671    14    2  

Funksjonalistisk funkishus i Asker

 7     Akershus     1
Våren 2018 starter vi bygging av vårt nye hus - hvor praktisk funksjonalisme er forsøkt gjennomført som boligens hovedprinsipp.
Vi er en familie med tre barn (tre gutter i alderen 11 - 15 år), og med dertil aktiv familiehverdag. 
Dette blir det andre huset vi bygger - forrige hus (et tradisjonelt trehus med saltak) sto ferdig sommeren 2010 - også det i Asker. 
Forrige hus ble bygd gjennom husprodusent (med noen tilpasninger), mens denne ganger bygger vi delvis et egentegnet hus med et lokalt entreprenørfirma. 

Tomten ble kjøpt for to år siden, og tiden frem til nå har vært brukt til tegning av boligen samt anleggelse av VA-anlegg i nabolaget. (Tomten manglet offentlig vann og kloakk - en forutsetning for å få byggetillatelse). 
Boligens romplan/romdeling og flyt har vi selv brukt massivt av tid på og tegnet, mens arkitekt har (basert på våre innspill) stått for boligens ytre uttrykk. 


Det bygges mange nye og særdeles flotte funkishus for tiden, og disse er godinspirasjon for andre som også pusler med byggplaner. Men (for meg) kan mange av disse nyere boligene kan fremstå som veldig "stylede" og ultramodernistiske - uten at boligene og funksjonene nødvendigvis verken er rasjonelle eller brukervennlige for beboerne (eller i en familiehverdag). 
Vårt håp er at vår nye bolig fremfor alt skal være funksjonell, brukervennlig og rasjonell, og så får eventuelle kule og moderne tilvalg komme etterhvert i prosessen :-) 

Vi har brukt veldig mye tid på å identifisere flyt og logistikk i vår familie, og har vært gjennom utallige utkast for å fange dette på en optimal måte gjennom en arealeffektiv romplan. Vi har også forsøkt å unngå mest mulig "døde" arealer, men har likevel endt opp med to korridorer (ved inngang og i 2. etasje). 

Et annet prinsipp vi har gjennomført i boligplanen er "modularitet". Boligen er inndelt i tre "moduler" i hver etasje, som i et gitt fremtidsscenario enten kan seksjoneres til en komplett to-delt tomannsbolig, eller man kan beholde en utleieleilighet i 1.etg og i tillegg funksjonelt etablere ytterligere en leilighet i modulen over den første. Dette siste alternativet vil være aktuelt dersom barn med ektefelle skulle trenge starthjelp i etableringsfasen, og ikke nødvendigvis som utleie. 

Bygget skal oppføres i betong (forskalingsblokker á lá Jackon/Sundolitt, men importeres fra utenlandsk produsent), med ytre fasader delvis pusset og delvis med kledning. Tak er foreløpig litt uavklart, da vi enda er i en tidlig fase med entreprenør. 

Byggematerialer innendørs: 
Nok en gang er funksjonalisme viktigere enn interiørtrender, og vi velger materialer og løsninger som er driftsikre og tåler hard bruk (gutter og hund). (Til sammenligning: Eikeparketten i vårt nåværende hus ser ut som om Napoleon med sin hær har marsjert gjennom stua vår - etter syv år med barn og en aktiv hund i hus). Vi har derfor landet på storformat flis i hovedetasjen (80x80 cm?) og laminat på soverom, gang og "guttestue" i andre etasje. 
Vegger pusses innvendig i hovedetasje, og gipsplates sannsynligvis i 2.etasje. Men her er jeg åpen for tips eller synspunkter :-) 

Ting som foreløpig er uavklart: 
Innvendig tak
Belysning
Smarthus / elektriske løsninger

Ting som bare delvis er avklart: 
Oppvarmingskilde: står mellom vedfyr og vann-vann-varmepumpe (med energibrønn), og vedfyr og luft-vann-varmepumpe. Solvarme er en mulighet også, men jeg er usikker på om dette faktisk lønner seg.
Vannbåren varme i hele hovedhuset - usikkert foreløpig hvordan vi løser varmebehov i utleieleilighet.
 
