27,190
36
1
Bygge nytt hus: Hvor mye egeninnsats anbefales?
23
0
Hei!
Jeg og min samboer går med planer om å bygge hus. Vi har fått et overslag på et ferdig oppsatt hus på litt under 2 mill.
Spørsmålet mitt til dere med litt erfaring, er hva kan være aktuelt å legge inn av egeninnsats?
Vi fikk fratrekk for å måle huset utvendig selv, dette beløp seg til kr 50 000,-.
Kan maling av innvendige flater være aktuelt mon tro?
Andre ting som kan gjøres selv uten at det skaper for mye kluss for snekker, elektriker og rørlegger?
Jeg har normalt med fritid, er vant med å jobbe, kan stå på i perioder, men er akademiker og ikke håndtverker...
Jeg synest det blir litt for dumt å gå å sparke i grusen og se på at andre gjør alt, når jeg har ledig fritid til å ta i et tak på vårt eget husprosjekt.
Fint om noen har erfaringer meed egeninnsats som de kan dele om dette.
Jeg og min samboer går med planer om å bygge hus. Vi har fått et overslag på et ferdig oppsatt hus på litt under 2 mill.
Spørsmålet mitt til dere med litt erfaring, er hva kan være aktuelt å legge inn av egeninnsats?
Vi fikk fratrekk for å måle huset utvendig selv, dette beløp seg til kr 50 000,-.
Kan maling av innvendige flater være aktuelt mon tro?
Andre ting som kan gjøres selv uten at det skaper for mye kluss for snekker, elektriker og rørlegger?
Jeg har normalt med fritid, er vant med å jobbe, kan stå på i perioder, men er akademiker og ikke håndtverker...
Jeg synest det blir litt for dumt å gå å sparke i grusen og se på at andre gjør alt, når jeg har ledig fritid til å ta i et tak på vårt eget husprosjekt.
Fint om noen har erfaringer meed egeninnsats som de kan dele om dette.
Ellers kan montering av kjøkkeninnredning gå greit hvis dere er litt praktisk anlagt, men ofte blir akkurat dette et stort tap sett i antall timer. En kjøkkenmontør/snekker gjør dette mye fortere og tror det ofte ikke er store avslaget man får ved å montere det selv hvis leverandøren selv har egne montører.
går dette på fastpris, eller på timer?
For hvis det går på timer, er det jo mulig å høre med snekkerene på fredag om hva du kan gjøre i helgen o.l., for er mye små oppgaver man kan gjøre selv i et hus for å spare penger. feks isolering, maling, legge parket, prekutt av panel kledning m.m.
Samt at du kan ha avtalt oppgaver du skal gjøre helt på egenhånd.
Hvis det er på fastpris er det litt værre for da må det bestemmes hva som skal gjøres på forhånd, for er værre å slå av rett pris på jobben om du og snekkerene har gjort en jobb sammen.
Bare vær obs på hva du gjør når du gjør ting på egenhånd, for hvis du feks skal isolere og plaste huset selv, og du isolerer feil, så vil snekkerne måtte rive av plasten og isolere omigjen, og da vil du fort tape penger istede for å tjene på å gjøre ting selv.
Hadde feks en hytte hvor hytte eieren skulle kle hytta selv i sommerferien, når vi kom tilbake var alt helt feil, så måtte rive alt, samt kjøpe en del mere kledning.
-Pappegoye-
Men vil ikke stå til ansvar hvis noen av mine svar er feil.
Maling innvendig burde gå greit hvis du har litt peil.
Plasting ville jeg overlatt til proffene, Isolering burde man klare selv hvis man er nøyaktig.
Ryddearbeider er det som ofte noe å ta tak i og byggmesterene liker det ikke. Om dere bare holder regnskap med timetall etc, så er det greit å få fratrekk på regninga for dette.
Om du tenker å male selv er det greit, men tenk deg godt om dersom dette innbefatter sparkling. Det gjør proffene mye fortere og penere enn en som ikke er trenet.
På et bygg er det flere fagfolk enn snekkere. Bl.a. flisleggere og malere og selvsagt elektrikere og rørleggere.
Til tross for alle "krav" og fagfolks ansvar/godkjenning, vil du se på mange av trådene her at du lovlig kan komme i posisjon til å gjøre mye selv.
Men husk at du trolig ikke har tid til å øve og bli dyktig når bygget reiser seg og håndverkernes jobber skal gå inn i hverandre.
