747    13    1  

Bygge hus om 3-4 år, hva nå?

 3     0
Vi har en slags plan/drøm om å bygge hus om en 3-4 år. Vi har ikke tomt, kun en idé om hvilket område vi vil bo i, samt en formening om hva slags hus vi ønsker å bygge. Ser for oss at vi tidligst er klare til å se på tomter om 2-3 år, så vi er et stykke unna.

Men, kjære erfarne boligbyggere, har dere noen tips om ting vi bør begynne å tenke på allerede nå? Er det noe dere skulle ønske dere hadde startet med mye tidligere? Hvordan forbereder man seg til et slikt prosjekt? 

   #1
 612     0
Det er over 20 år siden nå, men jeg er fortsatt glad for at vi hadde god tid til å planlegge huset vårt. Vi brukte 2 år til å planlegge funksjonalitet og materialvalg, før vi startet opp med arkitekt.
Funksjonalitet tegnet vi som "sirkler" som hang sammen. Dette gikk på hvilke funksjoner og rom som skulle henge sammen, blant annet på lydisolering mellom oppholdsrom og soverrom.
Planlegging av materialer gikk mye på allergivennlige og miljøvennlige materialer, kjøkken, baderom og tekniske løsninger. Her er mye som tar tid å sette seg inn i.
Så hadde vi med sirklene og materialønskene våre til arkitekt, som satt det sammen til et hus vi fortsatt bor i, og som fortsatt fungerer superbra.
Lykke til!
   #2
 3,587     0
Jeg bygger ikkenytt, men sender i disse dager ut forespørsel til entreprenører om tilbud på en ganske vesentlig ombygging og utvidelse.

Ideer/planer har i noen år modnet seg gjennom en 3D-modell utviklet i SketchUp. SU var opprinnelig et kommersielt produkt, som ble kjøpt av Google og gjort gratis, deretter solgt ut til et firma som delte det opp i en redusert gratis-utgave og en full kommersiell utgave. I dag tilbys gratis-utgaven kun som sky-tjeneste; vil du ha en egen "offline"-installasjon finner du "SketchUp Make 2017" diverse steder på nettet.

En 3D-modell gir enorme muligheter for å utprøve og vurdere, og ikke minst forkaste, ideer du har om hvordan du vil ha det. Jeg har en betydelig samling PDF-filer og utskrifter av hva jeg trodde ville fungere: I mange tilfeller ble det åpenbart så snart jeg hadde tegnet det inn at det var en håpløs idé, i andre tilfeller gikk det måneder før jeg plutselig innså at "Dette er jo helt ubrukelig!"

Jeg plasserte noen solpaneler på veggen – de får masse direkte sol midt på sommeren, når behovet er minimalt og det uansett er plenty sol. Så fant jeg på å se hvordan det endret seg over året (SU kan vise skygger for vilkårlig tidspunkt, vilkårlig del av året, bare du har plassering og orientering av huset), og oppdaget at i september, når behovet er mye større, vil skyggen fra den nye balkongen krype inn på panelene allerede rundt kl. 15:00. En annen montering var langt bedre.

Jeg planla termiske solfangere på taket, men da jeg plasserte SUs "kamera" i øyehøde på fortauet utenfor, så det direkte rotete ut! Også de fikk ny plassering. SU hjalp meg til å bestemme hvordan de kan monteres uten å skygge for hverandre.

Jeg har gått gjennom hvert eneste rom for vurdere alternative rømingsveier ved brann, og fått det inn i modellen slik at jeg kan tegne ut hver etasje i fugleperspektiv med stor røde piler som viser rømningsveiene. (Jeg har laget hver etasje som en del-modell, for å kunne "se ned i den".) I rom der det kan være folk som ikke kjenner huset godt vil jeg sette opp en laminert utgave av disse "nødutgang-kartene" på veggen.

Både inntak for strøm og vann, klokakk og overvann, skal legges om. Modellen hjelper meg til å planlegge hvor all slags rør og kabelføring skal gå, ikke minst inni huset – f.eks. distribusjon av vannbåren golvvarme.

