3,934    10    0  

Erstatte bæringpåle i kjelleren

 147     0
Jeg har et gammelt hus fra 1920. En av bæringspålene i kjelleren er gammel og med noen sprikker. Hva er kravene og prosessen for å få byttet ut en av disse ?

   #1
 16     Tverlandet     0
Du burde nok ha en solid under støttelse på vær side av pålen når du skifter den. Dimensjnen kommer jo ann på hvor stor den somstår der allerede er... En gang fikk jeg være med på trykktest av en 48 x 98 i ett trykk kammer... denne tålte 42 tonn før den sprakk... på høykant... med en meter lengde...

Hvor høy er den pålen som er idag... 1.5 m ?
  (trådstarter)
   #2
 147     0
nja den er nok opp mot 1,8 i tre, i tykkelse vil jeg tippe den er 25x25i tykkelse

Forresten 42 tonn sier meg lite, hva bør en slik bæring normalt tåle ?
   #3
 22,342     Akershus     0
Bilder? Prosessen er vanskelig å beskrive da den er avhengig av hvordan det er bygget hos deg. Hvis du er heldig kan man sette en stolpe ved siden av den gamle, ellers må det midlertidig understøttes og eventuelt jekkes.

Du kan prøve å beregne hvor mye vekt det er på stolpen. Å belage seg på at en 2*4 skal holde blir nok litt optimistisk. Smile Du bør nok ha samme dimensjon som den gamle. (Endrer du bæringen i huset er det søknadspliktig.)
  (trådstarter)
   #4
 147     0
er det søknadspliktig å bytte pålen eller er det større endringer en må søke om ? Jeg er ikke sikker om jeg trenger å bytte pålen, hva med eventuelt å sette opp en rett ved siden av, hvor tjukk bør den være og skal den være i tre ?
   #5
 22,342     Akershus     0
Har du plass ville jeg satt noe ved siden av. Er det store sprekker i den gamle?
  (trådstarter)
   #6
 147     0
nja store og store, ikke slik at jeg er bekjymret, men det er et gammelt hus, det er sprekker i alt Smile Men bæringen er satt midt i et rom som er 3x3 m (ca) så det er mer enn nokrundt som holder godt (murvegger).
   #7
 362     0
Jeg synes ikke du skal være feig. Huset står sikkert av gammel vane.
Men sett opp et Web-kamera i kjelleren under dette arbeidet. Men direktelink til forumet her.  ;D  Eller selg det som et reality-program til Tele2.

Fra spøk.

Og tro noe om en slik operasjon kan jo være litt riski. Et gammelt hus kan være bygget på mange forskjellige måter og med mange forskjellige  bæresystemer.
Er det lafta hus? Er det tømmerramme-hus -  eller bindingsverk? 
De hadde gode erfaringer de gamle tømrerne; men noen ganger tok de for godt i  ( og noen ganger svikta det.)
Huset vil nok ikke  (antaglig !)kolapse, men det kan synke så mye at  det blir en dyr /omstendelig afære å rette opp alt som vrir seg og sprekker.


taz
   #8
 3,840     Haugesund     0

nja store og store, ikke slik at jeg er bekjymret, men det er et gammelt hus, det er sprekker i alt :)


Akkurat, hvis bæringen ikke er skadet (myk, våt, råtten) ville jeg ikke brydd meg. Er det lenge siden du har vært i en trekirke ? Vi har en her hvor en kan stikke fingrene inn i sprekkene. Det er også tømmer med de dimm. som du har. Jaja, kirka har stått siden 1856, og viser ikke tegn til å gi seg enda  ;D
Signatur
   #9
 187     0
var med på å gjøre noe lignende hos en kamerat nå for litt sia. der var det en H-bjelke som holdt bjelkelaget oppe. understøttet av en siporeksvegg (!). så vi jekket under bjelken med ei dekkestøtte og satte under en 6" x 6". den holder i massivis i forhold til den veggen som stod der fra før ihvertfall.

pålen er forresten fra 1800-tallet og har stått i bindingsverket på en gammel låve. like fin den.
   #10
 681     Bergen     0
Det kan være greit å bruke f.eks dekkestøtter som brukes f.eks til forskalingsarbeid. Da vi meislet ned en gammel drager, brukte vi de(regnet u hvor mye de tålte, og regnet ut hvor mange vi trengte) før vi støpte opp ny drager fra undersiden. en normal dekkestøtte tåler ganske mange tonn. Sjekk med leverandør om du er usikker.
Signatur