Jeg ville dersom jeg ikke hadde erfaring likevel tatt ut ting du kan få til med litt hjelp og veiledning fra "kompiser" som har erfaring (de bør vise deg resutatet hvis de ikke er "nesten fagkyndig". ) Ruskete kompiser bør unngås
Hvis du har håndlag og forståelse er det mye du lærer gjennom byggeperioden og noe du gjør blir trolig fullt på høyde med håndverker.
Det gjelder bl.a. montering av elementpipe i utsparrede åpninger.
Grunnmur minus avretting av såle klarer du sikkert også. Med en bra "formann" kan den jobben bli bra.
Paneling ex listing bør du klare selv ved platepanel.
Ta ikke arbeid med takplater. Det er tungt
Som huseier bør du benytte anledningen til å lære å sparkle, selv om en proff gjør det hurtigere.
Kjøkkeninnredning bør du ikke ta. For mye ansvar hvis noe er ute av lodd og vater.
Maling bør du kunne ta i sin hehet dersom du har håndlag.
Gulvbelegg ex parketter bør proffer ta. Også lister.
Flislegging bare ved SMÅ fliser. Vanskelig arbeide med store. Men det er givende erfaring. Og du må få noen til å vise deg hvordan det gjøres.
I det hele tatt mye som kan gjøres om du har tid, energi og håndlag.
Få ditt eget utstyr og ta ikke i bruk leide håndverkeres utstyr. Det er nesten tabu.
AT DU ER AKADEMIKER?
Tja hvis du har håndlag og liker å skape noe annet enn abstrakte tanker, så er det livgivende og svært tilfredsstillende å delta i bolig bygging.
Som hurtigtenkende og søkende bør du kunne orientere deg i god tid om mye som selvsagt erfares på en annen måte. Men gå ikke vill i detaljer på forhånd. Veien blir også for deg til mens du går.
OG FATT MOT og ikke føl deg avmektig pga alle KRAVA og alt som påstås og sies.
Og husk at mange ting som i utgangspunktet er ganske dyrt mht materialer osv, kan ha rimelige og smarte alternativer. Alt som er "bra" er ikke bra for deg.
Jeg holder for tiden på med restaurering ved hjelp av "porebetong". Et vidunderlig arbeids og tidsbesparende materiale med jevn pris.
Jeg tror det er godt håp for deg, og at du vil trives bedre med egeninnsats enn å sitte på overtidsjobb med stress. Bygging er dessuten realt arbeid som vises etterpå.
Og ANSVARET som huseier plasseres best hos den som selv har erfart
http://handlefrakina.blogspot.no
epost arn-haga@online.no
Jeg kan dele litt erfaringer om egeninnsats fra den andre siden av bordet! Ikke ovevurder deg selv, og tilgangen til hjelpsomme kamerater. Alle kamerater sier de skal hjelpe deg over en øl,men når det kommer til stykket er det som regel få som stiller opp. Alt for ofte opplever vi huseiere som "skal ordne det i helgen", så kommer vi mandag morgen, og så har vedkommende ikke gjort en brøkdel av det vi avtalte, enten fordi det tok lenger tid enn beregnet, eller det skjedde noe så han ikke rakk det... Beising er en klassiker, for eksempel vindskier, blir beiset søndag kveld, og er like våte mandag morgen når vi skal montere dem..
Bli enige om ting, også fratrekket for en jobb før den gjøres, ikke etterpå. La om taket på en enebolig en gang, og da vi kom mandag morgen hadde huseieren selv lagt takstien på garasjen, uten å avklare det med oss. En ting var at det ikke var klart for stein, så vi måtte fjerne noen rader her og der. Det som var verre var at han krevde fradrag for alle timene han hadde brukt, selvom *vi* hadde brukt bare en brøkdel av tiden. Og for å toppe det, mente han at *våre* timepriser skulle gjelde.
Mener ikke å skremme noen her altså, men ha et realistisk innblikk i dine egne evner, og husk på at det aller meste du tar på deg å gjøre, kommer til å ta lenger tid enn du tror... Og ting som blir avtalt utført,og som ikke blir det, er irritasjonsmomenter og frustrerende...
Sånn til slutt er tematikken rundt dette med egeninnsats lettest å løse dersom man jobber på timer, ikke på fastpris. Har vært borti jobber der huseieren ville ha en fastpris, men det endte opp med så mye usikkerhet rundt hva han skulle gjøre selv at vi sa at dette var umulig å gi en skikkelig pris på. (Det var noen flere faktorer som spilte inn også, bl.a. store usikkerheter rundt materialvalg). Det startet med at han skulle gjøre *alt* inne selv, og endte opp med ikke å gjøre noenting. Da var det bra å gå på timer. Jobben som skulle vært på 6 måneder ble til 15 måneder....
