1,365    20    0  

Bygging av nytt funkishus.

 1,092     0
Hei.

Har mange jern i ilden om dagen. Planlegger husbygging til neste år og det dukker opp mange spørsmål jeg gjerne ville hatt svar på før jeg innhenter pristilbud.

Spørsmål 1:
Har sett for meg slipt betongulv og trapper alle "felles" areler som stue,kjøkken,entre,hall osv i begge etasjer. Siden konstruksjonen mest sannsynlig vil bli i vanlig bindingsverk pga modulbasert bygging (arkitekttegnet) så må jo likevel bjelkelaget til 2.etg være i betong. Hva er da den mest rasjonelle og rimligste måten å konstruere dette bjelkelaget på? Ser det finnes 16mm forskalingsplater i stål som kan legges direkte på bjelkelag for påstøp 5-6cm. Det brukes vel ikke lecaplank når det er bindingsverk i tre?

Spørsmål 2:
Jeg vil gjerne bygge en 3 etg (inntrukket etasje) eller Cognac tårn kan man kalle det :)på fks 25m2 slik at jeg kan sikre adkomst til takterasse. Problemet er at reguleringsplanen sier 6.5 meter til gesims fra ferdig gjennomsnittlig planert terreng. Tomten ligger på flat tomt så kan ikke justere terrenget noe særlig heller. Egentlig så bryter jeg 6.5m grensen med ca 0.7-1m allerede da parapeten blir et rekkverk for takterassen. Parapeten må jo da være 1m høy og ikke 0.3cm over tak. 
Såle 0.2m + 1.etg 2.4m + Etasjeskille ca 0.4m + 2.etg 2.7m + Tak  ca 0.5m + Parapet 1m = 7,2m

Hvis jeg da i tilegg skal ha en inntrukket etasje så vil jo total gesimshøyde bli på litt over 9m som i ihht reguleringsplan blir alt for høyt. 
Har noen erfaringer med dispensasjon for lignende sak? Det skal sies at reguleringsplanen tillater en høyde på 8meter hvis man har møne. Denne inntrukkne 3.etasjen vil jo ikke ta mere plass visuelt sett en hvis jeg hadde hatt et tak med et møne der. Så det er jo egentlig bare formaliteter.


HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg har sett de har brukt Leca dekke også i trehus så du kan undersøke dette. Sørg for vind avstiving så toppetasjen ikke blåser av.

Mht dispensasjon så har jeg vært med på å ta ned et naboprosjekt en gang, (annet sted i Norge) det var nær grense og rett mot syd og mye høyere enn ditt avvik så han hadde ikke mulighet til å få det gjennom når vi klagde. I Lørenskog eller Fjellhamar finner du ditt eksempel, utbygger  skal rive tak av 2 nye funkishus og senke disse da de prøve seg med tilgivelse og bygde over søkt byggehøyde. Finner du plussartikkel i RB.no så send en PM. Når jeg skrev dispensasjonssøknad for hytte tilbygg (strandsone) søkte jeg i kommunens saksfremlegg i klagesaker og så hva de skrev i avslag på saker som ble behandlet politisk, det var i det tilfellet silhuett fra sjø, innsyn fra nabo, stort bebygd areal (jeg omdisponerte allerede bebygd terasse). Med nei på tre slike så gikk den rett gjennom. Kanskje kan du finne noe slikt for din sak ?

Prat med naboer og gi de sannheten, vår nabo hadde arkitekt som ga gale opplysninger (påvirker ikke solforhold) det var stor jobb i skrånende terreng å lage en solanalyse men før/etter tegningene var klare. (14m lenger fallende skygge tror jeg det ble)
   #3
 574     Akershus     0
I Lørenskog eller Fjellhamar finner du ditt eksempel, utbygger skal rive tak av 2 nye funkishus og senke disse da de prøve seg med tilgivelse og bygde over søkt byggehøyde. Finner du plussartikkel i RB.no så send en PM.


Her endret kommunen vedtaket rett før jul, og utbygger slapp å rive eller endre høyde på toppetasje.

Link til sak
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Nei, leser du saken skal de fortsatt rive tak og senke det, men de slipper å rive helt ned og starte på nytt, tror sålen også lå høyere enn byggemeldt. høydekrav får de ikke dispensasjon fra var vel konklusjonen.
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Nå tror jeg de kunne formulert seg litt klarerer i artikkelen, men er linken død for de som ikke betaler så er det 7m grensen de beskriver at de ikke dispenserer fra
   #7
 3,876     Asker     0
Dersom dispensasjon skal bli gitt skal hensikten med loven ikke bli vesentlig tilsidesatt, og det skal være slik at fordelene utveier ulempene. Det er bare det at fordelene er for andre. Ikke de som bygger. Dvs at f.eks det er en fordel dersom man plasserer huset på en måte som gir mindre skygge for flere naboer, og i liten grad bryter med en eller annen annnen regel. Det vil være vanskelig å argumentere med her. 1m er da mye.
Signatur

   #8
 237     0
Ang. høyde på hus med flatt tak;
Har sett saker der arkitekt har lagd presentasjon hvor det har blitt vist hvordan ett hus med vanlig skråtak kunne blitt seende ut med samme plassering. Poenget var mønehøyde.

Så vidt jeg husker finnes det i en gammel byggeblogg fra Liungen.

Edit; fant den. Sjekk innlegg nr 15. http://byggebolig.no/bygge-nytt-hus/nyfunkis-i-lier 
   #9
 3,876     Asker     0
Dette godtar kommunene enkelte steder. Man kaller det gjerne et imaginært saltak. I Asker var dette OK frem til ny kommuneplan (som overstyrer reg plan på høyder her) kom i november 2017, hvor det eksplisitt ble gitt høyder og definisjon for flate tak, putetak og tak under en gitt vinkel.

Det er ikke utenkelig at du vil klare å argumentere her, men tre etasjer blir fort høyere enn lovlig møne med tillatt takvinkel for området. På en flat tomt vil også gjennomsnittlig gesimsen bli veldig høy.
Signatur
   #10
 3,876     Asker     0
Du vil også da måtte tegne et imaginært tak hvor gesimsen er lovlig på alle måter. Ditt argument er da at du kan bygge lovlig det imaginære taket på eksakt samme hus, men ikke det flate. Inntrukket toppetasje må da fortsatt være inne i saltaket, som betyr en møne vesentlig høyere enn det.
Signatur