Til SU finnes enorme biblioteker av ferdige, detaljerte komponenter, slik at du kan prøve ut ulike måter å beplante hagen, du kan prøve ut IKEA-skap på kjøkkenet, eller plassere en Tasle i garasjen. Utallige varianter av takstein og panel-typer. Selv om du ikke finner eksakt det produktet du ønsker å bruke, får du likevel langt mer "virkelighetsnær" følelse om du monterer den husbrannslangen du finner i arkivene enn om du ikke har den med i modellen din. (Jeg hentet meg en husbrannslange-komponent for et par uker siden!)

En "nær-fotografisk", konkret og detaljert modell som denne, som dere kan diskutere og vudere og videreutvikle over tid, er langt mer stimulerende enn bare løse skisser på et ark papir. Det blir mye lettere å se konsekvensene, vurdere alternativer og gjøre endringer uten at du må tegne alt på nytt.

Dessuten: Når du har vurdert og forkastet et utall tanker og ideer, da vet du hva du vil ha! Arkitekter og entreprenører kan snakke deg trill rundt og ta fullstendig styringen, men hvis du vet at du vil ha det slik, og det fordi det og det og det… da stiller du mye sterkere. Selv om jeg enda ikke er konkret i gang: Jeg har presentert mine planer for ganske mange mennesker, og møtt mange motforestillinger og "Burde du heller ikke gjøre det sånn?" Da er det godt å kunne svare at det er noe jeg har vurdert, men fordi sånn-og-slik er det ikke et aktuelt alternativ. … Og det kan jeg nærmest ensidig takke 3D-modellen min for, med alle de vurderinger og tanker den har provosert meg til!

SketchUp er slett ikke det eneste (gratis)systemet på markedet, men et av de mest funksjonelle. En pris du betaler for det er at det er en viss læreterskel for effektiv bruk (men instruksjons-videoene er absolutt verd tiden!).

Enten dere bruker SU eller noe mer "primitivt": Jeg leverer hermed en sterk anbefaling om å lage dere en skikkelig 3D-modell av hva dere ønsker dere. Når prosjektet blir mer konkret – valg av tomt, orientering av hus i forhold til solretning etc – bir det enda mer vesentlig å kunne konkretisere ideer og tanker gjennom en modell som kan presenteres for en arkitekt eller entreprenør, så dere ikke blir pratet trill rundt. Smile






   #3
 3,876     Asker     0
Huset bygger du etter tomten. Så absolutt alt starter der. Du kan reflektere over stil og materialer, men ville startet jakten på tomt. Samt sette opp et realistisk budsjett. Ville begrenset hva dere bruker tid på å tenke på og drømme om. Men kanskje dere kan lage en liste over hva dere ønsker, for deretter prioritere den. Så settes streken der budsjettet gjør det. Eks:

Soverom1
Soverom2
Soverom3
Kjøkken 
Bad
Stue
Soverom
Vaskerom
Stue2
Bad2
WiC
.
.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Planlegging av materialer gikk mye på allergivennlige og miljøvennlige materialer, kjøkken, baderom og tekniske løsninger. Her er mye som tar tid å sette seg inn i.


Takk, vi tar med oss det med sirklene videre. Har du eksempler på ting du måtte/valgte å sette deg inn i? Altså, hvor detaljert setter man seg inn i kjøkken, baderom og tekniske installasjoner?

Hvor langt gikk du inn på det med miljøvennlige materialer og drev det prisen mye opp?

Ideer/planer har i noen år modnet seg gjennom en 3D-modell utviklet i SketchUp.


Takk for tipset. Har brukt SketchUp litt tidligere, så kan hende det er verd å sette seg inn i det igjen. Der du skriver om solsimulering osv er jo spesielt interessant. Planlegger i utgangspunktet å kjøpe hus fra katalog, men man gjør jo alltid endringer og vet ikke i hvor stor grad slike entreprenører modellerer husene.

