199    3    0  

Bygging etter årstid.

 41     0
Hvilke resultatmessige (ev. økonomiske) konsekvenser har det om prosjektet startes sent på året (gravearbeider fom. september) og bygget ikke står tett til vinteren?

TDJ
   #1
 1,627     Asker      0
Fikk bygget hytte vinteren 2017/18 på 900 moh i Hallingdal. I utgangspunktet svært bekymret for kulde, nedbør, tett / ikke tett bygg osv osv (men hus bygges jo året rundt i Norge...).

Erfarte følgende:
  • Graving til såle; utført i November. Noe frost, men ikke tele i bakken ennå. Mye stein så det gikk veldig greit.

  • Støping av såle; første uka i desember - veldig heldig med været (rundt 0 grader) - hadde vært ca -15 uka før.
    Men, det hadde ikke ikke vært noe problem ifølge ekspertene; betongen leveres oppvarmet i(25 grader) i bilen, spesielle tilsatser i betongen kunne gjøres og platen kan dekkes til med isolerende matte. Egenoppvarming under herding var nok til å unngå problemer.  Temp må være over 7 grader for at herding skal starte, deretter går resten av seg selv.
    Største problemet for de var rengjøring av betongbil etterpå; de hadde en grense på ca -20.

  • Reisverk mm. kom i Febr -18 (kaldt og MYE snø Wink ), relativt stor jobb med å måke av / renske 125 m2 såle samt å gjøre plass til material-lassene som kom. Men gikk helt greit med litt "frivillig" dugnadshjelp.

  • Reisverk til tett tak gikk fort; var vel oppe i løpet av 2 uker;  10. Mars -18 var alt reisverk opp og vindpapp lagt på alle vegger og 18. Mars var taket tett.

  • Det kom en del tørr snø i perioden.



Den viktigste lærdommen var at det er (svært) fordelaktig å bygge på vinteren DERSOM nedbøren kommer som snø og kan kostes / bæres vekk. I følge entreprenør / byggfirma langt å foretrekke fremfor våte sommermåneder.  Alt forblir tørt og fint !

Vårt hus (bygget i 1972, kjøpt av oss i 1986) stod helt åpent i over ett år under bygging (konkurs i byggefirma ?).  Har gjennom årene renovert alt fra innerst til ytterst og ser mange tegn på det har vært fukt; rustne spiker, gulnet reisverk, misfarget/skjoldet kryssfiner i gulvet osv. Men har ikke funnet noe direkte skader noen steder.

Uansett skal vel et rå-bygg etter utvendig lukking tørkes skikkelig før dampsperrer osv settes inn. Selv med store byggvarmere vil dette ta sin tid. Den verste konsekvensen er kanskje at det blir forsinkelse i prosjektet i påvente av opptørking. Dersom man er spesielt redd for fukt så kanskje en kan ha en klausul i kontrakt om fuktmålinger i reisverk o.l. før dette lukkes ?
Signatur
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Grunnarbeid, i Oslo lagde de 2 sykkelveier etter frosten kom i fjor, det er setninger i grunn og mye dumper.

Nabo til en bekjent skulle få rettet setninger etter feil trolig ca 350k for skum injesering.

Det gunstige er å få taket på fort og ta innearbeidet vinterstid. Å drukne i snø hjelper ikke på effektiviteten selv om den av og til kan være tørr.
  (trådstarter)
   #3
 41     0
Tusen takk for nyttige innspill!
Slik jeg tolker det er handler det mest om lengre tid så lenge riktig forbehold tas.
Dette med "klausul i kontrakt om fuktmålinger i reisverk ol. før lukking" virker være en elegant løsning for å sove bedre om nettene. Håper bare entreprenør går med på det.
Takk.