Ikke for å kuppe diskusjonen, men håper mitt spørsmål kan være til interesse også for trådstarter.
Hvordan blir denne utfordringen med ovner med egen tilluftskanal utenfra? Kommer til å montere peisinnsats ved yttervegg i andre etg., og trekker tilluft rett inn i ovnen. Flatt yttertak over denne etasjen, så det blir relativt kort pipeløp.
Med tilluftskanal utenfra vil det i mitt hode være kun pipa som skaper trykkforskjell ved oppfyring. Er dette tilstrekkelig, eller er trekkvifte på skorstein nødvendig?
Fyr pipa varm med døra åpen på første innlegg, som sikkert tar 20min. Da har du en varm pipe og en helt annen trekk... prøv det først, kanskje det er nok 😊
@andreasg & bang : En annen ofte effektiv metode er å skiftevis lukke og åpne trekkventilen. På dette vis er det mulig å "pumpe" opp temperaturen i brennkammeret (du kjenner strålevarmen øker når trekken reduseres, ved å øke trekken igjen får du enda mere fart osv).
Er det ikke nok så er også en bjerkekubbe sammen med blandingsved en mulighet for å få høyere temperatur på første ilegg.
Og ikke ta ut for mye aske, isolasjonen dette gir bidrar normalt positivt.
Et sted jeg besøker og fyrer i ovnen fungerer dette utmerket
Hvordan blir denne utfordringen med ovner med egen tilluftskanal utenfra? Kommer til å montere peisinnsats ved yttervegg i andre etg., og trekker tilluft rett inn i ovnen. Flatt yttertak over denne etasjen, så det blir relativt kort pipeløp.
Med tilluftskanal utenfra vil det i mitt hode være kun pipa som skaper trykkforskjell ved oppfyring. Er dette tilstrekkelig, eller er trekkvifte på skorstein nødvendig?
En annen ofte effektiv metode er å skiftevis lukke og åpne trekkventilen. På dette vis er det mulig å "pumpe" opp temperaturen i brennkammeret (du kjenner strålevarmen øker når trekken reduseres, ved å øke trekken igjen får du enda mere fart osv).
Er det ikke nok så er også en bjerkekubbe sammen med blandingsved en mulighet for å få høyere temperatur på første ilegg.
Og ikke ta ut for mye aske, isolasjonen dette gir bidrar normalt positivt.
Et sted jeg besøker og fyrer i ovnen fungerer dette utmerket