2 851    38    7  

Et hus og et hjem

 28     0
Hei,

tenkte å presentere byggeprosjektet vårt, håper noen (andre) kan finne det interessant.
Litt over to år etter at vi kjøpte tomt (i Asker), har vi endelig fått byggetillatelse, tegnet ferdig hus, valgt entreprenør og er klare
til å starte. Etter planen skal graver starte om ca 2 uker, og det skal være klart til betongarbeid i uke 10.

Det har vært en veldig lang vei fra idé og (ganske spontant) tomtekjøp i desember 2015, til vi nå er klare. Vi har sikkert tegnet 100+ forskjellige varianter av planløsning, og vi har hatt en feilslått runde med en arkitekt og et par dispensasjonssøknader som endte opp i avslag på byggesøknad fra kommunen. 

Det fikk oss til å gå i tenkeboksen og redusere ambisjonsnivået en del, slik at vi nå holder oss helt innenfor (den relativt strenge) reguleringsplanen, og på tross av en forutsigbar naboklage gikk den nye søknaden igjennom uten noen problemer.

Reguleringsplanen er streng med bare 16% BYA, obligatorisk garasje-/parkeringsareal i BYA og den favoriserer helt klart saltak, med krav om maks 3,5 og 6 meter gesimshøyde og 40 grader takvinkel.

Resultatet skal bli som skissert i tegningene under. Huset skal romme en familie på 4, med to barn på 8 og 10 år, og vi skal ha en utleieleilighet i kjelleren for å spe på økonomien i prosjektet.

Fasade sør
Et hus og et hjem - Fasade sør.jpeg - disch
Fasade nord
Et hus og et hjem - Fasade nord.jpeg - disch

Fasade øst
Et hus og et hjem - Fasade øst.jpeg - disch
Fasade vest
Et hus og et hjem - Fasade vest.jpeg - disch

Planløsning:

Kjelleretasje
Et hus og et hjem - Planløsning kjeller.jpeg - disch

Hovedetasje
Et hus og et hjem - Planløsning hovedetasje.jpeg - disch

Loft

Et hus og et hjem - Planløsning loft.jpeg - disch
Et hus og et hjem - Fasade nord.jpeg - disch

  (trådstarter)
   #1
 28     0
Vi har vært igjennom en bråte med husleverandører før vi endte opp med Baksjø Bygg. De er en del av Byggmannkjeden, men i vårt tilfelle bygger de etter våre tegninger, men forhåpentligvis med noen rabatter via Byggmannkjeden.

Viktige drivere i prosessen har vært et stort og funksjonelt kjøkken, adskilt fra spisestue med skyvedør slik at det er mulig å skille det av, god stueløsning, inngang fra garasje til vaskerom, hall med rettløpet trapp fra første til andre etasje, stort bad, og takstue med utgang til balkong slik at vi kan få nyttegjort den lille utsikten som er tilgjengelig.

Alle innspill til prosessen mottas selvfølgelig med takk. Vi har aldri gjort dette før, og kommer nok til å ha en (fortsatt) bratt læringskurve...
   #2
 657     0
Gratulerer! Lang vei å gå- men dere står foran en opplevelse dere vil huske lenge da!😊

Liker fasaden veldig godt☺️
- siden dere ville ha noen innspill;
- sikker på at dere vil drasse gjennom skittentøy igjennom kjøkkenet? Barna er kanskje ferdig med de fleste omgangene omgangssyke, men jeg ville hatt døra igjennom garderobe.

Har dere en plan for hall- eller skal det være 30m2 åpent rom?! Og det er ikke inndelt i entre/ soner så vidt jeg kan se, da vil det bli mye sand, støv og shit som blir dratt frem og tilbake i det rommet.. samtidig er det kanskje litt bortkastet areal? - ville heller gjort soverommene større i den etg- får mye mer igjen for det i bo- komfort vil jeg tro.

Ellers var det mye areal til voksene- det er jo populært om dagen 😉 Skal dere eller barna bruke loftstue? - blir mye gåing i trapper hvis barn og venner skal bruke den, hvis dere skal bruke den- tar vel de stua?- kanskje ikke helt optimalt det eller - så da blir arealet kanskje overflødig oppe, kunne vært nyttig for barna i tilknyting til soverom... ja- men sånn alt i alt var det mye bra man kunne ønsket seg her 😊😃
   #3
 84     Bergen     0
Gratulerer så masse!
Har brukt Baksjø Bygg på en del prosjekter, og kommer til å bruke de mase videre også. Utrolig flinke og hyggelig, så håper dere blir like fornøyd som det jeg har vært til nå Smile
  (trådstarter)
   #4
 28     0
Hei grønnsofa,

takk for hyggelige ord 😃

Ang. vaskerom, tja, vi har vært innom det også, men tenker at vi da mister endel god garderobeplass. Vi skal forøvrig ha skittentøysjakt fra badet på loftet ned i vaskerommet. Det kommer riktignok ikke til å hjelpe så mye mht barnas skittentøy, men de er heldigvis så store nå at de klarer å legge skittentøyet sitt i kurven selv Smile
Det har vært et viktig poeng for oss å kunne gå inn fra garasjen til kjøkkenet, når man kommer med varer o.l., så derfor er det blitt slik.

Ja, på sikt er det en plan for arealet nede, det er der barna skal holde til, de har sine soverom der og eget bad, og egen inngang. Får se hvordan vi utnytter det store rommet på sikt.

