369    13    0  

Fikse gammelt hus eller bygg nytt..?

 19     0
Hei,
jeg bor på et idyllisk lite sted (men likevel sentralt) på Vestlandet i et lite og enkelt, gammelt hus fra tidlig 1900-tallet. Her ønsker jeg å bli boende. 

Først litt fakta:
Huset er skeivt (dvs. rammeverket/bærebjelkene er iferd med å råtne) no som viser igjen både på stue- og kjøkkengulvet som er synlig skeivt. Grunnmuren er helt fin, uten sprekker. Grunnen er også bra. Ellers er det ikke gjort noe som helst innvendig, så kjøkken+stue+bad bør oppgraderes. Huset er heller ikke isolert. Vann og avløp er i god stand. Huset har målene 10,5m (langt) x 9m (bredde).. sånn ca.

Trolig vil det koste meg mellom 1 til 1,5 millioner å rette opp huset, samt fikse kjøkken+bad+toalett+stue, samt slå sammen bad+toalett og stue+kjøkken. Og isolere det / bytte vinduer.
Siden kostnadene for å fikse opp huset blir såpass høg vurderer jeg nå heller å bygge nytt hus. Jeg har forholdsvis lite interesse av hus/husbygging/opppussing (for å være helt ærlig) Smile.. så et et ferdighus/modulhus med alt innkludert (ferdig innredd kjøkken+bad etc) hadde vert midt i blinken. Grunnmuren/grunnen er som sagt i god stand. Det samme mener jeg vann/avløp skal være. Det er helt nytt privat vann-/avløpsannlegg.

Så til det store spørsmålet... bør jeg bygge nytt eller pusse opp gammelt? Er det mulig å få ferdig modulhus på eksisterende grunnmur? Isåfall hvilken leverandør vil dere anbefale for meg som ønsker et helt enkelt/standard ferdighus der "alt" (kjøkken,bad etc) er innkludert?


   #1
 152     Sandnes      0
Avhenger litt hvor mye penger du har til rådighet?
Du vil komme til å ha samme planløsning (mer eller mindre) med å totalrenovere huset, mens med nytt hus vil du kunne få ny løsning. Nytt el-system, ventilasjon, rør, osv. er langt lettere og billigere når det er tilgang til stenderverk/bærebjelker under byggeprosessen.

Hadde det vært meg ville jeg nok ha satt fyr på huset og bygget nytt, når absolutt alt må gjøres på nytt.
Ny kledning og gjerne etterisolering vil fort koste noen 100k (kun materialpris), pris på vinduer og dører har skutt i været, timepriser på elektriker/rørlegger/tømrer utkonkurrerer advokater.

Hvordan er taket, originalt?

Hvor mye skulle du eventuelt ha gjort selv?
Siste redigering: 24. august 2022 08:45:52 av Fantomtegningen
  (trådstarter)
   #2
 19     0
Takk for godt svar!
Taket ble lagt på nytt for 20 år siden, så det er det nyeste på hele huset. Resten er gammelt.
Har generelt liten interesse.. Men kan alltids gjøre noe selv. Smile
   #3
 4 145     0
Riv og bygg nytt.

Totalrenovering forutsetter en interesse for faget, og blir sjelden vesentlig billigere før man er ferdig. Fordelen, og ulempen, er at man kan bo i huset mens man holder på 😉
   #4
 152     Sandnes      0
Du skriver også at rammeverket og bærebjelkene råtner bort, har du bilder?
Hvis det er råte i bygget, er det også fukt. Vet du hvor fukten har kommet inn?
Løsningen blir nå å få tettet huset ordentlig og skifte all råttent treverk, bare å ha den tanken er dyrt.

Trolig vil det koste meg mellom 1 til 1,5 millioner å rette opp huset, samt fikse kjøkken+bad+toalett+stue, samt slå sammen bad+toalett og stue+kjøkken.

Hvor stort er bad og toalett? Et enkelt toalett kan man gjøre mesteparten selv, legge lineoleumsgulv, hive opp noen veggplater, osv. Bare vask og toalett en trenger rørlegger til, kanskje elektriker hvis du skal ha noe lys inn.
Badet er husets desidert dyreste rom, vårt på ~12kvm hadde en kvadratmeterpris på 27.500,- og det var uten fliser og innredning (toalett, dusj, vask, osv).