Jeg håper på at det konstruktive kollektivet her på Byggebolig.no kan komme med noen gode  innspill, synspunkter og forslag til både materialer og løsninger :-) 
Funksjonalistisk funkishus i Asker - VED E-1 14_68 Hogstadveien74 Plan 1.Etasje REV_A-page-001 (1).jpg - Kaziu
Funksjonalistisk funkishus i Asker - VED E-2 14_68 Hogstadveien74 Plan 2.Etasje REV_A-page-001.jpg - Kaziu
Funksjonalistisk funkishus i Asker - VED D-2 14_68 Hogstadveien74 Avkjorselplan REV_A-page-001.jpg - Kaziu
Funksjonalistisk funkishus i Asker - VED E-4 14_68 Hogstadveien74 Fasader1 REV_A-page-001.jpg - Kaziu
Funksjonalistisk funkishus i Asker - VED E-5 14_68 Hogstadveien74 Fasader2 REV_A-page-001.jpg - Kaziu
Funksjonalistisk funkishus i Asker - VED E-6 14_68 Hogstadveien74 Garasje REV_A-page-001.jpg - Kaziu
Funksjonalistisk funkishus i Asker - VED E-7 14_68 Hogstadveien74 Perspektiver REV_A-page-001.jpg - Kaziu

   #1
 307     Oslo     0
Ser veldig kult ut, blir spennende å følge!
To spørsmål, av ren nysgjerrighet:
Skal dere ha en separat utleiedel med 3 soverom uten mulighet for adgang fra hoveddel?
Ser ut som dere liker trening, og har gitt det hedersplass!?
Virker ellers som løsninger som ikke er tilfeldige, og med en byggeprosess bak dere, 2 år planleggging og arkitekt i ryggen så er det nok en tanke bak alt her!
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 7     Akershus     0
Hei Sean Angus!
Takk for hyggelig tilbakemelding!

Det stemmer at vi har tenkt å ha separat utleieleilighet med 3 soverom. Dette blir da formelt en egen seksjon (egen registrert boenhet, med separat vannmåler og strømmåler).
Treningsrom: joda, vi liker trening - men ikke som noe besettelse (slik det kanskje kan fremstå på tegningen). Akkurat plassering av treningsrommet er kanskje det svakeste punktet i romplanen og endte som et lite kompromiss for å få de øvrige løsningene til å gå opp.
Forklaring: Vi ønsket å ha alle soverom mot nord/øst, bl.a. for å slippe kjølebehov i sommerhalvåret. Vaskerom skulle ha direkte utgang til skyggelagt terrasse/uteområde for lufttørking av tøy. Hovedstue/allrom er såpass romslig i første etasje, at vi ser for oss at dagliglivet i hovedsak vil utspille seg der uavhengig av antall øvrige stuer i huset. Derfor ble arealet avsatt til treningsrom, i stedet for ytterligere en stue. På hver sin side av treningsrommet har vi bibliotek/"mediarom" (for oss voksne) og "guttestuen" med tilsvarende sydvendt vindusfasade.

Men akkurat treningsrommet inngår også i en potensiell fremtidsfunksjon, hvor det kan avdeles til to rom (soverom) ved behov. Se stiplet linje på tegning. Dette vil kunne være aktuelt dersom bygget seksjoneres i to tomannsbolig-seksjoner for å øke antall soverom i hovedseksjonen.
Det vil bli lagt opp strøm i treningsrommet forberedt for deling, slik at det enkelt kan kobles opp med separat lysstyring i hver romhalvdel hvis ønskelig i fremtiden.

I guttestuen mot øst ("allrom" i 2.etg) er det stiplet inn en firkant i gulv, hvor fremtidig trappeløp fra utleieleilighet eventuelt kan komme opp (via teknisk rom i utleieleilighet). Etter at tegningene er ferdige, ser vi imidlertid at vi bør bytte om på bad og teknisk rom i utleieleilighet slik at et eventuelt fremtidig trappeløp "treffer" bedre i 2.etasje.


Vi er nok hovedsaklig glade amatører på det meste, men har prøvd å legge inn godt med kalorier i planleggingsfasen - noe vi ikke forsto betydningen av ved første bygging. Så ja, noen erfaringer rikere blir man jo alltid Smile
Huset er planlagt og blir bygget med ønske om en "livsløpstankegang", og vi (jeg i alle fall) ser for meg at det blir i dette huset rullatoren min også skal parkeres når den tid kommer.

Vi er særdeles spent på gjennomføringen til våren, og om alt av prosesser klaffer.
   #3
 1 145     Asker     0
Spennende prosjekt. Har dere fått godkjent huset? Merk at den reviderte kommuneplanen fjerner alt som har med imaginært saltak, og har spesifikke bestemmelser for flatt og putetak. Tror ikke høydene ser ut til å være noe problem av den grund. Men bør leses nøye.