.Thag
Hvis du vil spare penger, så er det andre ting du også kan tenke på. Vår takstmann mente at han ville spart oss mange penger ifb med kontraktsinngåelse hvis han hadde vært med på den. Siden vi først tok kontakt med takstmann i etterkant, så var jo det toget gått.
Sørg også for å få med alle endringer du vil ha med før kontrakt skrives under. Etterpå blir det fort dyrt.
Hvis kjøkkenet som følger med huset ikke passer helt (for lite skap, hyller osv), så kan det lønne seg å trekke ut kjøkken og montere IKEA eller Kwik?-kjøkken selv. Vi gjorde dette, og det tar noen dager, men er relativt kurrant, så lenge tømrerene har gjort en god jobb med veggene. Aller helst bør du alliere deg med noen som har satt opp slike kjøkken selv tidligere.
Du må regne med at arbeid du selv gjør tar (mye) lenger tid enn planlagt. Jeg har kommet til at du kan estimere en tid som synes fornuftig. Så ganger du den med 2 og gjentar dette helt til du får et helt tåpelig resultat. Riktig tid ligger da et sted mellom siste og nest siste anslag...
Hvor mye egeninnsats du kan gjøre kommer også an på alder, form og andre forpliktelser du har. Kroppen tåler bare "så mye". Selv har jeg nå senebetennelse i begge armer, smerter om natten og generelt en kropp som ikke er fornøyd. Antar det tar noen måneder før det retter seg. Forsøker å trene noe for å avhjelpe situasjonen, men jeg er glad for at den intensive perioden nå nærmer seg slutten (etter å ha vart i over et halvt år).
Du sier ikke hva slags hus du skal bygge. Kjeller er jo noe som tradisjonellt er gjort av selvbyggere. Det jeg har gjort er (utifra hukommelsen)
- Murt kjeller (Scanblokk (Dansk Leca)). Dette tok lenger tid enn forventet. Du bør ha hjelp for å sikre diagonal-målinger og arbeidet går generelt mye lettere hvis du greier å få en håndtlanger. Vær nøyaktig. Bruk mursnor, vannvater (og/eller) nøyaktig laser. Kontroll-mål ofte. Har sett at andre typer grunnmurer også er populære og også muligens enklere å sette opp. Sørg for å innhente priser flere steder.
- Isolert kjellergulv (med 30 cm isopor). Dette var en møkkajobb pga mye kutting av plater og kraftig vind som tok med seg platene. Under alle bærende vegger og punkter er det kun 10 cm isolasjon (trykkfast plate). Dette er dog noe man kan gjøre selv. Det tar bare noe tid.
- Armert under bærende vegger ol. Lagt armeringsmatter og bundet disse. Greitt å gjøre selv. Få noen til å vise deg hvordan du "binder".
- Lagt vannbåren varme. Som akademiker kan du sansynligvis selv lage layout hvis du får beskrevet prinsippene (om du skal ha vannbåren varme). Sørg for å kjøpe snurre-trekker og leie/låne stativ for utrulling av rør.
- Støpt kjellergulv. Dette er en jobb hvor du må ha hjelp av andre. Jeg fikk hjelp av min far. Tungt arbeid. Regn med å måtte avrette noe etterpå. Vi brukte lirer og "tykk" betong. Det er mange som bruker tynn betong og dissing i stedet. Hva som er best er gjenstand for diskusjon virker det som. Sørg for at du har god kontroll med høyder og avdraging for å slippe mye avretting i etterkant. Vurdere å leie et helikopter (betong-glatter) for å pusse. De som går på bensin er noen riktige monster-maskiner....
- Murt innvendige murer. Samme opplegg som de utvendige. Det er noe herk å heise opp stål-dragere på egen-hånd dog.
- Lagt etasje-skiller med porebetong. Her bør du ha hjelp av 2 andre i tillegg til sjåfør på bilen.
- Isolert over over porebetong, lagt armering og vannbåren varme. Samme opplegg som for kjelleren.
- Støpt over porebetong. Ditto som for kjeller.
- Bygd kjellertrapp og støpt denne samtidig som punktet over.
- Boret masse hull med kjernebor for el, vann og sentralstøvsuger. Leid utstyr. Koster mye å leie, og du betaler for slitasje. Bruker masse vann for kjøling, så det bør gjøres før treverket er på plass. Få rørlegger/elektriker til å påvise hvor hullene skal være, og hvilken dimmensjon de skal være i.