Huset bygger du etter tomten. Så absolutt alt starter der. Du kan reflektere over stil og materialer, men ville startet jakten på tomt. Samt sette opp et realistisk budsjett. Ville begrenset hva dere bruker tid på å tenke på og drømme om. Men kanskje dere kan lage en liste over hva dere ønsker, for deretter prioritere den.


Hm, vi hadde vel omtrent tenkt å gjøre det omvendt. Altså finne en tomt som passer til huset vi har lyst til å bygge. (Tradisjonelt hus av typen Eplehage fra Hellvik hus eller Aurdal fra Blink hus). Tror du det er dumt å gå den veien? Vi planlegger å bo på bygda, gitt at vi finner jobb i nærheten av bygda vi vil bo i/ved.
Et realistisk budsjett er kanskje litt vanskelig uten tomt, så der har du kanskje et poeng med å starte med tomten. Har til nå forholdt oss til katalogpris x2 eller evt 28k/kvm + 1 mill. Vi skal nok greie det, men havner nok i kategorien av nordmenn som har relativt høyt boliglån dersom vi gjennomfører dette.
   #5
 3,876     Asker     0
Tja... er det god tilgang på flate tomter, så kan du kanskje gå den veien. Men dersom du velger deg et hus først, så er tomten sin utseende og orientering gitt. Du vil ikke ha alle soverommene mot sør-vest, samt opphold og terrasse mot nord.

Her i området er det kanskje 1-2 flate tomter med OK solforhold lagt ut i ÅRET, så da kan du selv tenke hva etterspørselen da blir.

Merk også at reguleringsplan der tomten ligger kan gjøre at akkurat det huset du vil ha ikke fungerer. Utnyttelsesgrad og høyder er her stikkord. Dette er ganske lenge før valg av farger på veggen for å si det slik.

En leveregel et at alt utenom standard i markedet koster mer. Nesten uavhengig av om det er «enklere i ditt hode. Volum trumfer ganske ofte mye annet.

Tekniske løsninger i betydningen oppbygning etc lar du den flinke byggmesteren du leier ta seg av. Alt står godt forklart i SINTEF byggforsk.
Signatur
   #6
 612     0
... Har du eksempler på ting du måtte/valgte å sette deg inn i? Altså, hvor detaljert setter man seg inn i kjøkken, baderom og tekniske installasjoner?

Hvor langt gikk du inn på det med miljøvennlige materialer og drev det prisen mye opp?


Noe av det første du kan gjøre er å undersøke hvilke muligheter dere har innenfor ferdighus eventuelt arkitekttegnet hus. Mange ferdighusprodusenter har standardpakker der egne valg blir veldig mye dyrere. Da er det jo ikke så stor vits å bruke masse tid på planlegging av noe du må betale alt for mye for.
Men jeg har inntrykk av at Hellvikhus er mer fleksible på dette, så det kan du sjekke.

Du kan også sjekke om det finne arkitekt (hustegner) i området ditt som kan tegne en sveitservilla for deg. Det er en myte hos mange at arkitekttegnet hus alltid blir dyrere. Jeg kjenner tilfeller der det har blitt billigere, men det er helt avhengig av at du finner rett arkitekt. Med arkitekt får du mulighet til å få huset akkurat slik du vil ha det, med dine materialvalg, og tilpasset tomt.

Når det gjelder materialvalg: Vi opplevde ikke at miljøvennlige (allergivennlige) materialer var spesielt mye dyrere enn andre valg (for 20 år siden). Det handler om å sette seg inn i hva som slipper lite "avgasser" ut i rommene. Heltre er selvfølgelig allergivennlig, gips det samme (etter at støvet har lagt seg).
Jeg anbefaler at dere sammen finner noen "områder" dere ønsker å prioritere.
Eksempel 1; vi ville ha et spesielt heltregulv som kostet mer enn parkett. Da la vi et rimeligere gulv på soverommene, og valgte en rimeligere trapp, så fikk vi råd til gulvet vi ønsket.
Eksempel 2; vi installerte balansert ventilasjon i 1997. På den tida var ikke dette vanlig. Og det kostet selvfølgelig mer. Men vi var bestemt på at vi ønsket dette, og har aldri angret. I dag er balansert ventilasjon en del av Tek17.
Eksempel 3; på hytta ønsket vi at trappa skulle være et synlig "signaturelement" som hang sammen i stil med gulv og kjøkkeninnredning. Da valgte vi rimeligere løsninger andre steder, for å få dette innenfor budsjett.
For ja, noen materialvalg er dyrere enn andre, men du verden så mye deiligere det er å gå på heltregulv! Og trappa, den ble sabla fin!

