205    6    0  

Bygge hytte med minimalt strømforbruk i nedstengt tilstand

 2     Trondheim     0
Hei, vi er i idefasen for å bygge fjellhytte i etablert hyttefelt og trenger litt råd. Hytta vil ha strøm og vann, men det er ønskelig å kunne stenge denne ned for å begrense strømforbruket i periodene uten besøk. 

Min plan er at kun bad vil ha frostvakt og at alt av vann er sentralisert her. Kjøkken kan dreneres mot badet (vegg-i vegg). I tillegg ha utendørs stoppekran med godt fall slik at hytta kan dreneres om ønskelig. 

I tillegg ha gulv i heltre og ellers materialer som tåler større temperatursvingninger.

Vil dette fungere og er det eventuelt andre ting man bør tenke på?

   #1
 168     0
Vi har hytte fra 80-tallet. Vann inn i kjeller/bad og kjøkken rett over. Var åpent uten dør til stue så der har jeg satt i inn dør. Koster ikke mer enn ca 600,- pr mnd å holde det frostfritt (+6 grader) med 1 panelovn i kjelleren og 1 på kjøkkenet. Og da holder vi alt annet fritt for frost også. Ingen problem med avløp selv i -25
  (trådstarter)
   #2
 2     Trondheim     0
Vi har hytte fra 80-tallet. Vann inn i kjeller/bad og kjøkken rett over. Var åpent uten dør til stue så der har jeg satt i inn dør. Koster ikke mer enn ca 600,- pr mnd å holde det frostfritt (+6 grader) med 1 panelovn i kjelleren og 1 på kjøkkenet. Og da holder vi alt annet fritt for frost også. Ingen problem med avløp selv i -25


Med andre ord er alle andre rom kalde?
   #4
 240     0
Etter hva jeg har lest så er det litt skummelt med glava og dampsperre på hytter hvor det fort kan være kaldere inne enn ute. Teorien er at varm fuktig luft kommer utenfra og kondenserer når den kommer mot plasten, og ikke slipper gjennom. Men er det midt på vinteren og dritkaldt ute så er nok luften så tørr uansett, kanskje, at det ikke kan bli et problem. Så har sikkert mye å si hvor hytten er osv.

En hytte som er laftet vil ikke ha dette problemet, siden alt er heltre. Ulempen er lang oppvarmingstid, samt isolasjonsverdier som ikke nødvendigvis er helt top notch. Er vel nevnt at ikke alltid fugemasser osv på bad / kjøkken tåler frost.

Hunton mener at de har laget en isolasjon som er bedre med tanke på uoppvarmede hytter. Det er trefiberisolasjon, som skal ha samme egenskaper som tømmerhytte, med at det sakte tar opp fuktighet, og sakte avgir fuktighet, sånn at det ikke skal kondensere. I tillegg til dette har de en dampbrems som de kaller "Smart Intello" som på mystisk vis skal regulere hvor mye og når fukt slippes gjennom, sånn at fukt kan slippe gjennom når det er kaldere inne enn ute. Med tanke på prisen på denne duken så skulle en forvente at den både er magisk og kan fly Wink Jeg har valgt dette når jeg renoverer min hytte, og er så langt fornøyd, uten at jeg vet om at det hadde blitt verre med vanlig måte å isolere på. Jeg prøver å ha et par ovner på sånn at jeg prøver å ha noen få grader varmere innendørs enn utendørs, siden jeg ikke har renovert hele hytta osv. Men er jo dritdyrt med hyttestrøm siden en ikke får noen strømstøtte.

Hadde jeg vært deg ville jeg hatt tjukke vegger med Hunton Trefiberisolasjon og intello dampbrems, og installert i hvert fall en luft-luft-varmepumpe som kan kjøre ned mot 8-10 grader, for vedlikeholdsvarme. Da tror jeg ikke kostnaden ville blitt så ille.
jaf
   #5
 6,419     tromsø     0
Tegn en hytte med bad midt inne i hytte og kjøkken hengende på badets vegg. Og yttervegger rundt og begrenset med vinduer. Eventuelt med vinduer og en slags vinterhage med vinduer utenpå. Slik at det blir 2 lag vinduer. Vindfang. Da burde 500 watt på bad gi 10 grader i stue.
TSt
   #6
 15,119     0
Frostvakt er for lite effekt når det f.eks. blir masse kuldegrader rundt.  SÅ en må ha ovn med mere effekt stående på lav termostat.  Må være klar over at en del ovner har problemer emd hysterese på termostaten så de an være litt vanskelige å stille inn.  Elektroniske termostater bruker å ha mindre hysterese.  

Jeg arbeidet hos en importør / grossist som solgte frostvakter også og vi fikk inn til og med regress fra forsikringselskaper som mente det var feil på ovn.  Men når vi fikk ovnen var disse iorden men 300-400W klarer ikke nødvendigvis å holde det frostfritt når det blir kaldest. Så selv forsikringselskaper kan tro på dette. 

Står det lenge nok uten varme andre steder trenger en ikke tenke på det som er rundt siden det kan få ute temp.  Har et varmt bad med liten kjeller under på fjellet og har også temp giver i stue så vi ser at dette har vært korrekt nå med ned mot -30 grader.  Siden vi også har online strømtrekk på hytta ser vi termostaten slår og inn og har god margin på å holde det varmt.  Men da er som sagt effeken som slår inn mye høyere enn en frostvakt.  400-600W må vi hå på for å holde det frostfritt når det er ekstremt kaldt utenfor.