21 158    151    8  

Vårt lille husprosjekt

 343     1
Da ble jeg oppfordret til å lage en egen byggetråd.  Når man bygger nytt og pusser opp gammelt for salg, er det ikke mye tid til oppdatering av byggetråd, men kanskje noen kan dra nytte av våre erfaringer, så jeg prøver likevel. Smile

For ganske nøyaktig ett år siden begynte vi å se etter tomt. Tre unger på 130 kvm var noe i minste laget, og vi har alltid ønsket å bygge eget hus. Ingen av oss er utdanna snekkere da, så vi måtte ha hjelp. Vi var usikre på om det kunne gå økonomisk, for husbygging er ikke akkurat billig. 

Første tomta vi så på var stor, 2,7 mål, til prisantydning 900 000,- Da ringte vi byggeentrepenør som så på tomta for oss, men frarådet oss å bygge der pga elv som gikk rett gjennom eiendommen og hadde laget en dyp dal midt i hele tomta. Bare klargjøring av tomta alene ville komme på millionen. Ikke var det avklart med vei i forhold til naboer heller, så det ble heller vanskelig. Men denne byggentrepenøren hadde en annen tomt for salg, liten tomt på ca 600 kvm, men med ferdigregulert friområde på baksiden og siden av huset, altså en hjørnetomt. Nytt boligfelt, men vår tomt var en av de siste som ble solgt. Etter litt frem og tilbake med bank og tilbud m.m., bestemte vi oss for å ta sjansen.

Våren ble brukt foran pc'en med tegneprogram og mye frem og tilbake, før samarbeidet med arkitekt begynte. Mye frem og tilbake der og, før vi var fornøyd. Sommeren 2015 begynte gravearbeidet på tomta, og grunnmuren ble støpt i juli/august. 

Så har det gått "slag i slag" - og i dag holder vi på med litt oppussing av det nåværende huset vårt for å legge det ut for salg i februar, samtidig som vi prøver å holde kontrollen over elektriker, snekkere, trappetilbud, dører, gulv osv. Ny-huset vårt er tett, og elektrikeren begynner med el i morgen.

Vi benytter oss av byggentrepenør, som skal levere nøkkelferdig hus til oss. For å få ned prisen, fakturerer likevel alle underleverandører alt direkte til oss, for å slippe av byggentrepenøren tar ekstra betalt for å sende regninger videre. Det medfører mer jobb for oss, mer å holde orden på, men vi liker å ha oversikt, og når vi sparer litt på det, så er det greit.

De færreste byggeprosjekter går knirkefritt, heller ikke dette, men det går mest på litt kluss med støttemur og tomt/husplassering, så jeg skal ikke nevne det så mye her.

Vi har fantastiske snekkere som er virkelig flinke! Var litt skeptisk i starten da dette byggentrepenørfirmaet var ganske nyoppstartet (2013) - men når det gjelder snekkerne og samarbeidet med leder av dette firmaet, har det hittil vært veldig greit. Ikke alltid vi er enige, men det går greit likevel.

Skal prøve å legge ut bilder og kommentere litt på de ulike valgene vi har tatt, kom gjerne med spørsmål. Smile

  (trådstarter)
   #1
 343     0
Først litt om huset og hvorfor det ble som det ble.

Vi ville ha det billig, og måtte derfor bygge så firkantet som mulig. Utgangspunktet var "Raumarheim" fra Boligpartner. Men det ble helt annerledes når vi var ferdig med å tegne alt om. Målene ble 15 x 7 m, totalt en grunnflate på 120 kvm. Vi ville ha alle soverom i 1. etg, og kjøkken og stue i 2.etg. Dette mye pga utsikten, da det er et ganske høyt hus foran vårt, og vi gjerne ville utnytte utsikten så mye som mulig.

Vi ville også gjerne ha ekstra takhøyde - har alltid likt eldre hus med høyt under taket. Fikk 270 i takhøyde i 2.etg inkludert i prisen, betalte litt ekstra for å få det i 1. etg også. Men det gjorde også at 2.etg kom høyere opp, noe som var bra for utsikten sin del.  Smile

Vi la inn et takutstikk midt på huset, for å bryte opp den lange takflaten. Egentlig ville vi nok ha et mer moderne hus, litt funkis med saltak, men det ble for dyrt. Så da ble det en litt mer moderne variant av et tradisjonelt utseende hus - litt mer klassisk og "oss". Vi ville heller ikke ha hvitt hus - i boligfeltet vårt er det nesten bare hvite hus, så vi ville ha det brunt. Det ble et lite eventyr å finne brunfarge - kommer tilbake til det senere.

Legger ved bilde av huset med selv-fargelagt husfasade. Tegningen er arkitekttegnet - men altså min fargelegging - for å se om det kunne funke med brunt hus uten å få hyttefølelse. Smile
Vårt lille husprosjekt - 20150906_152345.jpg - Rajliv
  (trådstarter)
   #2
 343     0
Her er et lite førbilde av tomta vår - tatt i januar 2015. Mye har skjedd siden den gang...
Vårt lille husprosjekt - 20150130_111107.jpg - Rajliv
  (trådstarter)
   #4
 343     0
Ferdig planert tomt, klar for grunnmur. Min svigerfar er betongentrepenør, driver eget firma, så han gjorde grunnmurjobben for oss. Meget dyktig fyr, har fått mye skryt fra håndverkerne som fortsatte på huset. Vi sparte 100 000 på å la han ta den jobben.
Vårt lille husprosjekt - 20150728_095319.jpg - Rajliv
  (trådstarter)
   #6
 343     0
Vi brukte Glava Trollveggen sitt system til grunnmur - med såleblokk i bunn (hvis jeg bruker feil uttrykk må noen gjerne rette på meg - dette er ikke mitt spesialfelt...) Svigerfar hadde ikke brukt dette før, men jammen er han kjapp til å lære nye ting tross at han er 60 år! Smile
Vårt lille husprosjekt - 20150729_093759.jpg - Rajliv

  (trådstarter)
   #8
 343     0
Veggsystemet begynner å komme på plass, selvbygget stillas må til. Smile
Vårt lille husprosjekt - 20150804_161032.jpg - Rajliv
  (trådstarter)
   #9
 343     0
Vi får god plass på baksiden av huset. Tomta er som sagt ikke så stor, og vi har forsøkt å legge huset slik at vi får utnyttet tomta og utsikten best mulig. Blir mindre plass foran huset, men god og fin uteplass bak og på sørvestsiden av huset, som også blir solrikt på ettermiddagen.
Vårt lille husprosjekt - 20150805_212514.jpg - Rajliv
  (trådstarter)
   #10
 343     0
Ble litt byggestopp pga diverse - så da benyttet vi vakre sommerkvelder her nord til å være ved sjøen. Nydelig!
Vårt lille husprosjekt - 20150807_200434.jpg - Rajliv