24,062    8    13  

Listefrie vinduer og dører - finnes det en enklere vei?

 41     Larvik     5
Listefrie løsninger rundt dører og vinduer har vært i vinden en stund og ser ikke ut til å bli mindre populært i en tid preget av minimalisme og rene linjer. Dette gjenspeiles også i mange tråder her på Byggebolig Smile Vi har søkt litt rundt på forumet for å finne eksempler på hvordan Byggeboligs medlemmer har valgt å gå frem for å få listefrie vinduer og dører, hvilke hensyn man må ta og hva slags utfordringer som kan oppstå ved listefrie løsninger. 

Her er noen eksempler på hva noen har gjort for å få listefrie vinduer og dører:

Skummet forsiktig rundt døren. Deretter skar jeg vekk skum som stakk ut før jeg sparklet over. Brukte maskeringstape mot karmen når jeg skummet og når jeg sparkelt/malte for å få det pent. Fikk en helt plan og perfekt overgang mellom karm og vegg når jeg gjorde det slik. 

På inn-siden av døren brukte jeg foringer i gips og stål hjørneforsterkere. På ut-siden av døren la jeg gipsplatene inntil karmen med en glippe på 3-4 mm, som ble fyldt med Tec7 (prøvde akryl men den krympet for mye) Dette lot jeg tørke i minst 14 dager før det ble malt evnt. Lagt mer Tec7 i fugen pga krymping.

Det enkleste er å bruke 9mm gips, og gjerne utvending vindsperregips. Den passer rett i foringssporet på karmen. Jeg brukte også 50x50 stålvinkel som jeg skjøt fast med spikerpistol i lektene rundt vinduet mens jeg hadde gipsenforingen i sporet på karmen og justerte med en vinkel... (Vanskelig å forklare).

Har brukt MDF utforinger som er limt i sporet mot vindu og limt og skrudd mot lekter rundt utforingene. Gipsplatene la jeg helt inntil utforingene og slipte utforingene slik at de var helt plan med gipsplatene. Deretter limte jeg strimler over overgangen mellom gips og utforing…så sparkling. 

Vi monterte finerplater istedenfor standard foring og kledde disse med gips ja. Avsluttet veggipsen mot denne og benyttet hjørneprofiler. Jeg fylte glippen mot vinduet med silikon/fugemasse som var vannavvisende. Denne skrapet jeg vekk med en slik fugepinne med 90 graders vinkel. Så avsluttet jeg med akryl som jeg strøk av med fingeren. Fikk da en veldig liten og fin bue. Klemte fingeren så godt inni hjørnet jeg kunne for å gjøre den minimal. Maler deretter med maling.

Det er utvilsomt en rekke måter å gjøre dette på - mange av dem forholdsvis kompliserte og tidkrevende. I tillegg ser vi at det medfører en del bekymringer når det gjelder holdbarhet og robusthet:

Dessverre har jeg aldri sett et listefritt hus som ikke får sprekker. Mulig det blir bedre dersom man pynter på det etter ett års tid.

Har lagt filt demping på alle dørene og gitt alle vi i huset instruksjoner om å ikke slemmre dørene hardt...blir en sint så får en agere på annen måte en å slemmre dørene ;D 

Hvis du skal gjøre dette må du ha gode håndverkere. Vi hadde bare delvis det, og må ta opp fugejobben mot gulv når vi får tid. Ja, dyrere blir det selvsagt også.

Dersom vinduene starter lavt på veggen og foringene er dype, så er det lett for en unge å stå på foringene eller en voksen person kan sitte i foringen. Da er det greit at de tåler litt.  

Dette er ting vi også har erfart gjennom mange år i byggebransjen. Så vi tenkte gjennom hva vi kunne gjøre for å løse disse problemene. I flere år har Deco Systems drevet med lister, innkassinger og rosetter laget av polystyren – et solid og holdbart material som veier lite og er enkelt å montere uten spiker eller skruer. Vi bygde videre på denne erfaringen og kom opp med en smygplate – et ferdigstøpt hjørne i polystyren til bruk rundt vinduer og dører. Smygplaten erstatter både utforinger og lister i ett og samme produkt og har lambdaverdi på 0,039. Lav lambdaverdi betyr at varmetapet rundt vinduene blir redusert.
Listefrie vinduer og dører - finnes det en enklere vei? - Listefritt.jpg - Deco Systems AS
Profilen er 12,5 mm tykk med fals på 10 mm. mot gips. Overgangen mot gips strimles og sparkles på vanlig måte slik man er vant til. Inn mot vindusspor er profilen 12,5 mm tykk, så det mest effektive ved større prosjekt vil være å bestille vinduer med 13 mm spor slik at man slipper å tilpasse foringsspor på saga. Har du 9 mm. vindusspor, lager du enkelt dette ved å splitte den ned på saga, samtidig som du kutter ned profilen til riktig bredde mot vindu. Det tilbys også vinduer med kombispor: 9 mm. innerst og 13 mm. ytterst. Selve profilen kuttes så bare ned i henhold til bredde på foring. Smygplaten monteres i utforingssporet ved bruk av lim. 