Tekniske løsninger setter du deg inn i så langt du selv ønsker. Har du interesse for solseller eller smarthus, så bruker du tid på dette. Er du interessert i kjøkken, så bruker dere tid på å studere designløsninger. Vil dere ha walk-in-gardereobe, så studerer dere løsninger for dette. Varmekilder bør du uansett bruke tid på, for der er det mye penger å spare over lang tid.
Jeg har alltid brukt tid på det jeg synes er interessant, og da blir planlegginga gøy og ikke slitsom.
Og dette forumet er et fint sted å spørre om ting du lurer på.
   #7
 3,876     Asker     0
Vil legge til at dere burde forstå hvor pengene går. Det er f.eks ikke viktig å regne på tusenlapper eller titusen for den saks skyld, før dere vet mer om tomt og generelt bygg. Det er de store linjene dere først må lande. Er huset 120m2 er det noe helt annet enn 220m2
Signatur

   #8
 3,587     0
Det er en myte hos mange at arkitekttegnet hus alltid blir dyrere. Jeg kjenner tilfeller der det har blitt billigere, men det er helt avhengig av at du finner rett arkitekt. Med arkitekt får du mulighet til å få huset akkurat slik du vil ha det, med dine materialvalg, og tilpasset tomt.

Noe av problemet med å dra inn en arktitekt på et for tidlig tidspunkt, før du vet hva du vil ha, er at det betydelig risiko for at du får det arkitekten vil ha, i større grad enn det du vil ha! I arkitekt-standen er mote-kreftene minst like sterk som i andre bransjer, og tettheten av "evangelister" tildels svært høy. En arkitekt kan ofte bestemme med 1-2 års margin fortelle når et hus ble bygget - "Det huset er bare sååå 2016!" (men gjerne uttrykt i litt mer faglige begreper). Motene skifter dramatisk, både i utforming av huskroppen, i innredning og ulike tekniske løsninger.

Jeg har møtt ganske mange arkitekter, både i rent privat sammenheng og i forbindelse med husbygging/oppussing, og den gjennomsnittlige selvsikkerheten (omkring hva som er bra og dårlig i husbygging) ligger på et nivå der det bare er å stålsette seg...

Hvis du ikke vil overlate det meste til moten, da. På innvielsespartyet er det kanskje fint å overalt ha løsninger som viser at dette er helt nytt, bygget i år. Men du skal bo i det i ti og tjue og tretti år - kanskje livet ut. Om tjue år er det uvesentlig om du bor i et hus i 2017-stil eller 2021-stil. Det er mye viktigere at det er slik du ønsker at det skal være.

For all del: Rådspør en arktitekt! De kan på fem sekunder avsløre elementære blundere og løsninger som aldri vil fungere. Men la arktitekten få begrunne hvorfor ditt forslag er dårlig, og så endre på ditt forslag, der du selv er enig. Ha respekt for fagkunnskapen, men ikke vær underdanig! Blir det meste av ditt forkastet, og det blir lagt fram noe helt annet som er etter arktikektens eget hode, ikke etter ditt, da bør du bruke minst tre måneder på å vurdere det.

Forøvrig er "arkitekt" ikke en beskyttet tittel (men "sivilarkitekt" er det!). Enhver kan kalle seg arktitekt. Det finnes mange byggmestere med mange års praktisk erfaring i hva som fungerer godt og dårlig i hus, og som er flinke til å gjøre om skissene dine til formelle konstruksjonstegninger. Så ikke heng deg absolutt opp i at det må være en Ariktekt med stor A og eget Arkitektkontor.
   #9
 3,587     1
Du er antagelig ung og frisk i dag, og det samme gjelder alle vennene dine, og du har ikke lyst til å tenke på problemer andre kan ha...

