222    5    1  

Bygge hus i hagen.

 11     0
Har en eplehage på ca 0,5 mål. Denne ligger i ganske skrått terreng nedenfor eneboligen jeg har. Er litt lei stell av hagen og fristes av muligheten for å tjene litt på realisering av denne tomta. I stedet for å selge til en utbygger tenker jeg alvorlig på å stå for det selv. Da var det alle fallgruvene da.....
- vei
- en eller flere boenheter
- biloppstilling
osv

Kanskje noen har noen gode råd?


TSt
   #1
 8 325     0
Må starte og se på reguleringsplan. Ofte er det en boenhet pr tomt så en må starte å se på muligheter for dispensasjon i så fall. Utnyttelsesgrad på tomt må også sjekkes mot dette, gammelt og nytt hus vil dele på denne selv om en skiller ut tomt. Adkomst må som du skriver være avklart.
Ebe
   #2
 4 426     Vestlandet     0
Som nevnt over er det ofte de kommunale stedbundne reglene som avgjør hva man kan bygge.

Så om du tenker seriøst på dette, så er en forhåndskonferanse med kommunen noe av det første man burde gjennomføre. Ha med en profesjonell søker på dette møtet.

Signatur
TSt
   #3
 8 325     0
Så bør jo dette ligge ganske sentralt for at en skal være sikker på at dette blir et godt prosjekt. Husk skatt av overskudd.  En må passe på at en har gode marginer siden plutselig koster det en del mer enn en hadde tenkt. 
   #4
 2 784     Asker     1
Det er jo noen fordeler ved å gjøre dette selv. Du får velge utsikt (utseende på nabo), oppdeling av tomt, innkjørsel potensielt høyest fortjeneste etc.

Drawback er en del også. Dårlig utnyttelse grunnet mangel på erfaring. Størst fare for tap. Du må finansiere prosjektet, noe som er DYRT.

En bekymring er at fu nevner 0,5 mål. Det høres for lite ut til å bygge en enebolig. Ofte trenger du minimum 0,7-0,8 bare for å få lov å dele tomten. Dvs at hele tomten din må være 1,4–1,6 idag.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 11     0
Har søkt og fått gode råd fra Huseiernes landsforbund. Tomta kan være i snaueste laget, ja, men kommunen er ivrig på fortetting, noe som gjenspeiles i en kommunedels-plan som er på høring. Problemet kan være å finne nok plass til biloppstilling, men det antydes i kommuneplan 1,5 bilplasser pr. boenhet, men det burde gå.

Vedkommende som presenterte et opplegg fra at boligutviklingsfirma antydet til og med tomannsbolig, men det tror jeg vel ikke så mye på. Og finansieringen blir jo en utfordring og en risiko. Dog, renta har aldri vært så lav og jeg har relativt stor panteverdi i det jeg eier her. Men når har jeg en "gratis" tomt, 10 min gange fra Moss sentrum med god utsikt til soloppgangen over Vansjø og i alle fall en grei nabo (meg selv). Vel, jeg har bare gode naboer, tror jeg. Jeg kan etterpå velge om jeg beholder begge husene eller/og fortsette med å pusse opp det gamle og kanskje til slutt leie ut. Ellers kan jeg selge det gamle (kan velge mine nabo) og flytte inn i noe helt nytt, som jeg ikke har gjort på over 55 år. Noe skal man jo gjøre inn i pensjonstida.

Grunne her på østsiden av Raet er forresten svært bra.

Det eneste jeg "gråter" litt over er at enda en grønn lunge i byen blir igjenbygd. Nå er det et eldorado for innsekter og andre dyr (og skvallerkål) i og med at jeg lar gresset vokse før jeg slår med ljå (i alle fall førsteslåtten).

Får nok gå i forhandlinger med kommunen.