97    5    0  

Fra bod til primærrom

 97     0
Så vidt jeg har forstått må man søke kommunen for å innrede en bod som soverom.* Da kommer det krav om vinduer etc. Men hva hvis jeg får fjernet en lettvegg (det er sjekket, det er en lettvegg) som skiller bod fra stue. Vil da hele rommet automatisk bli regnet som stue, eller vil det som før lå der det var bod fortsatt være regnet som bod?

* Jeg vet ikke helt hva de praktiske konsekvensene er. Da vi så på hus var det såååå mange som opplyste om at uteleiedel i kjelleren hadde leieinntekter, men ikke var søkt bruksendret. Jeg tenker at selger da offentlig på Finn har innrømmet lovbrudd? Uansett, jeg er interessert i å gjøre det "riktig", ikke bare på en måte som ingen kommer til å reagere på.

TDJ
   #1
 1 616     Asker      0
Er ingen automatikk i dette. P- og S-arealer er tall som benyttes av det offentlige både til avgifter, skatt og annet. Eksisterende tall samt planløsning over boligen din finnes hos kommunen. Å melde inn en bruskendring hvor stua (P-rom) blir utvidet (med en bod som er S-rom) er normalt helt kurant. Oppdaterte tegninger bør vedlegges og det vil være en kommunal takst for arbeidet.

Ved et fremtidig salg vil (ofte) megler hente opplysninger om bygget fra kommunen. Dersom endring ikke er meldt inn vil det oppstå avvik mellom det formelle (hos kommunen) og det du/megler går ut med. 

Akkurat når det gjelder utvidelse av en stue er det vel ikke så stor sak, men når det gjelder f.eks. boder gjort om til soverom eller kjellere til utleiedel finnes det særdeles mange eksempler på urent trav fra både hus-selgere og meglere ! Noen av de har havnet i retten pga erstatningskrav fra kjøpere.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 97     0
Takk for godt svar!

Så vidt jeg har lest meg opp, så er stue, soverom og kjøkken likestilt når det komme til hvilke krav de har for å bli godkjent for varig opphold, så jeg vil vel tro at det samme vil gjelde om jeg river veggen på den andre siden? Boden ligger mellom det som nå er en "offisiell" stue og et "offisielt" soverom. Tanken er å heller utvide et av disse rommene.

Som du sier, har jeg inntrykk av at det er når den gamle boden (eller hva enn kjellerrom er brukt som) blir brukt som et helt nytt rom at det er strenge krav mange ikke bryr seg om.
Ebe
   #3
 4 452     Vestlandet     0
Skal du ha det lovlig må du søke til byggesaksavdelingen i kommunen din, som så må godkjenne det.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 97     0
Takk, ebe!

Vil det være noen spesielle krav jeg bør tenke på? Alle krav om vinduer, rømning etc er jo allerede oppfylt i de rommene som blir utvidet.
TDJ
   #5
 1 616     Asker      0
Ta en prat med Tekn avd i kommunen, eller service-torget om de har noe slikt hos dere.
Der får du opplyst om hvordan du går fram, bla hvilke skjemaer som skal fylles ut.

Ellers mye bra lesestoff her:
https://dibk.no/om-oss/Nyhetsarkiv/enklere-a-ta-i-bruk-bod-loft-og-kjeller-som-oppholdsrom/
https://dibk.no/saksbehandling/byggsok/Byggesaksblanketter/

De (aller) fleste vil vel gi beng i å "søke" / melde inn et arbeid som TS beskriver, men dersom man ønsker boligen oppdatert med riktige flatetall OG oppdaterte tegninger er det ingen vei utenom.
Signatur