3 684    15    16  

FpF: Nytt eller brukt - hva er egentlig billigst?

 35     0
Ved første øyekast virker det dyrere å kjøpe ny enn brukt bolig. Men er det egentlig det? Tar du vedlikehold, oppussing, strømkostnader etc i betraktning kan det faktisk vise seg å være motsatt. Har du tenkt å kjøpe en brukt bolig på 120 kvm, kan du i mange tilfeller heller legge i 1,5 millioner ekstra og få en splitter ny bolig – til samme årlige kostnader. Her ser du hvorfor.

FpF: Nytt eller brukt - hva er egentlig billigst? -  - BoligPartner
Dette er en artikkel i serien Fakta på Fredag

Ifølge statistikk fra Prognosesenteret benytter gjennomsnittshusholdningen 23.000 kroner til vedlikehold hvert år dersom de har en bruktbolig på 120 kvm. Er boligen større øker vedlikeholdskostnadene, og er boligen mindre synker kostnadene. Summene i statistikken fordrer at boligen er normalt vedlikeholdt. Er boligen veldig slitt brukes det naturlig nok mer på vedlikehold og rehabilitering. Tallene inkluderer ikke utskifting av interiør, kun normalt vedlikehold av boligen innvendig og utvendig.

FpF: Nytt eller brukt - hva er egentlig billigst? -  - BoligPartner
Tradisjonellt hus fra tidlig på 1900-tallet - Bilde: Wikipedia

Med en gang etter man kjøper en brukt bolig foretar de fleste også umiddelbare tilpassinger for å gi boligen et personlig preg. I snitt benyttes 120.000 kroner til dette formålet, gitt at man har en bolig på 120 kvm. Legger man så sammen umiddelbare tilpassinger og årlige vedlikeholdskostnader kommer man frem til et samlet beløp på 235.000 kroner for de første fem årene. Kjøper man nytt er dette beløpet tilnærmet lik null. Hvorfor? Fordi man ved å kjøpe nytt får tilpasset alt slik man vil før man faktisk flytter inn. Og fordi alt er nytt vil boligen verken trenge vedlikehold eller oppussing på flere år. Det finnes naturligvis unntak der de som bygger nytt ønsker å gjøre noe med hagen eller male, men det er det som oftest knyttet langt mindre kostnader til.

Det er sluttsummen som teller
235.000 kroner på fem år er det samme som 3.917 kroner i måneden. For de pengene kan man betjene relativt mye ekstra i lån. Forutsetter vi en bankrente på omtrent 3,2%, kan man med denne summen betjene et ekstra lån på 1,47 millioner. Dette betyr at om du skal kjøpe en brukt bolig på 120 kvm til 2,5 millioner, kan du i stedet faktisk heller bygge en ny bolig med total kostnads- ramme på nesten 4 millioner. Økonomisk vil du ende opp med samme månedlige kostnader de første fem årene.

Valgfrihet
FpF: Nytt eller brukt - hva er egentlig billigst? -  - BoligPartner
Boligpartner, Gjendebu

I tillegg til det å spare både tid og penger på oppussing er det også andre fordeler ved å kjøpe en splitter ny bolig. Det stilles for eksempel langt høyere krav til isolasjon, vinduer og konstruksjoner for boliger som bygges nå enn tidligere. Dette gjør husene langt mer energieffektive, noe som gjør at du sparer noen tusenlapper på oppvarming hvert år. Du får også trygghet i kjøpsprosessen ved at du er sikker på at alt er nytt – det er ikke noe sopp, råte eller andre skader som må tas tak i. Ei heller en drenering som svikter etter noen måneder. Og med nytt hus har du også fem års garanti. Trygt og godt.
Så skal du kjøpe bolig, hvorfor ikke vurdere å bygge nytt?

FpF: Nytt eller brukt - hva er egentlig billigst? -  - BoligPartner
* Tallene gjengitt baserer seg på fakta og statistikk fra det uavhengige analysebyrået Prognosesenteret

Råd fra Prognosesenteret
– Det å kjøpe en bolig på bruktmarkedet blir altfor ofte en impulshandling. Budrundene gjør at man raskt blir revet med og at det rasjonelle overblik- ket forsvinner. Mitt råd er å legge en langsiktig plan for boligkjøpet. Ser man på boligkjøpet over noen års perspektiv kan det faktisk i noen tilfeller bli billigere å kjøpe nytt enn brukt, tatt i betraktning oppussings- og vedlikeholdskostnader knyttet til bruktboliger, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.
– Et boligkjøp er den største investeringen mange gjør i løpet av sitt liv. Man bør derfor ikke forhaste seg. Regn på forskjellige alternativer og kalkuler inn ulike scenarier, og tenk langsiktig. Det er ikke alltid like enkelt som det ved første øyekast virker på papiret, sier Øye.