- Pusset veggene. Dette tok lang tid for meg (brukte omtrent 1 time pr løpemeter mur). Raskere å slemme veggene vil jeg tro. Men siden jeg startet med å pusse... Det tok meg forøvrig noen timer å lære teknikken.
- Bygd pipe. Denne bør man sansynligvis gå i gang med så tidlig som mulig i bygge-prosessen. Jeg var ute i seneste laget. Hvis du bygger samtidig som huset reiser seg, så har du forhåpentligvis muligheten til å bruke tømrerenes stillas.
- Pusset pipe (her fikk jeg igjen for å ha pusset muren...)
- Avrettet gulvene (avrettingsmasse er *dyrt*). Det er ikke så lett å få det helt rett, selv med avrettingsmasse. Vær forberedt på å fikse litt i etterkant.
- Støpt gulv på badene. Bruk våtroms-betong og sørg for fall mot sluk iht til våtroms-normen. Man bør være to når man gjør dette, og ha en kryss-laser eller annet egnet til å sjekke nivå.
- Jeg har *ikke* lagt membran på gulvene selv. Fikk Protan til å legge sveise-membran på begge bad (over støpen min).
- Skrudd opp Litex-plater på badene (relativt enkelt, men forholdsvis dyrt. Særlig med tanke på prisen på membran, skruer, skiver og remser).
- Flislegging på begge badene. Dette er ikke en jobb jeg ser tilbake på med glede. Flisene er så harde at jeg må få butikken til å bore hull der det skal rør. Limet er noe riktig søl. Hvis du er nøyaktig og tar tiden til hjelp er det dog noe som er gjørbart. Ihvertfall så lenge du har en ordentlig fliskutter (diamant-sag).
- Legging av Vinyl på vaskerom, kjøkken og barnerom. Hvis du skal lime, pass på så du ikke får luft-lommer under vinylen.
- Legging av laminat og parkett. Dette driver jeg på med nå om dagen. Laminat går ihvertfall greitt. Parkett har jeg aldri lagt før. Håper dog at det skal gå like greitt.
- Sparkling og tapetsering. Tar tid. I hjørner bør det brukes papir. Brede skjøter der hvor platene ikke passer perfekt osv. Her er du nesten avhengig av noen som kan det, og som kan lære deg hvordan det skal gjøres. Noen av rommene våre er ikke så bra gjort, mens stua og gangen ser relativt bra ut.
- Utvendig grunning og maling (spør om du kan få gjøre dette når tømrerene har stillaset sitt der. Det gjør ting så mye enklere). Vi rakk nesten all grunning og mesteparten av et strøk med maling før stillaset forsvant.
- Innvendig maling. Fortrinnsvis før gulv er lagt, så slipper du å dekke gulvene.
- Innredning i kjelleren (dette blir jeg ikke ferdig med i første omgang)
- Montert kjøkken fra IKEA. Definitivt gjørbart.
- Montert innredning på vaskerom (fra IKEA)
- Skal montere skap og innredning på soverom og bad (fra IKEA)
- Rydding og tømming av søppel i bygge-prosessen (dette var et krav fra bygge-firma)
Sikkert et og annet til som er gjort. Og muligens kan jeg også karakteriseres som akademiker (selv om jeg har fått en del træler og sår det siste halvåret).
For at det skal være mulig å gjøre en god jobb, så er det i grunnen to ting jeg har vært avhengig av. En far (med peiling) som stiller opp, og ordentlig verktøy. Tror ikke jeg hadde fått til dette uten disse to tingene. Verktøy som jeg har brukt er:
- Bajonett-sag for deling av Scanblokk.
- Stor vinkelsliper for deling/kapp av Scanblokk.
- Betong-blander
- 5-punkts laser
- Kryss-laser
- Laser avstandsmåler (utrolig praktisk når du er alene, og skal måle avstand fra gulv til tak en rekke steder (f.eks)).
- Elekrisk skrutrekker/drill
- Kraftig mikser til puss/lim (her fant jeg en skikkelig billig en på nettflis.no)
- Kapp-sag
- Sirkel-sag
- Stikk-sag
Ymse annet verktøy som skrujern, øks, hammer, gummi-hamer, forlenger-skaft til malekost/pusse-brett, pusse-brett osv osv..
Og ikke minst en del bøker av Dag Thorstensen (og tilsvarende) som kvelds-lektyre før jeg har satt i gang.
Som du ser, så er det mye man kan gjøre. Men det tar tid, krefter og overskudd. På den annen side, så får du jo en avveksling fra det du driver på med til vanlig.
