#21
 8,022     Bærum     0

Ville ikke brukt glava extreme i det hele tatt. Den erdyr, og bare marginalt bedre enn vanlig .37-isolasjon. Jeg har veldig god erfaring med byggmax sin fra knauf. Fin å jobbe med, og koster ikke allverden. Knauf er en av Europas største produsenter av isolasjon.


Har også testet den knauf'en fra byggmax. Fordel : Den klør ikke sammenlignet med glava osv. Men syns den hadde utrolig lite masse i forhold til rockwool og glava. Omtrent bare luft sammenlignet med disse. Har vanskelig for å tro at den kan være like bra..

   #22
 10,486     Akershus     0

Har også testet den knauf'en fra byggmax. Fordel : Den klør ikke sammenlignet med glava osv. Men syns den hadde utrolig lite masse i forhold til rockwool og glava. Omtrent bare luft sammenlignet med disse. Har vanskelig for å tro at den kan være like bra..


Vektmessig er det vel ikke allverden forskjell? Ikke noe jeg har lagt merke til i hvert fall. Den er oppgitt til U0,037, det samme som vanlig glava.
Husk at det er luften som isolerer, så mye luft er jo egentlig bare bra.

Knauf føltes mer ut som tekstiler enn glass, men da jeg heiv en bit knauf og en bit glava i vedovnen, var det glavaen som forsvant først.

For et helt hus blir det fort snakk om ganske mange penger i isolasjon.
Signatur
   #23
 9,677     Kysten     0
Det er rett at luften isolerer, men det er glasstrådene som bremser konveksjonen. Med mer glass i blir det bedre isolasjonsverdi. I tillegg holder isolasjonen bedre på plass i konstruksjonen når den er fastere.
   #24
 8,022     Bærum     0
Den knauf'en var helt elendig på å holde seg på plass. Var som å stappe inn hår i veggen. I tillegg var det temmelig variabel tykkelse på de rullene jeg kjøpte i alle fall.

Kan umulig skjønne at den kan ha samme isolerende egenskaper som rockwool/glava....
  (trådstarter)
   #25
 231     Kristiansand     0
Det du bør fokusere mer på enn kuldebroer i treverk er at konstruksjonen blir vindtett. Luftlekkasjer nedenfra og opp pluss utenfra og inn  er drepen. Dette er ikke rocketscience, bare vær nøye. Krysslekting er bra for da overlapper du skjøtene bedre. Asfaltplater er mye brukt på rehab. Dobbel vindsperre er visst også blitt vanlig nå.

Jeg fant ikke noen bra bilder på låvekledning, men skjønner at dette er stående kledning. Hvordan får du denne vanntett hvis du ikke har not og fjær, ei heller overlapping som på tømmermanskledning?


Tenker mye på vindtetting og har tenkt å bruke dobbel vindsperre.

Ang. låvekledning så skal den ikke være vanntett. Den legges tett i tett og krymper somregel noe slik at det blir noe sprekker mellom bordene. Dette gjør at du får mer spill i kledningen samt at den blir VELDIG luftig. Du får minimalt med slagregn inn mot vindsperre da det bare er en smal sprekke mellom hvert bord. Det blir nok noe mer fuktig bak der når det regner, men god lufting gjør at det tørker fort opp. Skal være mye brukt på vestlandet (hvertfall tidligere) så det bør jo være en noen lunde ok måte å gjøre det på. Det blir hvertfall sabla fint!


Er 10 cm alt du har plass til?
Husk at du da såvidt vil komme opp på TEK 97 krav.


Pga. takutstikk osv. så ønsker jeg ikke å etterisolere med mer enn 10 cm til. Jeg tror også det er mer enn tilfredsstillende nok så lenge vindtettingen blir bra nok. Jeg velger å fokusere på å få vindtettingen "perfekt". Som skrevet tidligere så hjelper det ikke med milevis med isolasjon så lenge det blåser rett igjennom.


Ønsker du være helt sikker kan du bruke gugips\asfalt-plater og deretter tyvek. får du 2 lag som gjør at det blir tett.  det hjelper ikke med 40cm viss veggen er lekk som en sil ;)

er viktig og få det tett rundt vinduer og dører, vet av erfaring at det er steder hvor det ofte slurves og det blir luft lekasjer.
viktig og få det også helt tett i bunn\topp så du ikke får skorsteins effekter oppover isolasjonen,  er stille luft som isolerer.


