10,086    21    0  

Innbruddsalarm og brannalarm integrert med KNX?

 223     0
Hei!

Huset er under oppbygging og snart må vi tenke på muligheter vi har for å kunne integrere KNX sammen med innbruddsalarm og brannalarm systemer.

I tiden som kommer ser jeg for meg at det vil stadig komme mer og mer smarthus med varierende mengde av automatikk lagt opp. Hva gjør folket her med brannalarm og innbruddsalarm når det gjelder KNX? I vårt område leveres det Altibox og det er dette vi vurderer, men det finnes selvfølgelig alternativer.

Et problem kommer da naturligvis opp; hvordan kan vi få dette integrert på best mulig måte sammen med KNX?

Å bestille en egen pakke fra forskjellige leverandørene som ikke integreres sammen med styringssystemet til huset gir liten mening.
Fks. kunne det vært satt opp egne scenarioer i KNX som ble trigget ved innbruddsalarm (lys av og på, lyd varsling osv.) gimmick? kanskje.. kult? ja!

I tillegg vil en få uante muligheter med å integrere brannalarmen også.

Så til spørsmålet; hvordan ville dere løst denne floken?

   #1
 769     Tromsø     0
Det er ingen problem med å int. brannvarsling i KNX anlegg. Siste inst. jeg hadde med brann i KNX brukte jeg konvensjonelle optiske detektorer med releutgang i som trigget en pille som der igjen sendte telegram inn på busen. Dette telegrammet kan trigge lyd og lys alt etter ønske.
Signatur
   #2
 288     Geithus     0
Et brannvarsling eller innbrudssystem basert på knx er vell ikke fg godkjent. Uten at det spiller noen stor rolle.

Når en alarm går er det viktig å sikre at folk kommer ut. Funksjoner som kan være greie å ha ved alarm er da.

Alt lys på.
Ventilasjonen øker til full hastighet.
Dører låses opp.
Persienner går opp for å sikre rømningsveier.

Om du har et bra KNX anlegg er jo dette bare programering.
  (trådstarter)
   #3
 223     0

Et brannvarsling eller innbrudssystem basert på knx er vell ikke fg godkjent. Uten at det spiller noen stor rolle.

Når en alarm går er det viktig å sikre at folk kommer ut. Funksjoner som kan være greie å ha ved alarm er da.

Alt lys på.
Ventilasjonen øker til full hastighet.
Dører låses opp.
Persienner går opp for å sikre rømningsveier.

Om du har et bra KNX anlegg er jo dette bare programering.


stemmer, var noe i den duren jeg tenkte. Hva om en har lyst å benytte seg av utrykningstjenester? varsling til brannvesenet + utrykning fra vaktselskapet?
   #4
 769     Tromsø     0
Det er heller ikke noe sak. Da trenger du en gsm sender med releinngang.
Signatur
   #5
 3,387     0
Jeg har KNX utstyr som er både skallsikring og innbruddsovervåking samt utekameraer. Det som anbefales er å ha egne sensorer for alarmopplegg slik at en ikke benytter sensoren for bevegelse som styrer lys til å varsle innbrudd. En sensor for bevegelse som styrer lys og en egen sensor som registrerer bevegelse til alarmen.

Når alarmen trigges går en melding via gsm sender til firmaet som sender sms til de oppgitte nummer. Enten kan jeg reise hjem, eller så kan jeg gå inn på nett /via telefonen) og se hva jeg ser i kameraene.

I boligen så slås alle lys på, alarmen hyler, alle persienner kjøres til side og låsen til ytterdøra spretter opp.(slik at husdyr som eralene hjemme kan rømme) Ventilasjonsanlegget stenges ved brannmelding. Jeg ser noen vil kjøre full guff ved brann men jeg ble anbefalt å stenge det siden det tilfører brannen mer luft slik at den utvikler seg raskere samt at røykgassene bil bli hvirvlet raskere ned i den sonen vi puster i stedet for å fylle opp under taket. Siden jeg har opptil 6 meter takhøyde i hallen og 4 meter i stua har jeg mye plass til brannrøyk før den kommer ned mot gulvet. Inne den tid bør alle levende være ute.

Varsling til brannvesen eller politi gjør jeg selv ved behov i stedet for å betale 4-5 tusen pr år for at noen skal ringe for meg.

På drøye tyve år vil en "gratis" alarm fra et forsikringsselskap koste det dobbelte av hva min ganske så mye mere avanserte alarm har kostet meg i samme periode. Men jeg må da ringe til brannvesenet/politi og glassmester selv. Davet jeg i alle fall om det er gjort eller ikke, til forskjell fra alarmselskapene som lett kan være litt vel glemmsomme.
   #6
 288     Geithus     0
Selv om det er høyt opp til taket er det jo absolutt å anbefale at ventilasjonen går på fult.
Nesten alle som omkommer i brann dør av kvelning. Er ikke noe trøst at huset ikke brant helt ned når feks en av barna dine ble borte i brannen!! Man trenger all den ekstra tiden man kan få i en brann. Det er utrolig lett å komme fra hverandre i en slik situasjon.

