15 494    6    11  

Borre før skrue i stender?

 660     Bærum     7
Et litt dumt spørsmål sikkert, men jeg skal henge opp et rammelerret på ca 15kg og lurer litt på fremgangsmåten. Jeg har funnet stenderne (5cm x 5cm) bak gipsplatene. Tenker å kjøpe en 5*60mm treskrue med gjenger helt ut. Mitt spørsmål er om det bare er til å kjøre skruene inn, eller om jeg bør borre først? Hvilken dimensjon på borren ville dere i tilfelle brukt?

   #2
 2 476     0
Ja, så smått er bare å skru. 12mm fransk treskrue går vanligvis også helt greit uten å bore, men det er lettere å få dem til å begynne å ta om man borer litt med et tynt bor først..
   #3
 5 990     Finnmark     0
Bare skru
Signatur
   #4
 5 990     Finnmark     3

Ja, så smått er bare å skru. 12mm fransk treskrue går vanligvis også helt greit uten å bore, men det er lettere å få dem til å begynne å ta om man borer litt med et tynt bor først..


Vil bare advare mot å skru franske treskruer uten forborring.....treet sprekker og svekker en stender, i tillegg til at skruen sitter dårligere... ;)
Signatur
   #5
 4 713     NITTEDAL     1
Vanlige skruer idag er ofte forsynt med fiberkutt, der har det selvsagt ingen hensikt å forborre, fiberkutten fungerer som et bor.

Skal du forborre er det greit å bruke bortykkelse som litt under stammen innenfor gjengene. Den skruedimensjonen du nevner trenger sjelden forborring, klarer du å skru den inn uten å rive opp gips eller stender er det greit.

Enig med finnmark, franske haar godt av forborring.
   #6
 785     Vestfold     0
Jepp, franske skal forborres i 2 steg for å ha kapasitet som definert i NS standard. Gjengeparti skal forborres til 0,9 - 1 d i forhold diameter i bunn av gjengene. Ugjenget stramme skal forborres til diameter. Hvis du ikke gjør dette kan treet sprekke, eller det blir spenninger i treet som kan skape sprekker når skuen får økt belastning. Reelt sett får skuen mindre kapasitet uten forborring. Men det fins mange gode alternativ i dag i store dimensjoner med borrespiss og sponkuttere. 6 mm, bruk nordisk treskrue med borrespiss.