8,602
19
0
Er elementhus like solide som tradisjonelle hus?
6
Stavanger
0
Er elementhus like solide som tradisjonelle stedbygde hus?
Sitat fra Hedalm Anebyhus sin internettside: Hedalm Anebyhus AS bygger boliger som er spesielt utviklet for norske forhold...
Lurer jo litt på om dette stemmer når man leser nyhetene i dag:
http://www.vg.no/nyheter/vaer/artikkel.php?artid=10032631
Husbyggerens blogg:
http://frurosashjem.blogspot.com/2011/12/trist-syn-etter-orkanen-dagmar-har-vrt.html
Sitat fra Hedalm Anebyhus sin internettside: Hedalm Anebyhus AS bygger boliger som er spesielt utviklet for norske forhold...
Lurer jo litt på om dette stemmer når man leser nyhetene i dag:
http://www.vg.no/nyheter/vaer/artikkel.php?artid=10032631
Husbyggerens blogg:
http://frurosashjem.blogspot.com/2011/12/trist-syn-etter-orkanen-dagmar-har-vrt.html

Hvis man ser nøyere etter ser man også at modulene har falt fra hverandre og at de ikke har vært festet tilfredstillende til plate og til hverandre.
Spør du meg ville jeg sagt at dette var spinkle greier, og å sette et slikt spinkelt hus i havgapet er meget spekulativt.
At det kommer vind i orkanmånedene bør ikke komme som en overraskelse på de som bygger hus..
Når det gjelder elementhus generelt så er de like solide som plassbygde hus. Men slik jeg oppfatter bildene så er huset kun levert som elementer uten isolasjon og innervegg, samt uten tak. Ved slike ekstreme omstendigheter som man har opplevd her kan det synes som om det blir en for spinkel konstruksjon.
Jeg kjenner ikke den omtalte produsentens bygemåte men jeg vil tro den prinisppielt er lik vår og jeg skal raskt nevne litt hvordan dette gjøres.
I vårt tilfelle kommer elementene ferdig, dvs vinduer er satt inn, massivtrekonstruksjon med isolasjon og installasjonsvegg er ett element. Disse festes med skruer til platen og skrues sammen med store bolter til motstøtende veggelement. Totalvekten på et hus i to etasjer med grunnfalte ca 120 kvm i vår konstruksjon er ca 47 tonn, før man igansetter innvedige arbeider. Etter to dager er et slikt elementhus tett, og innvendige arbeider kan igangsettes.
Et åpent hus uten isolasjon og innvendige vegger vil dessverre være svakere enn om elementene er tettet og det er et tak på huset. Fordelen med et elementhus er dog at det går raskt å montere det slik at man ikke mister så alt for lang tid, selv om det selvsagt tar tid å produsere elementene.
Med fare for å være etterpåklok så vil jeg ut i fra de jeg har sett og lest mene at den største feilen var at huset ble stående uten tak og kun med elementer hvor mer eller mindre ytterkledning var ferdigstilt. JEG TAR FORBEHOLD OM AT DETTE ER BASERT PÅ BILDER FRA AVISEN.
Det er normalt sett ikke noen stor utfordring å bygge et elementhus på vinteren, da man både kan støpe plate og jobbe i minusgrader. Derimot er sterk vind når man heiser på plass elementene en utfordring, og kan skape utfordringer.
Når det gjelder den omtalte saken så SKAL entreprenøren ha en forsikring som dekker denne type skade og huseier skal holdes skadesløs.
Men det er skremmende å se hvilke krefter som herjer og jeg håper at den omtalte familien får et nytt og bra hus så snart det lar seg gjøre.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Elementhus har den store fordelen at de kan settes opp uten at du får fukt i bygget, men det forutsettes at det gjøres riktig.
Som Incognito sier så er fordelen med et elementhus den at man kan sette det opp på kort tid. Etter å ha lest deler av byggebloggen ser det ut som om nevnte hus likevel har tatt evig lang tid. Her ser det ut til at planlegging og prosjektering har sviktet grovt.
Kanskje like greit at det ramlet ned. Isolasjonen var vel søkkvåt for lenge siden. )På noen bilder i bloggen ser man isolasjon stikke ut av de ødelagte elementene.)
Amatørmessig byggefirma...
Men på spesielt utsatte steder må man kanskje sikre seg spesielt. I det tilfelle som er omhandlet her ser det ut som om huset ikke har vært lukket og det skaper selvsat utfordringer.
Her, som i alle andre situasjoner må man gjøre ting på riktig måte, og bruke hode. Gjør man det går det som oftest bra.
Det er ikke mulig å generalisere ut ifra en enkeltepisode, og verken trekke det slutningen at det er uproblemetisk eller problematisk å bygge hus vinterstid.
Vi bygger i disse dager et hus i Asker, hvor huset var tett etter få dager. Dette huset har også vært utsatt for stom, UTEN at det vises noe på det. Av det kan man ikke dra noen ensidig konklusjon og si at ALLE HUS tåler storm.
Det vil alltid oppstå ekstreme situasjonen man ikke kan forutse. Det som skiller klinten fra hveten dersom en uforutsett situasjon oppstår er evnen og biljen til å ordne opp i problemet.
Incognito (Adm.dir i Premium Haus AS )
Selger lavenergihus fra Tyskland.
Skal vi bygge hus her i landet må vi vel bruke noen måneder med sjans for dårlig vær.
Diskusjonen bør vel heller være hvor vi skal bygge. Bygger vi på risikoutsatte steder kan dette være en av konsekvensene.
Det blåste noe her. Pressenningen på båten min fløy av, men jeg tror det blåste en tadd mere på andre steder i landet...