207    5    4  

Planløsning

 2     0
Hei

Vi tenker å bygge nytt hus og sitter fortiden og ser på planløsning.

Vet det sitter mye kunnskap og erfaringer her inne, så lurte på om noen hadde noen innspill til løsningen som vi har jobbet frem til nå.

Vi sliter kanskje mest med å bestemme oss for om vi skal ha kjøkkenet/spisestue ut om utsikten, eller om vi skal ha kjøkkenet inn mot veggen mot kontoret.

Det blir hus på et plan og åpent opp til mønedrager i stuedelen

Badet er også et sted der vi trenger litt inspirasjon

Planløsning -  - Usti

Planløsning -  - Usti

På forhånd takk :) 


   #1
 3 023     2
Jeg skrur på det kritiske blikket Smile, prøver å finne punkter dere kanskje bør tenke litt ekstra over:

Med fire soverom, to av dem med dobbeltseng, virker det ikke akkurat som at dere bygger for en 'dink' livsstil ... (det er lenge siden jeg har hørt noen referere til 'dink', så for sikkerhets skyld: Det står for 'Double Income, No Kids'), og dere vil bygge et hus som i praksis har ett eneste 'sosialt rom'. TV-stua er en blanding av gang og oppholdsrom - ikke noe sted der man sitter i fortrolig samtale, eller gjør andre tradisjonelle / gammeldagse felles-aktiviterer, som å spille (ikke-elektroniske) spill sammen, diskutere politikk eller lese eventyr for ungene. Den er for å se på en skjerm, lite annet. Sagt på en annen måte: Hvis dere ender opp med tre tenåringer med hver sine sosiale kontakter, kan dere ikke regne med at det er hjem til dere de trekker sine sosiale aktiviteter Smile

Stua samler utrolig mye i ett eneste kjempestort, åpent rom. All matlaging 'foregår på utstilling'. Salongen står totalt uskjermet mot både spisestuebord og kjøkken; det er ingen antydning til gjøre den til 'et eget sted'. Det er i praksis ett eneste sted å spise 'skikkelig', i forstand ha et sosialt, fullverdig måltid. Selv om det er tegnet inn en 'bar'-løsning med tre krakker: Det et ikke et sted du inviterer folk til å komme å spise, kun for å ta en matbit i forbifarten. Skal dere sitte ned for å spise sammen, er det ved spisebordet i stua, enten det er frokosten på tirsdag morgen eller konfirmasjons-middagen. I et såpass stort hus burde det (etter min personlige mening!) være mer enn plass nok til både et hverdags-kjøkkenbord og en søndag/fest spisestue, med ganske ulike forventninger til stil, robusthet osv.

Selv med egen TV-stue er det tegnet inn en TV i salongen - men med sofa og stoler plassert for å gi kink i nakken om du blir sittende lenge og se på TVen. Det er ikke angitt noen himmelretning på tegningen, og jeg håper at ikke kveldssola kommer inn gjennom stuevinduene, og skinner rett i TV-skjermen!

Det er ikke tegnet inn mange vinduer (det jo bli flere enn det som er tegnet inn!). Jeg er redd for at spesielt salongen vil virke mørk og innestengt hvis ikke stua får flere vinduer. Hvor ligger hagen? Med hovedinngang 'nedover', antar jeg at vei/innkjørsel er på den siden. Da gjetter jeg at hagen ligger på 'oversiden', utover fra vinkelen mellom stue og bad / TV-stue. Skal dere gå ut hovedinngangen og hele den lange veien rundt huset for å komme ut i hagen?

Dere sier ikke hvor i landet dere bor, men de fleste steder vil man vinterstid definitivt sette pris på et vindfang innenfor hovedinngangen. Det er plass til det her! Å ha det helt åpent direkte fra hoveddør til salong, spisestue og kjøkken er ikke å anbefale, verken energimessig eller sosialt, om det kommer folk på døra når dere har annen aktivitet i gang.

