333    13    1  

Betonghus

 5     0
Lurer på om noen har erfaring eller kunnskap om å føre opp enebolig i betong?
Jobber som betongarbeider og kan da stå for alt av betong i huset selv. Lurer på om det kan lønne seg å støpe vegger selv, også dekke, og få snekkere til å f.eks lekte ut både ut og innvendig og isolere. Er dette noe man kan spare noen kroner på, eller blir det bare masse jobb og lite gevinst?
Takker for vettuge svar

TSt
   #1
 12 932     0
En må ha mest utvendig isolasjon for å unngå kondens. Bør se på termomur systemer. Bør basere seg på at en kan gjøre feridg arbeid på murer selv ellers tror jeg ikke en sparer så mye.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Sparer alt av reisverk, etasjeskille i tre og arbeidspenger. Utgiftene blir betong og armering. Isolasjon også selvfølgelig, men det kommer jo uansett i treveggene også. Hvis man kan spare inn noen hundretusener på det så synes jeg det er verdt det. I tillegg blir det Dønn solid!
   #3
 3 636     Asker     0
Det tar mange mange timer å sette opp noe slikt. Samt som betongarbeider må du skatte av egeninnsats vil jeg tro. Samme som med tømrere.

Naboen bygget ca 280-300m2 ink garasje i termomur. Det tok en god del måneder fra start til alle etasjene/dekkene var støpt. Og da var det 2-3 der hver dag. Det er ikke det å sette opp en vegg, men så skal vinduer, etasjeskille, gjennomføringer og armeringen inn. Da fyker tiden. Skal dette gjøres på kvelden tar det laaaang tid.
Signatur
HSt
   #4
 33 938     Lillestrøm kommune     0
Er han bare ansatt så skal han gå fri av skatt , eier han firma er det verre

Satser han på thermomur så er dette mulig. Det finnes også passivhus variant av disse blokkene
  (trådstarter)
   #5
 5     0
Nå skal det sies at jeg driver et enkeltpersonforetak innen betongarbeid, og har både utstyr og kunnskap om plasstøpte betongkonstruksjoner. Thermomur er ikke interessant da de er både dårlig armert og ikke kan vibreres under støping, ergo en vesentlig svakere vegg som du ikke har noe formening om er fri for steinreir og luftlommer. Dessuten er forskaling, armering og støping noe jeg kan.
Tenkte det må gå an å få gjort en god del egeninnsats for å få ned kostnadene, med muligheter for å ta det gjennom firmaet. Jeg får ta en tlf til regnskapsfører å forhøre meg hvordan dette kan gjøres på best mulig måte.
Chu
   #6
 42     0
Til 694: Jeg vet lite om betong Smile men..
Er ikke det mer lønnsomt å samarbeide med husbyggere osv og tjene penger på gjentakende/optimerte oppdrag (e.g. bygge 100 grunnmurer) og skaffe seg hus via disse samarbeidspartnere med garantier, rabatter og med redusert risiko og komprimert tidslinje ift selvbygging?

Off top: Jeg ble overbevisst av noen entusiaster i bransjen om at dagens isoporkasse løsninger for grunnmur er solide greier gitt at underlaget er bra og utføring er riktig. Vet ikke engang hva det vil koste ekstra å velge plasstøpt + isolasjon.
HSt
   #7
 33 938     Lillestrøm kommune     0
Det er kuldebroer som er problemet eller skal du isolere på samme måten son thermomur etterpå ?

I tillegg kommer du til å måtte skatte/betale mva av all egeninnsatsen din. 

  (trådstarter)
   #8
 5     0
Ja isolerer både utvendig og innvendig etterpå. Da vil man vel oppnå samme isoleringsevnen i tillegg til at man får en mur som er mye mer solid.

Hva mener du med at jeg må skatte/betale mva av egeninnsatsen? Hvis jeg skaffer materialer gjennom firmaet så går overskuddet på firmaet ned og jeg må betale mindre skatt og mva. Jo mer utgifter, jo mindre overskudd.
Satte meg opp garasje i fjor, gjorde alt selv og tok alle utgifter gjennom firma. Det gikk jo selvfølgelig på bekostning av overskuddet så jeg fikk mindre skatt og mva å betale.
Slik skatt og mva er lagt opp i et enkeltpersonforetak så tar man inntektene minus utgiftene. Det er dette overskuddet man må betale skatt og mva fra.
   #9
 5 550     1
Hva mener du med at jeg må skatte/betale mva av egeninnsatsen?

Alle materialer, eksterne tjenester og eget arbeid du tar ut til bruk på eget hus fra eget firma (enkelsmannsforetak) må du betale mva for. For eget arbeid gjelder dette kun innenfor samme fag.

Alt arbeid du utfører på eget hus i normalarbeidstid må du betale skatt av verdien for arbeidet med samme timesats som du fakturerer dine kunder, dette gjelder både om du er ansatt eller driver enkeltmannsforetak.

https://www.sticos.no/fagstoff/kategori/merverdiavgift/handverkers-arbeid-pa-egen-bolig-og-beregning-av-merverdiavgift

https://www.accountor.com/nb/blogg/handverkere-beregne-merverdiavgift-arbeid-eget-hus
Hvis jeg skaffer materialer gjennom firmaet så går overskuddet på firmaet ned og jeg må betale mindre skatt og mva. Jo mer utgifter, jo mindre overskudd.
Satte meg opp garasje i fjor, gjorde alt selv og tok alle utgifter gjennom firma. Det gikk jo selvfølgelig på bekostning av overskuddet så jeg fikk mindre skatt og mva å betale.
Slik skatt og mva er lagt opp i et enkeltpersonforetak så tar man inntektene minus utgiftene. Det er dette overskuddet man må betale skatt og mva fra.

Jada....godt for deg du ikkje fekk kontroll da....litt verre for oss som må betale det du sniker unna.
   #10
 5 432     Akershus     0
Du blander tydeligvis mye jobb og privat. Det kan fort bli en gedigen baksmell ved regnskapskontroll. Du risikerer også at deler av eiendommen din blir regnet som næringseiendom og du må skatte av eventuelt salg.

Her er forøvrig en som har gjort feil vedrørende oppsetting av bolig, som næringsdrivende med "spesialkompetanse"

https://www.nettavisen.no/robin-holmes/geir-lundheim/merverdiavgiftsloven/ma-selge-huset-etter-skattesjokk/s/12-95-3498626