Kan også nevne at jeg fikk pristilbud av 2 tømmerfirmaer om å skifte 10 vinduer og 2 balkongdører (1 dobbeltfløy og 1 enkeltdør), der prisen endte på 330k og 390k (Stavanger/Sandnes regionen). Dette var da 3-lags glass med u-verdi på 0,8. Verdt å ta med i beregningen.
TSt
   #5
 12 935     0
Det er ikke så lett at en får lov å brenne ned et gammelt hus.  Mulig det ikke ble ment bokstavelig men en må søke om å rive og da må en også ha avfallsplan hvis ting er over en viss størrelse.  

Det tar tid å rive og bygge nytt så hvis en ikke har midertidige løsninger i mellomtiden kan en få betydelige kostnader med dette.  Men kan en ikke gjøre noe selv så koster rehabilitering mye noe helt syke priser på vindusbytte i innlegg over viser.  En må i allfall sjekke med flere før en lager kontrakt siden det godt kan være flere ganger i forskjell på arbeid.  En del har ikke egentlig kapasitet til arbeidet og hvis en skal gjøre det skal de iallefall tjene godt.
   #6
 152     Sandnes      0
Det er ikke så lett at en får lov å brenne ned et gammelt hus. Mulig det ikke ble ment bokstavelig men en må søke om å rive og da må en også ha avfallsplan hvis ting er over en viss størrelse.


Var absolutt ikke alvorlig ment, rent spekulativt. Smile
Men jeg har lest at det er mulig å få til en ordning sammen med brannvesen for å øve på brannslukning, om dette er mulig i denne sammenhengen er usikkert.
TSt
   #7
 12 935     0
En kan være "heldig" og finne løsninger, innelgg var bare for å være sikker på at alle forstår at dek kan være så enkelt.

   #8
 5 432     Akershus     0
Har du ikke kunnskap eller spesielle interesser for rehabilitering av gammelt, vil jeg på det sterkeste fraråde å flikke på slikt. Du vil fort miste oversikt over prisen, mange tillegg har en egen evne til å dukke opp underveis. Legger man ikke ned betydelig egeninnsats vil man gå inn i en uoversiktelig jungel av mer eller mindre gode håndverkere og prising fra disse. Huset vil heller aldri bli annet enn et rehabilitert gammelt hus og ikke sikkert spesielt attraktivt på bruktmarkedet.

At bygget har råte, kan stort sett komme av 2 grunner. Ovenfra og nedenfra. Gammelt hus med gammel grunnmur og antagelig dårig med fuktsperre nedenfra, vil gjerne minst ha råtemulighet den veien. Dette er også noe en bør ta i betraktning ved nybygg. Jeg ville vært skeptisk til å sette nytt bygg på gammel grunnmur. Jeg vil også anta at å tilpasse et "ferdighus" til spesielle mål også vil være fordyrende, ikke minst vil jeg anta at en gammel grunnmur neppe er spesielt rett, men det vil antagelig være overkommelig å få avrettet murkronen.

Jeg hadde nok revet "skjiten", rubbel og bit, og satt opp nytt fra grunnen av. Dagens strømpriser, og ikke minst morgendagens, tilsier at man skal bygge så energiøkonomisk som overhodet mulig. Dette innebærer også plassering av takflater og takvinkel, optimalisert for utnyttelse av solcellepaneler.

Lykke til.
   #9
 88     0
Ganske sinnsykt hvor mye penger som renner ut når en skal rehabilitere. Særlig nå etter de siste års prisøkninger. Bare en dum vindsperre-tape på 25 meter koster jo 500-1000 kroner. En syrefast skruepakke: 500 kroner, osv...

Har ikke peiling på hvilket ferdig-hus-firma som er bra, men ser at et Alvsbyhus smelles opp på rask tid. Eneste er vinduene som buler...?

Har og sett at noen har revet et bolighus i nabolaget på få dager - aner ikke hvordan de gjorde med kildesorteringen siden det gikk enormt raskt.

Selma - ferdighus fra Älvsbyhus (alvsbyhus.no)

Får ganske mye med på kjøpet:
Hvor mye koster det å bygge hus? (alvsbyhus.no)

Fikse gammelt hus eller bygg nytt..? - Alvsbyhus.jpg - Oppussingja
  (trådstarter)
   #10
 19     0
Takk for gode svar alle sammen. Tenker nå at totalrenovering av huset er utelukket.

Jeg har faktisk sett litt på nettop "Selma 1,5 etg hus". Det er akkurat lite nok til å få plass på tomten, og omtrent samme lengd/bredd som huset jeg har nå.