161    4    0  

Badstue i utebod - Hjelp 😁

 2     0
God dag! I gang med å bygge badstue i utebod, og har noen spørsmål. Penger er noe vi må tenke på.

- Hva slags vindu KAN man bruke? Altså ikke nødvendigvis hva som er optimalt. Kan man bruke et vanlig 2-lags vindu? Eventuelt bruke en uisolert dør der mesteparten av dør er vanlig 2-lags glass. Det er god utsikt og ingen innsyn. Vil utnytte dette 😊 

- Har noen tips til en god, men rimelig vedfyrt badstuovn, gjerne med fullstendig pipeutstyr. 

- Hva slags gulv? Er det ok å støpe gulv, og legge ut spiler som tørkes mellom bruk?

- Andre erfaringer dere har gjort dere, på godt og vondt.

VELDIG takknemlig for svar!

   #1
 6,403     Akershus     0
Hei!

Du kan bruke det meste av vinduer og dører, men jeg ville styrt unna alt annet enn ubehandlet tredør.. Bare fordi magefølelsen og erfaringer med andre materialer sier meg at de ikke er egnet for badstue. Ulempen med en uisolert dør er varmetapet. Men skal du fyre som f... holder det nok. Finner du ut at denne ikke holder godt nok på varmen kan den alltids byttes senere.

Vet ikke om god og rimelig er to ord som kan være i samme setning i denne sammenhengen, men vedfyrte badstuovner er ikke min sterkeste side Smile. Ikke elektriske heller, for den sakt skyld Smile

Gulvet kan du fint støpe og legge ut spiler eller noe annet oppå.

Lag den så liten du kan, jo mindre jo lettere og fyre opp. Pass på brannsikkerheten.

.Thag
   #2
 3,587     0
Vær litt forsiktig med treslaget du bruker - spesielt i benkene. Unngå alt som kan svette kvae - det vil si: Sky furu som presten. Av norske treslag er det først og fremst osp som anbefales. Or er også nevnt. Noen sier at gran er OK, men de fleste ser ut til å ha sterk preferanse for osp.

De som skal ha litt mer 'klasse' snakker varmt om sedertre, men det er jo importert treverk til sin pris. Tuja nevnes også. Dette er treslag i slekt med einer, og ved oppvarming får du ut en del aroma. Men det kan du også få fra heilnorsk einer! Stikk ut i marka og fyll en ryggsekk med frisk einerkvist (gjerne med masse bær). Legg kvistene i et stort kar og hell over kokende vann. Jeg pleier å bruke ei stor plastbøtte av det slaget jeg har til å gjære øl i - da er det lett å legge et passende fat eller stort grytelokk med en vekt på toppen, så kvisten holdes under vann. Når vannet har kjølnet, siler du det av, og har til å skvette på steinene i badstua. Skikkelig fin aroma - hvis du liker lukten av einer!

(Sidespor/ekstratips: Har du hund som du en gang imellom gir en vask, bruk einerlåg som siste runde skyllevann! Det virker som balsam på pelsen, den blir blank og glatt og luftig, særlig langhåret pels. Hvit pels blir skinnende hvit! Og lukten er en million ganger bedre enn hundesåpe.)

Hvis du skal ha vinduskarmer i osp må det antagelig spesialbestilles, og det gjetter jeg på at er uaktuelt. Men om du snekrer selv, kan du vurdere å kjøpe ospeplank og skjære til vindusbrett og lister på innsiden.

Det er så knusktørt i en badstue at du aldri kommer til å ha noe problem med å få tørket opp treverket på golvet! Av hensyn til renhold vil du vel ha det som lemmer som kan løftes av og de kan plasseres opp på benkene utenom bruk, så de luftes ut skikkelig.

Snekrer du benkene selv, så fest spilene i seter og rykk fra undersiden/baksiden! Ingen glovarme spikerhoder der du setter deg ned eller lener deg inntil med ryggen!
   #3
 5,432     Akershus     0
Vi har vedfyrt badstu på hytta. Furupanel på veggene, hvor kvaen har rennt litt fra lommer/kvistpanelen, men den er for lengst stivnet og gir bare et litt røft utseende. Benker er laget av kvistfri furu, vi bruker uansett å legge håndkle på, samme med løse ryggstø som vi kan sette i forskjellige vinkler. Vi har vanlige vinduer, men ikke alt for store og dør er selvsnekret med tynne isolansjonsmatter i. Har ikke vindu i dør.

Gulvet er granplank som i resten av hytta, men under ovnen ligger en stor stenhelle som tar det meste av vannsølet som eventuelt kommer fra ovnen hvis vi overdriver vannpåkast, ovnen er en gammel Brodahl badstuovn med en litt spesiell form for steinmagasin.

Vi bruker ikke voldsomme mengder vann, så at det er vanlig tregulv har ikke gitt skade etter 20 års bruk, men det meste avhenger av hvor mye vann en velger å kaste på ovnen, eventuelt vannsøl fra annet.

Hadde badstu med elektrisk ovn i huset tidligere. Granpanel på veggene, som gir mindre kvaeutslag enn furu og samme løsning på benkene som på hytta. Følte aldri behov for å utstyre badstua med kostbart treverk hverken i benker eller som kledning, men alt kommer selvsagt an på hvor jålete badstua skal være. Skal den se ut som hentet fra en Tylø brosjyre, må man åpne lommeboka.....mye.