Deco smygplate leveres som ferdig vinkel i 30 x 30 cm. i lengder på 2,6 meter og 22 x 12,5 cm i lengder på 2,4 meter. Prisen vil variere noe fra forhandler til forhandler, men et sted mellom 240 - 260,- pr. løpemeter bør være reellt. Vi har forhandlere over hele landet, se http://decosystems.no/forhandlere.aspx.

Her er noen bilder under og etter montering:
Listefrie vinduer og dører - finnes det en enklere vei? - collage.png - Deco Systems AS
På denne måten får du et perfekt og holdbart hjørne med langt mindre innsats enn om du bruker andre metoder. Etter montering trenger du ikke lenger bruke fare for oppsprekking som fremste argument for at barna ikke skal slamre med dørene Smile Smygplaten er faktisk også såpass robust at den tåler å bli stått på i vinduskarmen, samt at den tåler fuktighet fra blomsterpotter.

Vi i Deco Systems hører gjerne fra dere når det gjelder erfaringer med ulike metoder for å få listefrie dører og vinduer og tar gjerne synspunkter på smygplaten!

Vi har også laget en kort video som viser hvor enkel monteringen er:

Signatur

   #1
 155     3
Mulig det er jeg som er lettere tilbakestående, men disse passer jo ikke inn i standard vindusspor/dørspor?

Skjønner ikke helt hvordan jeg skal få dette til å passe på en enkel og grei måte. 
   #2
 653     Norge     0
Nøkkelen til det ligger vel her:

Har du 9 mm. vindusspor, lager du enkelt dette ved å splitte den ned på saga, samtidig som du kutter ned profilen til riktig bredde mot vindu.


Men dette kunne godt vært beskrevet bedre, gjerne med bilder eller video.

Ellers virker det som en interessant løsning for listefritt.
   #3
 650     Trondheim     2

hei,

Som en av de referert over, og som så langt har ca 50 løpemeter bak meg med å legge listefritt rundt vindu og dører, så ser jeg frem til å prøve dette når jeg snart skal igang med neste etasje av huset der det også er en god del løpemeter i vente for et hjem som ikke skal ha èn eneste list noe sted Smile

På videoen så ser det ut som om det er lagt stenderverk/lekter inntil vinduet slik at profilen kan hviles/skrus mot denne for støtte. Er dette strengt tatt nødvendig eller kan man ha luft og ved å skru profilen i forkant på vegg så er det sterkt nok. Spør da å montere stenderverk slik er litt pirk, og om man slipper så er det en god grunn også til å slutte med gips.

Er det behov for lim/fug under montering, trengs dette så lenge profilen skrus til veggen ?

Mvh
Kristian
   #4
 400     0
Hei, er på jakt etter konkrete erfaringer med Deco systems sitt konsept for listefritt, helst med WS1 som er det nyeste produkter deres? Jeg vurderer å bruke dette i et prosjekt.
   #5
 231     oslo     0
Jeg kan gi deg erfaring fra en amatør @kybo. Som en amatør, er det enklere å lage listefritt rundt dører/vinduer med WS1 enn med gips og hjørnejern. Jeg har brukt dette til å lage listefritt rundt 3 stk innerdører. Fordelen er mindre sparkling, kjappere og enklere og få det pent. Spesielt rundt dør, hvor foring går helt til parkett, virker WS1 bedre enn gips pga motstandsdyktighet. Tykkelsen på WS1 passer perfekt inn i sporet på en dørkarm ihvertfall. Det er enkelt å kappe dette, med håndsag eller bord/kappsag.

Når det gjelder tekniske fordeler/ulemper, er jeg ikke riktig person til å svare.

En stor ulempe er prisen. På Coop OBS bygg koster WS1 800+ kr/stk. For et vindu/dør trenger man kjapt 3 stk. Så trenger man en limtube til 400kr. Det er mye gips og hjørnejern istedenfor..

Hvis du er proff, så er det sikkert mer lønnsomt å bruke medgått tid enn innkjøp av WS1.
jaf
   #7
 6,418     tromsø     2
Har sett håndverkere som gipser (utlendinger)(ingenting galt i det). Som gipser i en fart og legger mange meter gipshjørner (utvendig utvendig hjørner). Prioriterer framdrift foran kvalitet, slik de har fått beskjed om. Så kommer proffe norske malere og skal sparkle og male. De må sparkle 10 ganger? og resultatet blir ikke minimalistisk. Heller slik at en lurer på hvorfor ikke en enkelt foring og en liten list ble montert med en gang. Med etterfølgende konflikt og rettsak. Så en ferdig profil til 800,- for 2400mm burde ikke være dyrere. Da kan en med en gang realistisk beregne kostnad og arbeidsmengde. Profilene virker pene, solide og enkle. Hvis det er laget av 12,5mm plast , burde en kunne stå i karm, slå på karm med hammer eller kjetting. Ikke at en skal gjøre det, men gips tåler jo ikke at huset tørker, året etter det er ferdig. Da sprekker gips lett. Men overflaten av foring kan ikke tåle vann ? Hvis den er dekket av papir ? Er foringen i forskjellige farger ?

   #8
 400     1
Takk for refleksjon! Skal ha et høgt vindu på kjøkken som ungene garantert vil stå i, håper profilene holder mål.