Jeg er fortsatt fullt førlig, men giftet meg til slektninger delvis avhengig av rullestol. Når vi fikk besøk måtte vi fjerne tepper og alt annet det var fare for å snuble i, og et rom i 1.etg måtte fungere som gjesterom. Så fikk vi en datter som hadde andre funksjonshemminger. Uansett om du er frisk i dag, kan du i morgen være utsatt for en ulykke som setter deg i rullestol, tar fra deg synet, eller på andre måter gjør deg funksjonshemmet - i verste fall slik at du ikke lenger kan fortsette å bo i ditt eget hus der du har hatt det meste av ditt voksne liv. Selv om det ikke gjelder deg selv: Du kan når som helst få venner med ulike funksjonshemminger. Du kan få slektninger som kan bli faste besøk hos deg. Jo færre problemer det medfører, jo bedre.

Enten du vil tegne ditt eget eller du vil vurdere ulike ferdighus-alternativer: Ta en titt på Tilgjengelig bolig
- en systematisk veileder med masse tips om hva du bør se etter. Det er enormt mye billigere, enklere og mindre forstyrrende å ta hensyn til framtidige behov helt fra starten, framfor å bygge om huset den dagen det plutselig blir nødvendig.

Ved min egen oppussing/uvidelse har denne veilederen vært til enorm hjelp. Et primærmål for meeg er å kunne bli boende i dette huset til den dag jeg tas ut på en båre. Så nå blir det brede, dørstokkløse dører, bad og soverom i 1.etg, mulighet for å trille en hospitalseng rett inn, ingen trapp opp til inngangsdøra... Når du ikke selv har opplevd et handikapp, overser du lett mange detaljer, men denne veilederen minner deg på dem.

Du har naturligvis full frihet til å ignorere vilkårlig anbefaling i veilederen (og ved oppussing kan det være umulig å oppfylle kravene), men da bør det være fordi du eksplisitt velger det slik, ikke fordi du glemte å tenke over det!
Denne veilederen burde være standard-litteratur for alle som skal bygge hus, eller bygge om!
   #10
 612     0
...
Jeg har møtt ganske mange arkitekter, både i rent privat sammenheng og i forbindelse med husbygging/oppussing, og den gjennomsnittlige selvsikkerheten (omkring hva som er bra og dårlig i husbygging) ligger på et nivå der det bare er å stålsette seg...

Hvis du ikke vil overlate det meste til moten, da. På innvielsespartyet er det kanskje fint å overalt ha løsninger som viser at dette er helt nytt, bygget i år. Men du skal bo i det i ti og tjue og tretti år - kanskje livet ut. Om tjue år er det uvesentlig om du bor i et hus i 2017-stil eller 2021-stil. Det er mye viktigere at det er slik du ønsker at det skal være.


Det er litt skummelt å generalisere basert på egen erfaring, og nå skal ikke dette være en tråd for eller mot arkitekt. Men jeg har likevel lyst til å legge til at min erfaring med arkitekter (sivilarkitekter) er akkurat det motsatte. Fagfolk som er opptatt av tidløse, praktiske løsninger som er tilpasset kunden. Hvis du treffer på den rette arkitekten, så kan mån sågar får rimeligere løsninger, fordi man bygger 100% etter eget behov og ikke noe mer. Men det krever gode prosesser.

Forøvrig er jeg enig med deg i at det å tegne (en sveitservilla) ikke nødvendigvis trenger å gjøres av en sivilarkitekt, derfor min betegnelse "arkitekt (hustegner)". Jeg tenker at en dyktig byggmester/ingeniør/tegner, kan klare dette.
Jeg er også veldig enig i at det er viktig å bruke tid på å tenke gjennom egne ønsker, før man evt går til arkitekt eller tegner. Som jeg skrev over, så brukte vi to år på dette, før vi gikk til arkitekt.