(trådstarter)
   #21
 99     Hareid M&R     0
Man leser ofte i avisen om husbranner, der beboere reddet seg ut i "siste sekund", "klarte akkurat og unnslippe flammene", "våknet i siste liten" osv.

Dette med "i siste sekund" kan vere ein del av ein journalistisk dramaturgi....
Kanskje ville dei overlevd endå nokre minutt - men det vert ikkje heilt det same oppslaget i (nett)avisa.

Det andre er at når du opnar ei dør eller eit vindauge for å kome deg ut, så fyller du på med store mengder frisk luft. Dette kan gjere ein liten brann om til ein stor brann på nokre sekund. Altså kom du deg ut rett før brannen vart stor - men det skjedde akkurat då fordi du opna døra.
(naturlegvis ville det vere usunnt å vere der lengre, men dramatikken er sjølvforsterkande - til glede for journalistspiren som rakk å dra fram mobiltelefonen i det du styrta ut.)


Har vist slutta og få varslinger på denne tråden..

Du har et godt poeng!
Signatur

  (trådstarter)
   #22
 99     Hareid M&R     2
Hei!

Jeg var på industrivernleder kurs for noen mnd siden, der fikk vi se videoer osv. av mye rart.
Blant annet en sammenligning av en møblert stue fra 70 tallet VS en stue fra "nåtiden", og hvordan en brann utvikler seg her.

Jeg hadde da et lite aha-øyeblikk.

Det ble startet en liten brann i sofaen.
Sofaen i nåtidens stue var overtent i løpet av et halvt minutt (til eller fra, husker ikke eksakt), etter knapt 2 minutter var hele stuen overtent. Dette gikk VELDIG fort!

Sofaen i 70 talls stuen tok det (nå husker jeg ikke eksakt, korriger meg om du har sett denne videoen selv) hvertfall 5 minutter om det ikke var mer(!) før sofaen i det hele tatt tok skikkelig fyr. Tror det gikk nesten 20 minutter før stuen var overtent. Hadde man hatt god varsling her, kunne man sansyneligvis stoppet brannen fra å bli katastrofal.

Det har du ikke kjangs til med mindre du er til stede når det tar fyr. Ganske skummelt å se egentlig.

Forklaringen på dette var så enkel som hva ting er laget av i dag som man har i stuen. Tekstiler, treverk osv.
For ikke å snakke om all pynten mange fyller stua med. Alt dette er laget av materialer som brenner veldig lett.
I "gamle" dager var alt laget av "naturlige" (tror jeg de kalte det) materialer, som ikke brenner så godt.


Konklusjonen min var da, ha minst mulig unødvendig pynt i stua, og sørg for å ha en røykvarsler plassert på en nøye gjennomtenkt plass. Tar det fyr her, har du bokstaveligtalt sekunder på å komme deg ut om varslingen ikke starter tidlig. Og jeg har fått en veldig god grunn til å holde døren til stuen lukket om natten.


Tenkte bare jeg skulle oppdatere. Smile
Signatur