331    3    2  

Husbygging - hva er dine beste tips?

 1     0
Hei! Vi er i gang med planleggingen av et nytt «gårdshus». Har ikke blitt enige om hustype osv enda, men vi tenker å gå for et «kataloghus», men med endringer tilpasset vårt behov. Lurer litt på om dere her inne har noen tips til planløsning/kvm på ulike rom, som er lurt å tenke på😊 
Noe vi grubler veldig over, er blant annet vaskerom og størrelse der. 

Tips og erfaring mottas med takk😊

- H.S

   #1
 3,876     Asker     0
Nr 1 er vel hvorfor du vil ha et «kataloghus . Ikke noe galt i det i utgangspunktet, me. Det er i de fleste tilfellene, med unntak av Alvsbyhus og noen få andre modulhus etc, ikke nevneverdige økonomiske årsaker til å velge det. Besparelsen ligger i så tilfelle i kostnaden til arkitekt, men det trenger heller ikke bli astronomisk dyrt så lenge du har gode avtaler med firma der.

Når vi startet arbeidet laget vi en laaang liste av funksjoner og følelser/opplevelser i prioritert rekkefølge. Ting som antall soverom, bad og stuer. Det var også viktig å reflektere over bruken, derav følelsene huset skulle gi, som er en sto del. Skal man ha en hotellfølelse på soverom/wic/bad. Hvordan lys vil du ha. Hva er viktig når du har besøk av venner og familie? Er det middagsbordet, sitte i stuen eller begge deler? Hvordan vil dere at det skal spille på lag med uteområdet sommer, høst, vinter og vår.

Når det det kommer til det konkrete spørsmålet dere har, vaskerom, så et det kanskje viktigere hva vaskerommet skal gjøre for dere? Skal det vaske tøy, tørke, brettes og oppbevare skittent? Er det flere ting? Det viktige er å tenke gode systemer for oppbevaring/tørking. Dette er «like mye et planløsnings spørsmål som størrelse.

M2 generelt er nr 1 kostnadsdriver. Derav tilbake til å få et hus laget av proffe til deres behov. Man ser gjerne store unødvendige m2 i hus tegnet av amatører, samt det utvendige uttrykket og innvendig planløsning er ikke tenkt som helhet. Ofte tegnet det ene før det andre. Sett planløsninger med gangareal på 20m2, som med få grep kunne vært betydelig redusert og økte m2 i tilstøtende rom.

Husk at 1 m2 et type 30k, så har man en gang på 10m2 ekstra er det 300 000 bortkastede penger.

Tenk også tilstrekkelig oppbevaring. Man vil ikke gå 3 etasjer for å hente feiebrett eller støvsuger.

Til slutt. Størrelser etc er kun drevet av budsjett. Finn ut hvor mye dere kan bruke, trekk fra 750-1000k og sett det som mål. De siste pengene får bein å gå på uansett.
Signatur
   #2
 6,403     Akershus     2
Har ingen konkrete tips på det du egentlig spør om, men likevel:

Om du har fulgt med i det siste har du sikkert fått med deg HusFru1 (https://byggebolig.no/byggeperioden-for-under-etter-overtagelse/malingsarbeid/msg973542#msg973542 er en av flere tråder rundt tematikken) og hennes prosjekt, har ikke lest mye positivt der. Som jeg har antydet der, mye av det hun kommer med er direkte eller indirekte resultat av svak eller fraværende oversikt. Og hun er slett ikke den eneste som føler at hun, mer eller mindre uforskyldt, sitter med skjegget i postkassa.

Noen tips fra entreprenørsiden av dette (fordi mye av det er selvopplevd Smile )

*Aldri ANTA at noe er med. Få det nedfelt i kontrakten. Igjen, maling av garasje hos HusFru1.
*Du FÅR aldri noe, om noe høres for godt ut til å være sant, er det det.
*Du må aldri overlate det som er relevante avgjørelser for deg til en håndtverker. To personer har sjelden samme tanker om noe, tenker eksempelvis på typiske ting som fordeling av spotter, gjerne på bad eller foran en garderobe. Menn og kvinner har forskjellige ønsker der, har vi erfart.
*Aldri ta det for gitt at noen skjønner noe og trekker en konklusjon på grunnlag av det. Ofte hørt "men det måtte han da skjønne". Nei, han måtte ikke det. Henger litt sammen med punktet over.
*Aldri betal for noe du ikke har fått, bestilling som er lagt ut for holder ikke. Står det på tomta derimot kan det faktureres.

Er sikkert mer, men jeg kom ikke på mer i farta.

Summa summarum - Solid kontrakt OG prosjektering hjelper dere med mye, men slett ikke alt.  

Hørtes kanskje litt negativ ut nå, men det er dessverre mange husbyggere som har slurvet med enten det ene eller det andre, eller begge deler.

Lykke til!

.Thag
   #3
 3,876     Asker     0
Velg også en entreprenør med bunnsolid økonomi. Sjekk opp på proff.no og få referanser. Dra å se på de husene.

Få budsjetter fra noen med tilsvarende hus. Har du en pris på 15 000 pr m2 og de fleste sier 27-32 pr m2 betyr det at noe er galt, evt myyyye mangler før innflytning.
Signatur