Bare pass på at du er godt samkjørt med byggefirma/tømrere. Jeg har aldri jobbet "oppå" tømrerene, men heller ventet til de er gått hjem. (Med et par små unntak).
Tømrere setter også pris på nystekte vafler (med rømme), kake, sjokolade og andre småting Og siden vi er veldig fornøyde med våre tømrere, så er det dem vel unnt.
Forsøk også å hande ting på tilbud/kampanje hvis du finner noe du vet du vil ha behov for. Vi har gjort dette med maling, tapet (lim), laminat/parkett, Litex, kjeller-vinduer, ....
Rolf
PS! Lykke til med byggingen. Selv får vi forhåpentligvis flyttet inn i mot slutten av februar. Da har jeg stått på nesten hver dag siden slutten av april, med en pause på 1.5 måneder fra midten av juli til september.
Jeg håper du kommer deg igjennom det uten for mye styr og slit. Selv om ting tar tid kan man være stolt over det som er utført.
Lykke til videre!
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
De kan det meste. Og ynker seg ikke over dritt jobb.
Hvis en akademiker ikke har grunntrening vil musklene verke mye. Kjøp en liten skogsteig, felle, drage, frakte, ved en vinter, så blir muskler og fysisk form bra.
Baderom og Litex eller lignende bør mange merke seg. Jævlig dyrt og ikke så bra om f.eks Celcon porebetong. Kronene renner ved å kjøpe slike produkter
Og som en foran peker på. Useriøse kompiser som ikke kan jobbe men prate en helvetes masse hører ikke hjemme på en byggeplass. De er i veien.
Det med litt godmat til håndverkerne foran var lurt.
Og ikke glem samboer/ektefelle som har alt på hjemmefronten mens det hele skjer. Kloke partnere i en slik prosess er gull verdt. La henne få eierandel for utholdt "lidelse"
Kan Rolf si noenlunde hvor mye som er spart i kroner og ører?
http://handlefrakina.blogspot.no
epost arn-haga@online.no
Jeg aner ikke. Jeg vet bare at vi ikke hadde hatt råd til å gjøre dette uten egeninnsats. De prisene vi innhentet var gjerne for "dårligere" løsninger (f.eks ikke vannbåren varme). Støpte yttervegger, men uten innervegger osv.
Anslår nok at vi kanskje har spart 300-500 tusen. Muligens mindre hvis vi hadde brukt billig svart arbeidskraft. Selv har vi ikke brukt en tøddel svart arbeid, men vi har hatt tyveri av utstyr og verktøy 3 ganger i løpet av bygge-perioden. Hvem er det som stjeler slikt....?
Hvis vi skulle brukt håndtverkere, så ville det vel også vært vanskeligere å handle på tilbud/egne produkter.
Man skal forøvrig være forsiktig/la være å gjøre dette når det gjelder produkter relatert til rørlegger og elektriker. Selv kjøpte jeg alt som har med vannbåren varme gjennom rørlegger og rørlegger inspiserte og trykk-testet i etterkant. På el-siden har jeg latt være å kjøpe noe så langt, men skal ha ekstra elko-bokser i kjelleren av akkurat samme typen som elektriker la inn. Så kan jeg hyre inn elektriker for å trekke kontakter når jeg får råd (siden jeg skal kle veggen i løpet av vinteren).
Når det gjelder våtromsløsninger, så kjøpte vi Litex fordi platene var på salg. For så å oppdage at plate-prisen sansynligvis utgjør under 50% av kostnaden. Det var tildels store prisforskjeller ute og gikk på 3-parts utstyr. Et sted kostet 100 skiver opp mot 230 kr!, et annet sted rundt 190.
Og så et annet tips. Skaff deg kundekort med rabatt hos både din primære og sekundære byggforhandler fra dag en. Jeg tabbet meg ut der. Da får du ihvertfall en del prosenter.
Selv endte jeg opp med å handle mye på Bauhaus (fint når du ikke trenger hjelp), og så på Maxbo for en del andre ting.
Hvis man bor i Drammens-regionen så har jeg også veldig gode erfaringer med Fiskum Bygg på Darbu (man ringer og bestiller, og så blir varene levert på døren (billig). Forsøk å frakte 50 stk 12 mm veggplater på egen tilhenger...)
Er usikker på om det er "lov" å reklamere for leverandører man er fornøyd med her. Men hvis noen er interessert, så er det bare å spørre. Kanskje et annet forum passer bedre.
Vel, da er det bare å gjøre seg klar til å starte dagens dont på huset :-)
Rolf