#21
 184     Orkdal      0
Ifra hjørnet og over første stender bruker man 62,5 cm. Og så bruker du målbånd 60-120-180 osv. Har egentlig ikke noe å si hvilket mål du har på første stender så lenge det er under 60cm. kan jo hende det passer bedre på enden av veggen

   #23
 5 333     Tromsø     0
strimler vell ikke innvendig hjørne?

Hvordan unngår du at hjørnet sprekker opp da?

Et alternativ er elastisk fugemasse i hjørnet. Akryl er ikke elastisk nok, har jeg erfart. Prøvde nylig Sikaflex (FC-11?) et sted der var den nye veggen lydvegg og skulle definitivt ikke låses til neste vegg i hjørnet. Får se hvordan det ser ut om noen år...

Et annet alternativ er list i hjørnet. Hulkil eller kvartstaff. Da ser man ikke sprekker bak lista, og sprekker mellom list og vegg er der de skal være.
Signatur
   #24
 5 333     Tromsø     0
Til trådstarters spørsmål: ikke begynn i hjørnet, men midt på veggen.

Hvis det er vegg uten dør eller vindu: Prøv først å starte med en stender midt på veggen. Må ut senteravstand (cc) 60 cm fra denne i begge retninger. Da får du en rest for hver side som du kan kappe til plater for. Hvis disse restene blir veldig smale kan du vurdere å flytte første stender 30 cm og måle cc 60 på nytt.

Hvis det er dør og/eller vindu i veggen: Prøv å få plateskjøter noenlunde midt over dør og vinduer, og mål ut cc 60 fra disse. Plateskjøter som treffer akkurat på dørkarm eller vinduskarm kan gi problemer og oppsprekking.
Signatur
   #25
 21 555     Akershus     1
Mellomliggende avstandskloss er nevnt lenger opp. Det er skummelt! Tenk over at også stenderens tykkelse vil inngå i et slikt system. Her målte snekkeren ut fra hjørnet med målbånd og avsatte merke pr 60cm inkl sidemarkering.
Signatur
   #26
 7 688     Bærum     1
Jeg måler og merker opp i tillegg til avstandsklosser. Da har du kontroll på at det ikke akkumuleres feil. Klossene gjør det mye enklere å sette opp stendere.
At din snekker ikke bruker det betyr nødvendigvis ikke at det ikke er lurt. Grin
   #27
 1 258     1
Med Smartpanel og lignende er det flere utfordringer. F.eks vil man ikke ha sidelistene på dører eller vinduer rett over sporet i platene, det blir ikke noe pent. Heller ikke kanten av brytere eller stikkontakter bør havne over sporet, og det er penest med ca. like brede bordbredder på siden av hvert hjørne. Jeg er litt pirkete på slikt, og har funnet ut at den eneste måten jeg klarer å tilpasse alt på slik at jeg blir fornøyd er å legge veggspon bak smartpanelen slik at den kan festes akkurat hvor som helst.

Bonusen er at veggen blir mye stivere og kraftigere, f.eks en vegghengt TV kan da festes hvor som helst uten å tenke på stendere.

Ulempen er høyere pris og tykkere vegg, det siste kan motvirkes ved å bruke 3" stendere istedenfor 4".

   #28
 21 555     Akershus     1
At din snekker ikke bruker det betyr nødvendigvis ikke at det ikke er lurt. Grin

Det kan en være enig i. Imidlertid, er også til punkt og prikke slik en engang lærte i "Maskindeler" med teknisk tegning.
Signatur
   #29
 7 688     Bærum     0
Maskindeler er vel ikke der du lærer praktiske tips vedrørende snekring. Heldigvis kan hver og en gjøre som man vil. Jeg har brukt avstandsklosser og har aldri opplevd at det er noe problem med det.
   #30
 2 476     0
Nei, men du lærer teknisk tegning, inkludert målsetting, og at f.eks. 20x0,5mm avvik ved utsetting av inkrementelle (i motsetning til absolutte, hvor man måler fra samme nullpunkt) mål kan bli et akkumulert avvik på en hel cm.