hro
   #11
 1,574     Trondheim     0

Mitt mål (som oppdragsgiver) er ikke å innfri en eller annen (våtroms)norm eller standard, men å sikre at 1) partene er enige om hva som skal leveres, 2) hvilken kvalitet og tilstand leveransen skal ha.

Forslag her - badet skal bygges opp og overleveres slik at det tilfredstiller kriteriene nevnt i Byggforskserien Byggforvaltning 727.817 - Tilstandsanalyse av våtrom Tilstandsregistrering nivå 1.

Aktuel publikasjon heftes ved kontrakten.

Du må uansett spesifisere hvilke materialer som skal benyttes og at disse skal være kompatible med hverande. I det badet er ferdig, skal du ha et sett med FDV dokumentasjon på installert materiale. Det være seg
1) Rørsystem og VVS
2) Elektrisk - les samsvarserklæring
3) Membran, ev våtromsplater med videre

Til plt 3: Har selv hatt "håndverkere" som spesifiserte oppbygging vhj av Litexplater - men gikk på Right Priced Tiles og kjøpte billigste sort, for å sprare penger. Forbrukerrettslig har de da sagt at de skal reparere "bilen" med orginaldeler og springer på Biltema og kjøper erstatninger. Resultat, saftig reduksjon i pris.
Signatur

   #12
 22,342     Akershus     1

Da våtromsnormen dukket opp ca på midten av 90 tallet var jeg i kontakt med dem angående at ufaglærte uten tilstrekkelig praksis plutselig var utdannet våtromseksperter. Dette avviste de, men jeg fikk tilbud om å være med å utvikle kursene videre siden de manglet en murmester i teamet sitt. Hele konseptet virket på meg som useriøst og jeg ville ikke noen omstendighet identifiseres med ufaglærte angående våtrom. Har samme standpunkt i dag og er litt overrasket over at ffv bedrifter enda eksisterer.

Våtromsnormen som referansesamling er i seg selv ikke dårlig. Den er full av mangler og ufornuftige løsninger, men med erfaring og litt sunn fornuft kan man gjøre det beste ut av det. Men å si at man har bygget et våtrom etter våtromsnormen blir noe annet. Våtromsnormen bærer preg av å være laget av ingeniører til ingeniører.

Jeg er helt enig.

Min erfaring er at det er de værste tullingene som har tatt kurset. Når de er ferdige har jeg ikke sett ett bad seom er 100% etter normen. Det er et kontraktsbrudd hvis det er avtalt at normen skal følges. Man må huske at løsningene i normen er tett knyttet til ffveierne. Meget inhabilt. Byggforsk er noe bedre, men det er løsninger der jeg har reagert på også.
  (trådstarter)
   #13
 967     Stavangerområdet     0

Våtromsnormen bærer preg av å være laget av ingeniører til ingeniører.


Kanskje derfor jeg tiltrekkes den.... :P

Spøk til side, som sagt er ikke våtromsnormen Nirvana for meg. Men jeg leter etter en enkel beskrivelse, kvalitet, overenstemmelse av jobben som skal gjøres. Blir det gjort, bryr jeg meg ikke om norm eller ikke. Men hvordan kan jeg som forbuker sikre kvaliteten?

Derfor skriver vi ingeniører detaljerte spesifikasjoner, slik at når vi ber om en blå firkanta boks, så får vi det og ikke en rosa rund en... Det hørest kanskje banalt ut, men jeg har all erfaring både privat og profesjonelt at slike misforståelser skjer. Produktet blir ikke bedre enn spesifikasjonen heter det.
   #14
 22,342     Akershus     0

Men hvordan kan jeg som forbuker sikre kvaliteten?

Da må du nok dessverre gjøre det selv.

Som ingeniør skriver man og tegner en hel masse papirer. Papirene kvalitetssikres. Alt blir knallbra på papiret. Problemet kommer når man er i felten. Da er det håndtverk. Ting blir ikke gjort etter papiret. Dette er vel argumentet (fagforeningen gir) for at ingeniører ikke får koble strøm.
jaf
   #15
 6,382     tromsø     0
Den utførende får ofte ikke bruke løsningene i NBI/sintef. Det koster for mye, derfor så mye byggfeil. Utførende tvinges til snarveier. Det blir lett slik når byggebransjen blir uten grenser og nabobygget kommer fra utlandet, Polen, Latvia o.s.v. som ikke følger byggforsk. På mange byggeplasser kan de ikke norsk. Men på kontoret kvalitetsikres alt med kvalitets sikrings system/permer. Arkitekt bruker også byggforsk, i grunn alle uten den utførende og arbeidsleder hos mange store bedrifter:) ingeniør elsker papirer. Papirene kvalitetssikres.
   #16
 7,686     Bærum     0
Det burde vært et krav at entreprenører / håndverkere skriver i klartekst om de gjør jobben etter retningslinjer fra NBI eller ikke. Det er mange som tar short cuts fordi " de vet bedre". Det gjør de dessverre ikke. Det er sikkert feil i anbefalingene fra NBI, men det er tvilsomt at enkelthåndverkere vet bedre. At de har lang erfaring hjelper lite hvis de har gjort ting feil hele livet.
   #17
 3,955     0

Hele konseptet virket på meg som useriøst og jeg ville ikke noen omstendighet identifiseres med ufaglærte angående våtrom. Har samme standpunkt i dag og er litt overrasket over at ffv bedrifter enda eksisterer.

Våtromsnormen som referansesamling er i seg selv ikke dårlig. Den er full av mangler og ufornuftige løsninger, men med erfaring og litt sunn fornuft kan man gjøre det beste ut av det.


a) Hvordan kan du påstå at ufaglærte har sertifikat, når et av de absolutte kravene er at man har fagbrev innen faget man tar sertifiseringen innen?

b) Hvilke mangler og ufornuftige løsninger er det du tenker på?
Har a-modul og c-modul, og har en 120% stilling som har med med vannskader å gjøre. Benytter meg av løsninger som er skissert i bvn opptil flere ganger i uken, og har fortsatt til gode å ikke finne svar på det jeg ikke veit.....

   #18
 22,342     Akershus     0
Nå er ikke alle løsningene unike for BVN heller, så om du bruker en løsning derfra er det ofte produsentens løsning i utgangspunktet.
  (trådstarter)
   #19
 967     Stavangerområdet     0
Jeg må få si at jeg har full tillit til de fagfolkene jeg har leid inn. De er, vel, fagfolk og har langt bedre erfaring og kunnskap enn det jeg har som kunde. Jeg har derfor ingen problemer med å la være å detaljstyre håndtverkerene (ved å si bruk den og den metoden/standarden). Enden på visa blir nok at jeg ikke nevner BVN eller NBI i kontrakten. Begge parter er enige om hva som skal gjøres, men jeg står på bar bakke dersom fagfolkene av en eller annen grunn lager en løsning som vi er uenige om. Det handler i grunn om man har tillit til folkene og at begge parter er 100% enige om innholdet.

For å ta en annen observasjon: Det virker ikke som det vanlig at forbrukere/oppdragsgivere krever kontrakt her i Rogaland/Nord-Jæren. Jeg har ikke møtt noen håndtverkere som har sagt nei til det, men jeg møter spørring og undring når jeg sier at jeg skal ha det. Byggmester sier at han pleier å kjøre en befaring, gi et tilbud/kalkyle og så forholde seg til det +-15%. "Ingen" andre kjører kontrakt sies det.