82    0    0  

Oppføring av hytte til næringsvirksomhet (utleie privat)

 1     0
Hei! Eg og min far skal til å bygge hytte. Tomten er kjøpt og planlegging i gang. Vi lurer på hvordan vi skal gjøre dette rent økonomisk, i forhold til beskatning, mva osv. Vi synes det er vage regler for hva man kan regne som næring og i den forbindelse hva man kan momsregistrere for å få trekke fra momsen på byggekostnadene. For et budsjett på 10 mill vil dette kunne utgjøre en del penger «spart». Hvilke regler gjelder for å drive dette som næring og dermed få igjen momsen? Noen har sagt at man må ha 4 eller flere utleieenheter for å få det momsregistreft mens andre mener at det ikke er noe problem siden virksomheten regnes med å gå med overskudd. 

Vi har tenkt på AS også men da blir vel beskatningen en del høyere enn ved skatt på næringsvirksomhet (23% i 2018??)

For å ha et konkret eksempel: 
Hytten koster 8mill å bygge inkl mva, ekskl. tomt på 2mill. Inntekten på utleie kommer på 600k (inkl moms) på et år. Hvordan regnes utgående avgift da? Vedlikeholdskostnader 100k inkl moms. 

Hvordan blir reknestykket og hva betaler vi i skatt, sett at dette er næringsinntekt og at vi har momsregistrert næringsvirksomheten? 

Et siste spørsmål. Vil det noen gang være fritak for skatt av fritidsboliger, herav hytte. Har hørt noen si at det er skattefritt etter 5 år, men dette er vel en gammel regel?