Det er mulig dere er 'moderne' og oppfatter bøker etc. som noe som hører forrige årtusen til. Selv er jeg bibliofil, og leter etter hvor det er mulig å sette opp bokhyller. I planskissen deres er det ikke mange alternativer! Selv om dere ikke sitter med nesa begravet i en bok hver kveld: Hylleseksjoner brukes også for å plassere 'gjenstander', alt fra små skulpturer og annen 'dekor' til det innrammede fotografiet av svigermor. Hvis dere blir interessert i billedkunst, hvilke veggflater er egnet til å montere bilder på? Hele den store veggen bak spisestua (motsatt kjøkkenet) - men ender dere opp med å ha vinduer og utgangsdør mot hagen der? Hvis ikke, og dere heller ikke bryr dere om å henge bilder på veggene, blir det en enorm, tom veggflate!

Etter noen år er sjansene store for at dere ikke aner hvor dere skal gjøre av ting. Skapplass blir mer og mer viktig etterhvert som man samler rikdommer ... Det eneste stedet skissen viser hvor det er mulig å plassere hverdags-asjettene, det fine porselens-serviset og sølvbestikket, vinglassene og kaffekoppene, er i den lille kjøkken-innredningen, der svært mye av plassen opptas av oppvaskmaskin, kjøleskap, mikro, stekeovn og koketopp. Hvor vil dere plassere vaffeljern, kaffetrakter, mikser, isbitmaskin, frityrgryte, kjøttkvern, støvsuger, ... ? Satser dere på kombi kjøle/fryseskap med begrenset kapasitet i begge halvdeler?

Dere har tegnet inn et (moteriktig) 'spaser-inn-i-skap' på hoved-soverommet. Er det der dere vil lagre så å si alt av ekstra sengetøy, vinterklær, sportsklær og slikt? Fire kvadratmeter bod: Er det for sportsutstyr sommer og vinter? Eller planlegger dere et stort frittstående skjul, evt. en garasje som har en stor bod-avdeling for både sportstutstyr og hageutstyr og alt annet slags utstyr? Hvis dere selv, eller avkom som på vei opp i ungdoms-alderen, plukker opp hobbyer som er avhengig av redskap og armslag: Ingen av rommene synes egnet til å gjøre om til noen form for 'verksted' av noe slag. Er også det noe som blir delegert til f.eks. et stort, frittstående garasjebygg?

Noen rom har litt mange kanter og hjørner. Se f.eks. på innhuket rett innenfor dør til hovedsoverom - det tjener ingen funksjon, annet enn å gi ekstra luft foran skapet, så du ikke stanger hodet rett i det (inngangen til soverommet er uansett knotete!). Det store innhuket innenfor døra til vaskerommet: Går det ikke der bort et par kvadratmeter som egentlig ikke er nyttig til noe som helst? Hjørnet som stikker ut i baderommet: På badet er kun tegnet inn badekar - karbad er deilig, men tungvint om du bare skal ha spylt svetten av kroppen. Å bruke hjørnet til et dusjkabinett er en mye mer nyttig bruk av arealet enn slik det er nå!

Og de snaut tjue kvadratmeter innenfor inngangsdøra: Går det ikke egentlig bort altfor mye plass her, uten å ha særlig funksjon i det hele tatt?

Jeg har også noen personlige kjepphester som jeg ikke venter at andre skal følge med på: Da jeg selv var ute på boligmarkedet for 35+ år siden, vurderte jeg to ellers like hus, det ene med peis og det andre uten, som at peisen var verd minst femti tusen. Med prisstigningen siden den gang, ville jeg nok i dag sagt at en peis øker verdien av huset med en kvart million, i mine øyne. Har du først pipe, har du også mulighet for en vedovn, som alternativ varmekilde.