Tanken er som sagt at barna skal holde til nede, når de blir så store at de vil være i fred. Pr nå er vi en type familie som gjør det aller meste sammen, så det meste vil inntil videre å foregå i hovedetasjen, sammen. Loftstuen er tenkt for å kunne trekke seg tilbake til et rolig sted og jobbe, evt. nyte utsikten på verandaen…

Uansett, takk for gode innspill 😃

  (trådstarter)
   #5
 28     0
Hei fixern256!

Så bra! Vi har klokketro på dem, og på samarbeidet. Så langt har det vært en kjempebra opplevelse, de virker svært kvalitetsfokusert og ærlige, ingen skjult agenda og veldig løsningsorientert.

Godt å høre at andre har god erfaring med dem.
   #6
 657     0
Jeg ser den! Men siden jeg har bygd to hus, og ikke det helt perfekte enda- tenker jeg det er lurt å få tankene rundt løsningene utfordret litt 😊

Uansett, har dere fått godkjent dør fra garasje til vaskerom? Det er i tek 10/17 krav til sluse, og skyvedør til kjøkkenet vil ikke innfri det kravet, så langt jeg har forstått. 😊
   #7
 708     Vestlandet     0
Uansett, har dere fått godkjent dør fra garasje til vaskerom? Det er i tek 10/17 krav til sluse, og skyvedør til kjøkkenet vil ikke innfri det kravet, så langt jeg har forstått. 😊

Det samme har vi også fått beskjed om.

  (trådstarter)
   #8
 28     0
Sjekker med entreprenør, antar vi må gå over til en annen type dør mellom vaskerom og kjøkken...
  (trådstarter)
   #9
 28     0
Kravet er at det er sluse eller annen brann-sikring dersom garasjen er over 50 m2. Vår er en god del mindre enn 50 m2, så det er nok med gass-tetting i veggen mellom garasjen og boligen, heldigvis Smile
   #10
 907     OSLO     0
Fra veiledning om tekniske krav til byggverk:

https://dibk.no/globalassets/endringshistorikk/byggteknisk-forskrift/tek--11-8_01.07.2011-29.03.2012-.pdf

Preaksepterte ytelser – garasjer i byggverk med ulik virksomhet
En bilbrann kan utvikle svært store røykmengder og dermed være en vesentlig risiko for sikkerheten til de mennesker somoppholder seg i byggverket. Skillekonstruksjoner mellom garasje og rom for annet formål må derfor utføres slik at faren for spredning av brann og røyk til andre deler av byggverket reduseres til et akseptabelt nivå.

Følgende ytelser må minst være oppfylt:

1. Garasje med bruttoareal til og med 50 m2 i samme bruksenhet, for eksempel garasje i enebolig, må være skilt fra resten av byggverket med bygningsdeler som er så tette at eksos ikke trenger gjennom. En yttervegg med utvendig vindsperre og innvendig dampsperre gir tilstrekkelig tetthet mot en godt ventilert garasje.

2. Andre garasjer med bruttoareal til og med 50 m2 må være skilt fra resten av byggverket med konstruksjoner med brannmotstand minst EI 30 [B 30].

3. Garasje med bruttoareal over 50 m2 til og med 400 m2, må være skilt fra resten av byggverket med bygningsdeler med brannmotstand minst EI 60 [B 60].

4. Garasjer med større bruttoareal enn 400 m2 må være skilt fra resten av byggverket med konstruksjoner med brannmotstand minst EI 90 A2-s1,d0 [A 90].

Frittstående garasje (eget byggverk) med bruttoareal til og med 50 m 2 må plasseres minimum 2,0 m fra byggverk i annen bruksenhet eller være skilt med branncellebegrensende bygningsdel eller bygningsdeler i hvert av byggverkene som til sammen gir samme brannmotstand, jf. § 11-6 annet ledd.

Parkeringskjellere og automatiske garasjeanlegg er behandlet i § 11-17.

Preaksepterte ytelser – rom som forbinder garasjer og rom for annet formål

For å ivareta hensynet til godt innemiljø og sikre rømningsveier må det mellom garasje og rømningsvei og mellom garasje og oppholdsrom (boligrom, husdyrrom o.l.) være et mellomliggende rom for å hindre spredning av eksos og røyk.

Det er likevel ikke nødvendig med mellomliggende rom mellom garasje og tilknyttede servicerom, garasje for
utrykningskjøretøy eller lastehall som undertiden nyttes som garasje, når det tas betryggende forholdsregler mot spredning av brann og inntrengning av gasser til tilliggende rom.

Følgende ytelser må minst være oppfylt:
1. I bolig med garasje med bruttoareal mindre enn 50 m2 kan mellomliggende rom være vaskerom, bod og lignende.

2. For garasje med bruttoareal over 50 m2 til og med 400 m2 må mellomliggende rom utføres som egen branncelle.

3. For garasje over 400 m2 må mellomliggende rom utføres som brannsluse.

4. Mellomliggende rom må være ventilert slik at eksosgasser fra garasjen ikke kommer inn i andre rom i byggverket.

[BILDE MED FORKLARINGER FOR GARASJER OVER 400m2]

Preaksepterte ytelser – brannsluse

Rom som utgjør forbindelse mellom brannceller hvor det stilles særskilt strenge krav til sikkerhet mot spredning av brann, må utføres som brannsluse.

Følgende ytelser må minst være oppfylt:

1. Brannsluse skal være skilt fra resten av byggverket med bygningsdeler med brannmotstand minst EI 60 A2-s1,d0 [A 60].

2. Dører til brannsluse må ha brannmotstand EI2 60-CSa [B 60 S].

3. Brannsluse skal ha tilstrekkelig størrelse og være slik utført at den kan passeres uten at mer enn en dør eller luke må åpnes av gangen.

4. Ventilasjon av brannsluser skal ikke foregå gjennom åpninger til de rom som betjenes av slusen.