Har tenkt å bruke asfaltplater og tyvek. Er litt skeptisk til gipsplater, samt at asfaltplatene er uendelig mye lettere enn gipsplatene. Velger å fokusere en del på vekt da etterisoleringen ikke får noe særlig understøtte.
Ang. vindtetting så tror jeg jeg skal få det til ganske bra rundt vinduer og dører, men er mer i tvil på hvordan jeg skal gjøre det ved raftet. Det blir nok en del knoting der for å få det bra... Langs bunnsvillen tenkte jeg å bruke fugemasse og klemlist mot grunnmuren for å få det helt tett.


Den knauf'en var helt elendig på å holde seg på plass. Var som å stappe inn hår i veggen. I tillegg var det temmelig variabel tykkelse på de rullene jeg kjøpte i alle fall.

Kan umulig skjønne at den kan ha samme isolerende egenskaper som rockwool/glava....

Har brukt den en del på loftet og synes den virket ganske stiv og solid. Jeg kjøpte isolasjon fra Byggmax i 2009 og det var en helt annen isolasjon en den som selges der nå. Det var ugjevn tykkelse og generelt elendig standard. Den jeg har kjøpt nå synes jeg er tilfredsstillende, men er likevel litt skeptisk til å bruke den i yttervegg (hvor det i praksis vil bli umulig å bytte den ut igjen om det skulle vise seg at den ikke holder mål).
Signatur
   #26
 9,677     Kysten     0
Som du skriver er det å holde vekten nede et viktig poeng for deg. Om du har asfaltplate på veggen idag så ville jeg latt den stå på og kun lagt vindsperre på rull på utlektingen. Vær oppmersom på at du trenger en vindsperre som er uv bestandig.
  (trådstarter)
   #27
 231     Kristiansand     0
Tror det bare er papp der nå. Den er uansett langt fra tett (trykkmåling på 8,Cool så jeg får se om jeg bare river den ned eller ikke. Det er vel uansett ikke så mye effekt i den. Har kjøpt vindsperre allerede og er rimelig sikker på at den er UV-bestandig, men må sjekke det opp. Takk for tipset!

Før jeg avskriver pkt. 1 helt. Vil det bli tilfredsstillende om jeg bruker et litt kraftig beslag under bunnsvillen, festet mot grunnmuren ved hvert punkt det kommer en stender, dvs for hver 60'ende cm? Eller er det fremdeles slik at jeg burde gå for pkt. 3 eller 4? Regner med at beslaget da vil være en form for kuldebro, men den er jo uansett ikke gjennomgående, eller...? I tillegg vil jo de nye stenderene være festet rundt vinduer, dører og på toppsvill, i tillegg til direkte i den gamle bunnsvillen. (Det er nesten som jeg prøver å overbevise meg selv her, men jeg er ute etter ærlige meninger om dette) :)

Ellers ser jeg at det som er mest anbefalt er ptk. 3 og 4. Ang. pkt. 3 kan det jo forsåvidt være et alternativ å bytte ut eksisterende isolasjon (hvertfall om den er i dårlig forvatning) med 15 cm isolasjon. Det er vel mindre sannsynlighet for at den vil sige sammen da. På krysslektingen vil den jo ligge vannrett og dermed sige lite.

Hva sier dere?
Signatur

   #28
 9,677     Kysten     0
Med rett beslag går nok det bra. Kuldebroen fra disse vil du knapt merke. Det er uansett viktigst at veggen ikke ramler ned. Hadde det vært mitt hus ville jeg nok festet utlektingen i de "gamle" stenderene.

Hva heter den vindsperren du har kjøpt?
   #29
 5,188     Østlandet     0
Jeg sverger også til å feste utlekting til gamle stendere.

Asfaltplater isolerer ti reiser bedre enn gips.

Bruk TEC7 til å tette langs bunn- og toppsvill samt rundt dører og vinduer.
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 231     Kristiansand     0
Sjekket ut vindsperren og det er standard tyvek «soft vindsperre», dvs ikke den uv-bestandige. Har sett at andre har brukt den, men de har vel en  annen de markedsfører som uv-bestandig om jeg ikke husker helt feil...? Jeg bør vel kanskje kjøpe den? Noen som vet ca pris?

Forøvrig heller jeg mot å heller krysslekte enn å forskyve som tidligere nevnt. Er vel best å være på den sikre siden:) Vil jo helst gjøre en ordentlig jobb;)
Signatur