4,924    15    0  

Bygge hus med utleidedeler og bo i uferdig hus

 5     0
Hei :)
Jeg har lest en del på dette forumet og ser at det er mange her inne som vet MYE om det å bygge bolig, og hadde håpet at noen av dere kunne hjulpet meg litt, da jeg er ung og totalt grønn når det kommer til boligbygging  ??? Jeg vet det er skrevet tidligere noe omtrent det samme, men det er litt mer jeg lurer på...

Jeg er økonomistudent første året i Kongsberg, veldig økonomisk av meg (lever på ca 4-5000 i måneden inkl. husleie) har samboer som snart har fagbrev som automatiker og vi har om et år omtrent mellom 150-200 000 oppspart i egenkapital i tillegg til 75000 på BSU hver. Boligmarkedet her er litt tøft og man betaler mer for et hus enn det det er verdt. Derfor ønsker jeg å bygge fremfor å kjøpe ferdigbygget. Spesielt med tanke på hvor gunstig det er å leie ut i denne byen pga både studenter og pendlere, og det er få hus i en ok prisklasse som selges med utleidel.

Alternativet var da å kjøpe en tomt ganske nær sentrum til ca 1 mill og bygge et hus med to utleieleiligheter i sokkelen. En hybel og en litt større utleiedel. Jeg er fullstendig klar over at jeg ikke har råd til dette eller muligheten til å ta opp et så stort lån, men alternativet ble da å bygge råbygget eller gjøre ferdig det meste utvendig og gjøre den minste hybelen helt ferdig for så å bo der. Mens vi bor der bygger vi på leilighet nr 2 etterhvert som vi har penger og tid til det for så å flytte inn der og leie ut hybel nr. 1. Så gjøre ferdig hoveddelen for så å flytte inn der og leie ut begge utleidelene under.

Så her kommer spørsmålene:
1. Er det noe som helst mulighet for å ta opp tomtelån OG byggelån med så lite egenkapital og med ca 450 000 samlet brutto årslønn? Har kanskje mulighet til kausjonist eller medlånetaker fra enten bestemor eller stefar, men vil helst slippe. Når det kommer til nedbetaling av lånet er det ikke noe problem i det hele tatt da utgifter utenom bo er ekstremt lave, men ser banken på dette? Altså hvordan budsjettet mitt har vært? I tillegg utdanner jeg meg til å bli siviløkonom, så fremtidsinntektene burde være ganske så sikret.

2. Hva kreves for å få midlertidig botillalse? Tror dere det hadde blitt godkjent av å kun hatt en 100% ferdigstilt hybel? og når regnes et hus som nok ferdigstilt til å være beboelig, altså mer enn midlertidilig botillatelse?

3. Vil det være realitsisk å kunne sette opp et hus med sokkel og halvannen etasje over det igjen med ca 75 kvm i grunnflate for ca 1 mill? Hvor omtrent kun det utvedige, rørarbeidet og en hybeldel på ca 20-25 kvm er ferdig? Det vil si at elektrikerarbeid og gravearbeid samt mye av grunnmuren ikke er inkludert i prisen. Samt at ingenting ekstra og fancy var inkludert.

Dette er vel en veldig optimistisk plan, men jeg vet at hvis dette hadde vært gjennomførbart hadde det vært en enormt god investering og hadde derfor håpet at noen kompetente folk her inne kunne kommet med litt info og erfaringer om evt. alternativer :)
Jeg er som sagt veldig grønn på dette og beklager hvis spørsmålene mine er rotete..

Et hus jeg tenkte på er omtrent som solbakken fra drammens hus:


Bygge hus med utleidedeler og bo i uferdig hus - Solbakken02_Finito-940x500.jpg - teslaaa

Ebe
   #1
 4,452     Vestlandet     0
Kan svare litt på spm 2. Man kan søke om midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest når det bare er små ting som ikke påvirker helse eller sikkerhet. Man får også en frist på seg til å ferdigstille, kanskje tre mnd.

Man kan søke om ferdigattest for deler av et tiltak, så det kan være en mulighet. Men som sagt, alt må være ferdig for alt som omfatter tiltaket du søker om. Uteareal, parkering +++
Signatur
   #2
 3,412     Akershus     0
Dette er i utgangspunktet et veldig fornuftig prosjekt.  Kongsberg er et sted i vekst, med høye priser på brukte hus og et stort utleiemarked. 

Drammen Hus & Hytter gir deg mye for pengene.  Husmodellen du nevnte koster rundt 1.6 mill ferdig oppsatt med rør og elektriker men uten innredning.  Men husk at det kommer mye utenom.  En tommelfingerregel er at huset totalt sett koster dobbelt så mye som det du betaler til husleverandøren.  Du skal betale gebyr for byggesøknaden, utstikning, graving, plate, byggelånsrente, byggestrøm, tilknytningsavgift, gulv, maling, kjøkkeninnredning, ferdiggjøring av baderom, avfallshåndtering og masse annet tjafs.  Så totalt vil du få et budsjett som (forutsatt mye egeninnsats, billige løsninger og så videre) ligner på 4 mill inkludert tomt, eller kanskje til og med 5.  Med kravet om egenkapital på 15 % skal du da kunne legge runt 600,000 eller mer i potten selv.  Så hvis banken følger reglene, og det gjør de stort sett, skal dere ikke få innvilget lånet dere trenger med den egenkapitalen dere har. 

Kausjon er en mulig løsning. 

