58,845    112    11  

høljaren: Driftsbygning i grindverk

 115     Bergen     0
Hei,
Vi ønsker å dele litt erfaringer, bilder og annet fra vårt prosjekt. Vi holder på å bygge en driftsbygning for kombinert dyrehold og redskap på ca 300 kvm. Bygget er satt sammen av 3 grindbygg på hhv 50, 50 og 156 kvm.

For de som lurer på hva et grindbygg er allerede nå, så finnes det en rekke gode lenker på nettet, blant annet denne: http://www.byggogbevar.no/pusse-opp-gammelt-hus/tre/artikler-trehus/grindbygg-%E2%80%93-byggeteknikk.aspx eller denne: http://byggeskikk.sunnfjord.museum.no/node/4

Forhåpentligvis vil også denne tråden bidra til økt kunnskap om byggeskikken.

Sånn skulle det bli etter tegningen - så får vi se om det var slik det ble. 
høljaren: Driftsbygning i grindverk - utvendig.png - høljaren

  (trådstarter)
   #1
 115     Bergen     0
- Og skulle noen mene at et driftsbygg presentert i Byggebolig er veldig Off Topic, så har jeg lurt på det selv. At vi allikevel går i gang (med innleggene da) så er det også for å vise en byggeteknikk som er veldig levende ennå. En annen grindbygger jeg gikk på kurs med har bygget bolighuset sitt som grindbygg.
   #2
 545     Øvre Romerike     0
Spennende prosjekt. Vurderer å sette opp et større bygg selv snart så absolutt ikke off topic for min del  Smile
  (trådstarter)
   #3
 115     Bergen     0
Ja, vi håper det kan bli spennende.

En liten bildeteaser til: Byggets bærende deler blir skåret til mens alt ligger på bakkenivå. Like greit når en ser dimensjonene. Her tilpasses stavene (vertikale bærende elementer) til grindlegje (Langsgående bærende element i bygget - der hvor taksperrene blant annet hviler) - og snedband blir skåret til (diagonale avstivere mellom bærende elementer)
Driftsbygning i grindverk - DSC00052.JPG - høljaren
  (trådstarter)
   #4
 115     Bergen     0
Jeg ser i innlegget overfor at jeg har kalt den horisontale, langsgående bjelken i grindbygget for grindlegje, det er selvsagt feil - det heter stavlegje. Disse ligger parallelt og side om side på byggeplassen. Slik blir begge sider av bygget nøyaktig likt. På neste bilde er det staven og beten som skjæres sammen. Beten går på tvers i bygget.
Driftsbygning i grindverk - DSC00068.JPG - høljaren
  (trådstarter)
   #7
 115     Bergen     0
Jeg har bilder av de fleste trinn i prosessen, men det kan vel bli for mye tekniske bilder å svelge for de fleste. Noen hører da med, på de neste ser vi stavene bli gjort ferdig i toppen ved stavørene og stavlegjene som har fått sperrehakk i seg.  Legg merke til stemjernet - smedkunst fra Voss.

Litt etter hvert vil vi også fortelle litt om hvorfor vi velger denne byggemetoden og ikke f-eks et stålfjøs. Vi er nok litt over snittet interessert i å ta vare på denne delen av kulturarven. Dessuten så vi ganske tidlig at dette var en byggemetode som kunne konkurrere med mer moderne former også økonomisk. Mer om dette etterhvert.
Driftsbygning i grindverk - DSC00056.JPG - høljaren

  (trådstarter)
   #8
 115     Bergen     0
Bildet med staven og stemjernet ville ikke komme med. Prøver igjen.
Driftsbygning i grindverk - DSC00047.JPG - høljaren
  (trådstarter)
   #10
 115     Bergen     0
NÅ vet jeg hva Mafell er. Flott sag, men på ønskelisten ligger den ennå bak noe kos fra Timberking. F.eks denne: https://www.youtube.com/watch?v=NCtCWx6PAxE (Drømmer er ennå gratis)

En kortfattet verktøyliste er: El kjedesag fra Stihl, Feinsag,  El drill fra Bosch med 32 mm bor, Makita El høvel, Dewalt sirkelsager og ikke minst håndverktøy - Hoggjern (har selv bare standard vare opp til 25 mm), Båndkniv fra konas oldefar (smeden), bile, kniver og romslige tvinger fra konas bestefar. Klubber er også viktig, de av tre er best. Jeg har et par gummiklubber også, men de gjemmer jeg når det kommer noen. Til sist, ikke glem en solid slegge, for dette er ikke snekkeri for de med alt verktøyet i et penal.

På bildet under vises verktøy fra kurset hos Vestlandske Kulturakademi på Voss. Tror ikke det er Mafell det heller. Smile
Driftsbygning i grindverk - redskap.jpg - høljaren