FpF: Nytt eller brukt - hva er egentlig billigst? -  - BoligPartner
Fakta på Fredag - Neste

Signatur

   #1
 544     Nedre Romerike     2
Regnestykket tar ikke hensyn til at de 1,4 millioner ekstra i lån skal nedbetales en eller annen dag.
   #2
 21 079     Akershus     2
Utenomøkonomisk vurdering:

Gammelt hus på stor flott tomt,
Nytt hus med overdreven størrelse, på frimerketomt med utsikt rett inn naboens kjøkkenvindu?

Hva med alle dem som kjøper nytt av utbygger - alt forhåndsbestemt? Alt i hvitt?
Signatur
   #3
 738     3
En boligleverandør som anbefaler å kjøpe nytt. Rart.

Foruten det som allerede er nevnt rundt tomtestørrelse og beliggenhet er det en annen gjeldene faktor for mange: mulighet for lån. Ikke alle som sitter fint i det med stor egenkapital, to i full jobb osv. Om man er litt nevenyttig kan man ende opp med et lån som banken faktisk vil gi deg og bruke av lønning osv til oppussing.

Heller betale 10-15K i lån og ha disponibelt 10K til oppussing over noen år, eventuelt andre ting man måtte trenge de til.
Misunner ikke de som akkurat klarer å betale huslånet hver måned.
   #4
 5 990     Finnmark     0
.....så var det beliggenheten da!
Dette er diskutert fram og tilbake med konklusjon at de beste tomtene er i bruk for lengst!
....og har "gamle" hus;)

Jeg er ikke helt sikker på at nye hus er så mye bedre heller, men det kommer vel fram om noen år!
Tenker da på tette hus, ventilasjon mm
Signatur
   #5
 21 079     Akershus     0
Er vel mye snakk om verdien av tomt og beliggenhet, hvor "nytt" huset er. Om det er stort nok, eller om en straks begynner å fable om å bygge ut loftet, eller enda dyrere, gjøre om en jordkjeller til boligrom. Mao, ikke lett å trekke noen konklusjon.

TS har imidlertid et poeng, gammelt hus blir ofte en langpining i oppgradering og vedlikehold.
Signatur
   #6
 2 978     Vestlandet     0
Her er det heller ikkje tatt hensyn til forskjellar i prisar på bruktbolig. Det er ikkje alle boligar på 120m2 som kostar 2,5mill.
Signatur
   #7
 5 528     0
Her er det heller ikkje tatt hensyn til forskjellar i prisar på bruktbolig. Det er ikkje alle boligar på 120m2 som kostar 2,5mill.


Nei, men prisforskjell går begge veier. Det ligger akkurat nå over 1000 boliger til salgs med størrelse mellom 110 og 130 m2, og pris høyere enn 2.5 mill.

Kvadratmeterpris på kr 21.000,- høres litt lavt ut, men jeg er nok farget av det boligmarkedet jeg befinner meg i (brukte boliger koster rundt 30-35.000 per kvadrat).

   #8
 2 978     Vestlandet     2
Det er klart det går begge vegar. Men bur ein utanfor eit "pressområde", der det er generelt låge boligprisar, er ny bolig dårleg investering (dersom salg er aktuelt i framtida)

Byggjer ein bolig for 5 mill der eg kjem frå, har ein tapt 2 mill.
Signatur
   #9
 5 990     Finnmark     1
Nytt er selvsagt nytt, men nye tomter har også ofte føringer til husprodusent og ofte begrensninger på hva man kan gjøre på tomta.......

Vi har gammelt hus (1918) hvor mye må gjøres..... Vi har nå ca 1,6 million i lån og har ok økonomi.... Om vi hadde bygd nytt til 4-5 millioner så tviler jeg på at livskvalitet hadde vært høyere pga presset økonomi /nedbetaling av lån!

For noen er det sikkert best å bygge nytt, mens andre velger "evig" oppussing Wink

Men syns det er på kanten når nyforelskede tjueåringer bygger nytt hus til 5 millioner.....Og samtidig river ut ny bil mm......Så har de feks 5-7 år med avdragsfrihet før tommelskruen strammes inn, og denne gruppen tåler ikke rentehopp i det hele tatt......
Signatur
   #10
 10 477     Akershus     3
Hvem betaler resten av de 1,47 millionene etter at de første 5 årene er gått? Forutsetter man her at en bolig som er ny i dag ikke trenger vedlikehold innen hele lånet er nedbetalt?
Signatur