Også noen endringer rundt parkering som er nyttig.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 7     Akershus     0
Hei Børhaug!
Vi har fått rammetillatelse, og søker om IG nå i desember. Så alt skal være i boks i forhold til reguleringsplan heldigvis. Hvor finner jeg endringer rundt parkering? Det var jeg ikke klar over ble endret. Takk for innspill!

Jeg så ditt flotte husprosjekt også, og vi vil bli "naboer" over golfbanen Smile
   #5
 1 145     Asker     0
Gøy. Du finner endringene i revidert kommuneplan 2018-2030. Det er redusert fra 3 til 2 parkeringer for en enebolig, og følgelig da en ekstra parkering ved sekundær. MUA osv er det samme. Er ikke store omveltninger, men snuplass osv ble lettere for oss.
Signatur
   #6
 379     Buskerud     0
Spennende prosjekt, kommer til å følge med her.

Hvor og hvorfor bestiller du thermomuren fra utenlandsk produsent?

Tror det kunne gjort seg med ett takvindu i korridor i 2etg.... feks. over nedgang trapp.

Tenker du plasstøpt etasjeskille eller spennbetong?
   #7
 657     0
Flott hus!
- Tenker kommentarer blir overflødige- det er nøye gjennomtenkt, og dere har gardert dere for det meste..
- Er det meningen at det skal seksjoneres opp til 2-mannsbolig i fremtiden, eller liker dere bare å ha mulighet en gang i fremtiden?
- Hvis det er bestemt at så skal gjøres, har dere nok funnet en veldig god løsning, er det kjekt å ha muligheten- har dere da funnet de løsningene som gir dere best livskvalitet? Jeg tenker man godt kan bygge for å gode løsninger for salg, men som ikke er den boligen man faller til ro i..
- fort gjort å bygge er hus man ikke trives i, fordi man skal ha alle muligheter åpne, og kanskje man til slutt selger, fordi man ikke føler seg hjemme i eget hus..
Avhengig av hva fremtidsplanene er, jeg syntes også at treningsrom ble plassert i husets hjerte, forbeholdt utsikt fra ulike etg.

Men, dere har bygd før, dere vet hva dere vil. - Da blir det riktig for dere, og bedre blir det ikke! Lykke til 😊

  (trådstarter)
   #8
 7     Akershus     0
Takk for gode innspill!
Børhaug: jeg skal lese revidert kommuneplan. Takk!

Dannydog: vi bestiller thermomur produsert i Polen (på tysk patent), både fordi det lokale entreprenørfirmaet har god erfaring med disse produktene og fordi firmaet har totalløsninger som muliggjør sammenhengende betongkjerne uten kuldebroer. Vi bruker også thermoproduktene som forskaling/form for etasjeskiller. Radonsperre er også en integrert del av deres produktrekke i tillegg til "spesialelementer" (som f.eks. utboksing over vinduer til skjult løsning for solavskjerming, bassengelementer, gode spennlengder på etasjeskiller m.m.) Etasjeskille-løsningen deres gir også lav byggehøyde, som gir oss bedre plass til tekniske løsninger ved nedlekting av tak.
Takvindu over trapp skal jeg vurdere! Vi har uansett tenkt at det skal være innvendig glassfelt i veggen som skiller trappeløp og treningsrom - slik at naturlig lys fra treningsrommet kan lyse opp trappeløpet.

Grønnsofa: Det er ikke konkrete planer om en utseksjonering til tomannsbolig - men det er ikke utenkelig at dette gjennomføres på et gitt tidspunkt. Tanken er uansett at et så stort hus vil være vanskeligere å omsette i markedet enn to normalstore to-mannsboligseksjoner. Så kanskje det får bli en sak for arvingene å avgjøre om mange år Smile
Men kommentaren om treningsrommet som husets hjerte - den tar jeg til meg... Jeg får ta en ekstra runde på dette, kjenner jeg Smile Takk for gode innspill!
   #9
 873     OSLO     1
Skal følge med på denne. Har søknad inne hos Asker kommune selv, så spennende dager.
HSt
   #10
 16 496     Sørum     0
Har de polske produsentene virkelig Tek10 krav på isolasjonen ? Når du ønsker delvis tredelt ute så tror jeg det er en mulighet å bygge med KUB din passivmur blokk og kombinere denne med standardblokk, du får da et innhakk som kan isoleres med Rockwoll e.l. kontinuerlig betong uten kuldebro er ellers standard på alle norske leverandører. Kun tynne plastbindere.