hardmetall innsatsen ut av boret eller knekke av krona. Begynner den å lugge gang etter gang kan det være et varsel om at du har ventet alt for lenge med å skjerpe boret. og det begynner å få runde ytterhjørner.

HSt's advarslel om hvordan du holder maskinen er kjempeviktig! Har du kjørt gammel traktor? Da har du lært å ikke holde tommelfingrene på innsiden av rattet. Det samme gjelder her. Hold alle fingrene på samme side av håndtaket, så det glipper ut av grepet uten å brekke av tommelen om boret setter seg fast. Hovedgrepet er det som sitter nermest boret. Om noe kiler seg så slipp! Du klarer ikke å holde igjen og fingre/håndledd kan få mer belastning enn de tåler. Men tommelen får du ikke tid til å redde.
Signatur
HSt
   #3
 23 206     Lillestrøm kommune     0
Jeg kjøler boret en gang eller to pr hull så boret er aldri glovarmt. Når jeg mistet et par bor i starten (før jeg begynte å kjøle) var de blitt veldig varme, det går veldig tregt å kjøle et bor bare i luft og du orker ikke å vente lenge nok. Og med hensyn til fastkjøring så tror jeg maskinen min har en clutch men det har ikke forhhindret maskinen fra å snurre en runde eller 3. I de verste tilfelle har jeg måtte sette maskinen på kun slag for å få det løs, det var da de 2 første borene hadde knekt.
  (trådstarter)
   #4
 185     0
Det er viktig å holde boret skarpt. Kjøp en diamant slipeskive på Ebay. Typisk pris er Kr. 100-150.


Har du eksempel på slik skive på ebay? Eg anar ikkje kva som er bra og kva som er boss. Skal ut og bore no så får ikkje slipt boret denne gong, men skal prøve å vere obs og sjå på korleis det utviklar seg.

Eg skal bore i sjøkanten og må ha støvlar på meg for å ikkje verte blaut, så er mogleg å kjøle boret jamnt og trutt før det vert varmt. Tenkjer eg prøver på det, maks lunk og rett i fjorden. Då skal det ikkje verte veldig store differansar og bråkjøling.

   #5
 434     Måløy     0
Mine seneste bor er kjøpt på circlestore.no ,disse er billige og fungerer utmerket. Kunne gjerne ha vert litt lengre.
Jeg kjøler ikke når jeg borer. Har heller aldri slipt mine bor, dette vil jeg gjerne prøve.

Det er viktig å bruke en maskin som kobler ut om boret kiler seg. Hadde en Bosch GBH 5-40 ,her kunne man få seg en karamell hvis en ikke var på hugget.
Min nye GHB 12-52 er mye bedre på dette ,kobler ut med en gang boret kiler seg.
HSt
   #6
 23 206     Lillestrøm kommune     0
Da har vi faktisk erfaring med at 5-40 maskinen faktisk ikke er den beste på utkobling, men uansett tror jeg det er lurt å tenke på risikoen selv om utkobling er bedre på andre maskiner.
   #7
 455     0
Litt på siden av emnet, men jeg har utrolig god erfaring med billige SDS Max-bor fra Biltema.
De varer ikke evig, men borer fint i stein her hos meg. De koster 79 kr for 18 mm.

Må være SDS Max spør du meg, borhammer med SDS+ blir for spett og tar for lang tid.

   #8
 4 113     Akershus (Follo)     1
Har du eksempel på slik skive på ebay? Eg anar ikkje kva som er bra og kva som er boss. Skal ut og bore no så får ikkje slipt boret denne gong, men skal prøve å vere obs og sjå på korleis det utviklar seg.


Det er mest boss ift. en skikkelig diamantskive. Men de koster det hvite ut av øyet!
Men til å slipe bor på frihånd er de gode nok. Jeg ser jeg husket feil, jeg fikk 2 for 150,-
Prøv å finne en med grovest mulig korning, ialfall ikke finere enn 150. 60-80 hadde vært supert.
Se om denne linken virker:
http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=Hard+Steel+1-Tapered+Side+Diamond+Grinding+Wheel+Polished+Alloy+125mm&_id=161320356662&&_trksid=p2057872.m2749.l2658

Nevnte jeg at du bør bruke så kort bor som mulig? De lange demper slagene mer.
Signatur