Det er mulig at henglsing (og slagretning) for dører, slik det er vist på skissen, er 'tilfeldig', ikke grundig gjennomtenkt. Noen av dem bør revurderes. Tenk på hvor du kommer fra og hvor du skal når du åpner døra. F.eks. inn til hoved-soverommet tror jeg vil oppleves som at du må 'gå rundt' dørbladet - den bør hengsles motsatt. Fra Sov1 og Sov2 er det mest trolig at du skal til (eller kommer fra) stue/gang; da er det mer naturlig om disse er motsatt hengslet. For Sov3 ville jeg speilvendt innredningen med døra i andre enden av rommet - da unngås konflikter med ei åpen dør fra Sov2, og du slipper å 'gå gjennom TV-stua', det er mer rett inn fra gangen.

Alt som er skrevet her er kun mine personlige tanker og reaksjoner. Dere står fullstendig fritt i å blåse det bort som totalt irrelevant, alt sammen! Smile
   #2
 4 544     NITTEDAL     1
Etter å ha skumlest keal sine argumenter, finner jeg mye fornuftig, men en del jeg er uenig i. Har eget kjøkken med spiseplass og egen spisestue med spisestuebord i dag, ganske bortkastet med flere dedikerte bord til å innta måltider ved, kan ikke forstå at ikke frokosten skal smake like godt ved det bordet som blir pyntet til fest 17 mai. Noen av de mer spennende hjemmene jeg har sett har åpen løsning stue og kjøkken/spisestue som er vist på tegning, men om jeg ville ha planløst det likt er en annen sak. Jeg ville som minimum hatt en sentralt peis/peisovn i senter. En dreibar peisovn er meget praktisk. Peis er for meg, likt keal, meget viktig.

Synes som keal at nesten 20 kvm gang er rent bortkastet areale. Ville ikke hatt bod utenfor soverom, ville antagelig ikke hatt bod inne i det hele tatt. Kostbare kvm som utmerket kan bygges uten tilknytning til huset, hvis ikke tomten er minimal. Bod utenpå soverommet stjeler også muligheten til å forandre rommets karakter, ved f.eks å plassere vindu på andre veggen. Upraktisk med vindu over sengen.

Jeg har vinkelhus i dag, ikke helt ulikt tegningen. Veldig upraktisk med 2 gradrenner (problemer om vinteren) og dårlig plass til fremtidige solpaneler. Hadde i dag bygget 1 fløy med saltak med sydlig takflate nettopp for å få optimal solcelleplassering. Jeg tror fremtiden er solcellebasert.

Dette er et meget stort hus basert på forholdsvis kort tidshorisont. Vet ikke om det er baset på barn/ungdom, men de gror gjerne opp og forlater heimen. Da hadde det vært praktisk å tenke deler av huset som utleiedel senere, bare en tanke.
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Hei igjen

Takk for de godt begrunnede synspunktene fra alle som har kommentert

Jeg er ikke mye til forfatter selv, men jeg har sittet og grublet på hvordan jeg kan tenke litt annerledes. Det ble et par nye utkast. Når det kommer til vindu/dør plasseringer så tenkte jeg å sette dette ut når vi har bestemt oss for hvordan vi ønsker å bruke rommene.

Top på tegning er nordvest, så en bekymring her er faktisk dette med sol inn i tv-stue. Det var i utgangspunktet derfor jeg hadde dratt sofakroken innover i stuedelen. Vi har tenkt å kjøpe vinduer med solskjerming. Pilkington sunbloc dynamics(elitfønster) eller noe sånt. Noen som vet hvordan dette oppleves i praksis?

Her er 2 nye utkast, vi kommer til å få en arkitekt til å tegne videre på våre ideer, så det er ingen ting som blir helst fast i stein enda.
UTKAST 2: (FRITTSTÅENDE PEIS)

Planløsning - 3a9da5e255a74b0f9959722ad8fe78cc.png - Usti


UTKAST 3: (INNHUK I KONTOR TILTENKT HJØRNEPEIS)

Planløsning - b43835e98a4a483395021bcdbf698d96.png - Usti
HSt
   #5
 29 277     Lillestrøm kommune     0
Jeg snudde rundt på innredning etter en uke her, lyse vinduer ga så mye refleks at jeg flyttet TV til en tverrvegg