8 501    19    3  

Jeg skal male en garasje som ikke er malt siden sytti tallet

 30     0
Jeg har ingen anelse hvordan jeg skal begynne .. Jeg leser det jeg kommer over fra jotun at jeg skal vaske med kraftvask, grunne og male..

Men jeg forstår ikke alle begrepene , om det er akryl, dekk eller olje.

Det er en garasje som treverket ser fint ut, men skitten av forurensing og alger,.. Den er malt og ikke beiset,.

Dørene er av teak , tror jeg , hvordan skal jeg behandle dem..

Taket er falmet og jeg har lest at jeg kan vaske det godt og male det med ett eller annet, men vet ikke hva

Er det noen som kan veilede meg fra a til å

På forhånd tusen takk...

  (trådstarter)
   #1
 30     0
Jeg som er ny på dette forumet.. Hvordan skal jeg få svar.. Har jeg gjort dette riktig.
   #2
 486     0
Hvis du ikke får svar her så kan du spørre på en farvehandel eller der du kjøper maling. De vet hva som må gjøres.
  (trådstarter)
   #3
 30     0
Ja jeg tenkte jeg skulle gjøre det, men ville ha litt mer kunnskap før jeg gikk til butikken:)
   #4
 5 336     Tromsø     3
La oss ta teakdørene først: Teak er en feit tresort, så det anbefales at du vasker den med Lynol (bruk hansker, ikke inhaler), før du oljer den med f.eks. Benarolje. Om det er grå skjolder etter mange års påvirkning av snø og regn, eller døra har vært lakkert tidligere, slip dem litt med sandpapir. (Lakk som flasser tar du først med malingsskrape og stålbørste). Det er litt jobb, men det kan bli pent når du er ferdig, det er verdt slitet.

Ellers er oppskriften du har fått på resten av garasjen grei, jeg ville startet med malingsskrape og stålbørste for å få vekk all løs maling, så sprøyte på kraftvask fra pumpekanne, la det virke en stund, og spyle av med hageslange. Er det mye alger etc, kan du trenge litt skrubbing (hvis du da ikke allerede har fått det vekk i forbindelse med skraping/stålbørsting), og noen vil anbefale at du smører på en sopp/algedreper.

Når ting er tørt etter vask, så grunner du alt bart treverk (der du har skrapt vekk gammel maling) og litt til. Gjerne to strøk, men ett er bedre enn ingen. Når grunningen er tørr, maler du. Ikke beis eller dekkbeis hvis det har vært malt før. Om du velger oljemaling, alkydoljemaling, akrylmaling eller en hybrid av alkyd og olje, kommer an på hvor du bor (vær, klima, algevekst eller ikke), pris, hvor ofte du gidder å male, og hvor kresen du er på om malingen mister glans og falmer eller ikke. Alle utendørsmalinger er brukbare og vil være en forbedring i forhold til i dag. Igjen: Gjerne to strøk, men ett er bedre enn ingen.

Selv brukte vi "vanlig" Drygolin for snaut 600 kr/10 l da vi malte for fire år siden. Sørveggen ser fortsatt mye bedre ut enn bør vi malte, malingesfilmen er fortsatt tett og hel og vil nok være det i mange år ennå, men den er blitt synlig mattere. Kanskje maler vi den igjen i sommer eller neste år. Hadde vi kjøpt dobbelt så dyr maling, hadde den kanskje holdt seg pen dobbelt så lenge.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 30     0
Tusen tusen takk for svar😊dette skal jeg klare.. Det var virkelig informativt og nyttig.. Takk
  (trådstarter)
   #6
 30     0
Men hva kan jeg male taksteinen med.. I dag er de grå..de er hele så har ikke tenkt å skifte dem.. Har lyst at de skal bli skinnende blak og sorte..
   #7
 5 336     Tromsø     0
Blank svart takstein er glasert. Akkurat som keramikk, porselen etc. Å få til en slik finish med maling eller lakk og som også er holdbar (ikke flasser av) på grå takstein (av porøs betong?) tror jeg kan bli vanskelig. Ta veggene først, du kan jo tenke på taket og spørre videre mens du holder på med det, eller etterpå.
Signatur

   #9
 919     Norge     0
Det finnes firma som renoverer tak. Søk på Google så ser du litt bilder og hvordsn det blir gjort.
Mitt inntrykk er at det er dyrt, og har begrenset holdbarhet. Spørs om det enkleste og beste er å la steinen ligge som den er eller bytte steinen. (er ofte godr kampanjer på takstein)
  (trådstarter)
   #10
 30     0
Tusen takk, jeg er usikker på det selv om det lar seg gjøre å male taksteinen.

Kan jo være moro å prøve så får jrg heller bytte stein om resultatet blir mislykket..takk for svar