Kan ikke helt skjønne hvorfor du ikke vil bruke samme bevegelses føler til lys og alarm. Det er jo bare en ekstra kostnad å sette opp en til.
   #7
 3,387     0
Jeg har ikke mye brannteknisk kunnskap, kun et tre ukers langt kurs, så her må jeg bare støtte meg på anbefalinger jeg har fatt. De mente det ville gi oss bedre mulighet for å unngå å bli kvalt av røykgasser ved å stanse ventilasjonsanlegget.

Noe av det handlet om at siden luftgangen mellom rommene går under dørsterskelen så vil ventilasjonen trekke røykgasser ned mot der en ligger og puster hvor det ellers vil være frisk luft om en har stillestående luft. Huset er godt forsikret så det er bare bra om det brenner helt opp om det først blir brannskadet. (egentlig) Og det er min egen erfaring fra de brannsimuleringene jeg har deltatt på med nedbrenning av hus, nederst er det en god stund pustbar luft selv om det under taket er graut.
(jeg er ikke brannmann men hadde dette som en del av militær SIBO trening)

Det er begrunelsen for å stenge ventilasjonen og jeg synes det høres fornuftig ut selv om det kan høres fornuftig ut å få tilført frisk luft. Men den friske luften går ikke direkte til der enpuster og den drar med seg mengder av forrurenset branngassluft.


Grunnen til at jeg har separate følere for styring og alarm er ganske enkelt at det er standard å gjøre det slik. Det gir færre feilmeldinger og et mer stabilt varslingsanlegg hvor en lettere kan få ut feilmeldingom noe ikke fungerer som det skal.

En alarmmelder skal alltid være lukket i hviletilstand, men en styringsføler kan da stå åpen selv om alarmen er i hviletilstand. Selvsagt kan en benytte samme føler, men jeg er ukonfortabel med det.

   #8
 288     Geithus     0
Jeg lærte også at man skulle slå av ventilasjonen når jeg begynte i bransjen. Men har de siste 10 årene sett at flere og flere har gått over til at den skal gå på fult helt til man oppdager røyk i tilluft kanalene.
I tekniske forskrifter til Plan- og bygningsloven 1997 står det:
«Ventilasjonsanlegget holdes i normal drift også etter at brann
har oppstått.»
Dette forhindrer unødig spredning av brann og røykgasser, og
tidspunktet for kritisk røykkonsentrasjon utsettes. Dette kan
redde menneskeliv!

Men det er sikkert veldig avhengig av typen bygg og ventilasjon.

Jeg kan se dine begrunnelser for ikke å ha samme føler for lys og innbrud, men føler at man kaster bort meningen med knx når man ikke bruker de multifunksjonene som ligger i systemet.
   #9
 3,387     0
Jeg har en bolig som avviker en del fra standard samt ventilasjon som avviker en del fra standard så jeg får tro det spiller inn i den avgjørelsen som er tatt, men jeg skal ta dette opp med lokale brannsjefen og høre hans mening om dette. Kan jo være at avgjørelsen er tatt på sviktende grunnlag og min erfaring med brann/røyk ligger 20 år tilbake i tid så den er sikkert foreldet.

Grunnen til å splitte ut alarmen som et eget system som kun kommuniserer med resten er bare for å få en så pålitelig og driftsikker alarm som mulig. Det er helt klart ikke den rimeligste løsningen. Alt i alt mener jeg alarmdelen kom på rundt 50 tusen inkl monteringen. Men det er mange følere både røykgasser, bevegelse inne, sensorer på alle dører inklusive garasjeport, følere på alle vinduer som kan åpnes.
Bare det å kunne åpne ytterdøra automatisk koster en del ekstra utenom dette.

Og Dessuten er anlegget mitt vurdert av Sparebank1 forsikring til godkjent på samme nivå som Securimas/SG4 etc. Så det er ikke krav til at det skal være alarmselskap som blir varslet. Saksbehandler på Sparebank1 mente anlegget mitt gav mye større sikring av verdier enn hva et standard alarmselskapanlegg gir. Det var hans mening som relativt proffesjonell i sammenhengen.

Men hva som er "best" kan diskuteres i det uendelig, men det er dermed slått fast at det er ikke nødvendig med noe tilknyttet alarmsentral for at det skal godkjennes av forsikringen. 
   #10
 288     Geithus     0
Jeg er helt enig i at et slik anlegg er mye bedre enn en vanlig "standard alarm" Noe av grunnen til at systemet ikke blir fg godkjent er vell i hovedsak strømforsyningen. Bare man forklarer forsikringsselskapet hvilken type alarm man har og får det skriftlig er det greit. Det er jo det du har gjort. Da får man jo egentlig en privat fg godkjenning.