Trickset med å bo i utleiedelen mens man gjør ferdig resten av huset er mulig å bruke, men gjør ikke veldig dramatisk utslag.  Du har åpenbart veldig lave bokostnader nå.  Si at du sparer så mye som et år med dagens bokostnader ved å bo midt i en byggeplass et år.  Det er fortsatt bare noen titusener, sammenlignet med totalbudsjettet ditt på noen millioner.  Det kan godt være at det vil lønne seg å bruke all tilgjengelig innsats på å gjøre ferdig prosjektet så fort som mulig i stedet. 

Det vil være greiere for rørlegger og elektriker om de kan ta hele jobben sin i en jafs i stedet for å ta utleiedel først og resten av huset senere.  Det som er greiest for fagfolkene vil i mange tilfeller gjenspeiles i hva som blir billigst for oppdragsgiveren. 

Din interesse for økonomi og din nøkterne livsstil og innstilling taler til din fordel.  Men likevel virker det kanskje som om det kan være greit å vente litt, til dere har fått spart opp mer egenkapital, minst en av dere har kommet i jobb, og dere har hatt mer tid til å tenke gjennom saken. 

Signatur
   #3
 25,143     Akershus     0
Husk å sjekkke reguleringen mhp flere boenheter på tomta.

En bør også sjekke forskjellen på å "leie ut del av egen bolig" kontra "separat boenhet". Det siste innebærer bl.a. Større kommunale avgifter.
Signatur
   #4
 61     0
At det kreves dobbel kommunal avgift for en enebolig med utleiedel som er egen boenhet er jeg tvilende til. Noe annet er hvis det er en egen seksjon og har et eget grunnboksblad, men det er vel ingen som leier ut som seksjonerer leiligheten, med mindre de skal selge den.

Slik er det i hvert fall ikke her jeg bor, og har aldri hørt om slik andre steder heller. Høres rett og slett ut som en feil fra kommunen sin side, eller bevisst forsøk på å lure folk.
   #5
 25,143     Akershus     0
Har en slektning med en godkjent 112- bolig. Enebolig med en mindre sokkelleilighet.:

Dobbel vann og kloakk, renovasjon er det eneste han slipper mot en erklæring om at sokkelen ipt kke er leiet ut. I tillegg krever flere nettselskaper eget strømabonnement med mulighet for å stenge av en og en utenfra uten låste hindringer.

Hva som ev kreves i tilknytning vet jeg ikke.

Praksis med eiendomsskatt varierer, noen ekstra høy, andre med rabatt.

Det er såre enkelt å slippe disse avgiftene ved å nedgradere til 111-bolig, men full TEK xxx for å få den tilbake til 112.
Signatur
HSt
   #6
 37,765     Lillestrøm kommune     0
Egen boenhet i sokkel og to avgifter varierer fra kommune til kommune, de som ikke er så griske bruker bare arealfaktoren.  I Trondheim bodde vi et sameie på 4 enheter, små leiligheter, vi endte etterhvert opp med 4 minstebeløp for vann og kloakk, kommunen hadde endret reglene for selveeier leiligheter.  Før hadde vi en da de 4 til sammen var omtrent mistearealet i beregningen.  I Gjerdum praktisererer de 2 avgifter tror jeg, usikker i vår kommune.
   #7
 61     0
Det er åpenbart enkelte kommuner hvor misunnelse og psykopatiske trekk hos myndighetspersoner er mer fremtredende enn andre steder.

Tek-10 for å gå tilbake til 112? Det eneste jeg trengte for å oppfylle kravene som stilles til å etablere egen boenhet i form av leilighet var seriekoblede røykvarslere samt krav om rømningsveier.

Å få til en 100% tek-10 leilighet i et hus fra 1980 er komplett umulig, hvis de krever det så sier de i praksis at vi ønsker ikke at du skal drive med utleie.

HSt
   #8
 37,765     Lillestrøm kommune     0
Kan bare bekrefte at retur til kode 112 er bruksendring og dermed full Tek10. At det ikke praktiseres alle steder er en annen sak, men gjør det rimelig umulig for huseier å kontrollere ting. 

Jeg var for noen år siden i Gjerdrum kommune for å kontrollere et hus som ikke hadde 112 kode, det var til salgs og jeg fant den manglende 112 koden (megler gadd selfølgelig ikke ordne dette), men doble avgifter.  Der var de litt usikker på hvorfor de ikke hadde 112 men ble enig med seg selv at de jo hadde godkjent dette tilbygget og krevd inn avgift for det slik at de ble enig om at dette var ok. Så det kan være noen få unntak men det ska ljo være 112 ved egen ekstra boenhet.
   #9
 25,143     Akershus     0
Og "bakdøra" er å leie ut "del av egen bolig". Dvs sett en dør imellom og lås den.

Nevnte slektning kontaktet saksbehandler for å endre fra 112 til 111 og ble innkalt på teppet: ER du klar over.... skal vi sende disse papirene i "arkivet"?

Han betaler dobbelt for en leilighet som ikke leies ut.

Variasjonen mellom kommunene synes å være påfallende.


Siste redigering: Friday, October 24, 2014 3:13:12 PM av KjellG
Signatur
Ebe
   #10
 4,452     Vestlandet     0
Kommunale avgifter og gebyrer bestemmes av politikerene i den enkelte kommune og er helt utenfor saksbehandlers kontroll.

Vi har registrert to enheter, men det er ikke godkjent to boenheter 😄
Signatur