9,060    21    0  

Framtidens boligbygging

 292     0
Jeg tror at i framtiden så kjøper man seg X stk moduler på 10-20 kvm per stk. Disse er masseprodusert på fabrikk og er nøkkelferdige. Så slås de sammen på tomten og tilpasses med detaljer. For bad kommer egne type moduler. På bunn/vegger/tak av huset gjøres ytterligere arbeid etc etterpå.

Det burde være mye billigere enn dagens praksis også.


   #1
 4,148     Oslo Vest     0
Jeg skal prøve å ikke være klarsynt men det har vært forsøkt før med å ferdigprodusere moduler for så å føre de sammen på byggeplassen, dvs at huset i prinsippet kan settes opp i løpet av en dag. Jeg vil tro at det fortsatt finnes de produsenter som gjør det. Min erfaring med dette (kun hva jeg har observert) er at det å gjøre så mye ferdig på forhånd og så frakte det fører til skader og skjevheter, og at det på grunn av statiske utfordringer gjør at hustypene må standardiseres. Det er sikkert mange måter å transportere dette på, f.eks på stålrammer men i dagens Norge med mye fjell, smale veier osv innbiller jeg meg at det kan medføre utfordringer. Vi har selv et konsept med påbyggingsmoduler http://www.weberhaus.de/grwoinup-wohnkonzept.html, brosjyre kan lastes ned her http://www.incognitoinvest.com/Kontaktoss/kataloger1.html , men jeg tror dette konseptet vil være gjennomførbart på større prosjekter. Vi produserer elementer, men vår erfaring er at det på grunn av påstøp, krav til nøyaktighet mm gjør at det nok tar litt tid å bygge et hus. Vi bruker ikke mer enn en uke på råbygget, men fra 3 til 6 måneder på ferdigstillelsen.

Når det gjelder baderom/bademoduler er det noe vi har god erfaring med på leilighetskomplekser, og de heises rett inn i leilighetene. Personlig tror jeg at mange fortsatt vil ha et personlig hus og selv sette preg på det, noe jeg tro vil bli verre å få til dersom man skal ha masseproduksjonseffekten. Det gjelder også baderom.

Elementprodkusjon er ment å være en rimeligere og mindre ressurskrevende byggemetode enn plassbygging, manbygger betydelig hurtigere, men fremtiden vil vise hva som skjer av utvikling. Dog synes jeg du har et veldig godt poeng med tanke på at en modul er fleksibel og kan masseproduseres med mange innvendige varianter. Jeg våger dog påstanden at kvaliteten blir bedre når man får tid til finish og ferdiggjøring av overflater etter at modulene er satt opp som råbygg.

Men jeg tror at byggebransjen trenger slike innspill som dette fra deg og andre, men selv er jeg nok for saktmodig til helt å se løsningen ennå. Men som dinosaur er jeg jo fortiden og ikke fremtiden, dessverre.  Wink
Signatur
   #2
 752     0

Men som dinosaur (..)


Tyrannus Rex?  ;D
Men fra spøk til noe så alvorlig som fremtidens hus, jeg tror Incognito har rett, folk vil ha noe med litt mer "sjel" i, noe som gjenspeiler personlighet og smak - masseproduserte moduler klinger liksom ikke.. tja.. som et hjem? Men hvem vet, kanskje jeg bor i masseproduserte moduler om 30 år  :D

Ellers er jo ideen god, det at en fabrikk setter sammen det den kan, og laster det på båt og trailer, og så settes det sammen på relativt kort tid. Samtidig er det jo det med lokale byggeskikker, lokale byggematerialer og miljøgevinsten som ligger i det..
   #3
 4,148     Oslo Vest     0
Le Corbusier, som jeg har meget respekt for hadde en visjon om at hus skulle være en funksjonalistisk MASKIN (http://no.wikipedia.org/wiki/Le_Corbusiers_Samtidsby) som folk skulle bo i. I gamle Øst-Berlin kan man idag fortsatt se monone blokk-komplekser av disse bomaskinene. Jeg har selv vært inni noen av disse og det var absolutt ikke særlig hjemmekoselig. Nå var det selvsagt ikke det trådstarter mente, men dersom det blir for masseprodusert forsvinner den typiske hjemmehyggen jeg tro mange ønsker hjemme.

Men det stilles jo krav til kostnadsreduksjoner, energieffektivitet, mindre plass osv så framtiden kan hende tvinger oss til å velge mellom hygge og pris. Dog tror jeg teknikken med transport må forberedes slik at større moduler kan fraktes. Drammenshus har så små moduler at du selv kan bære dem, men med de nye energikravene, blant annet til tetthet vil jeg tro at sjansen for kuldebroer øker både med småelement samt større moduler som skal settes sammen.

Og skal man få kostnadreduksjon må det være gjentakelse/masseproduksjon, dvs det gis ikke rom for særlig individuell tilpasning, og det som da skulle bli ditt eget hus blir i prinsippet som en masseprodusert blokkleilighet. Og da tror jeg litt av poenget med å bygge egen bolig blir borte.

Kjære trådstarter, dette er kun personlige yttringer og tråden er meget spennende. Jeg gleder meg til å se flere meningyttringer om akkurat dette.

Det er ikke lett å se i framtiden, men slike innspill er viktige for utviklingen, det er sikkert. Men tyranosaurus rex (fornærmet  ;D) vet ikke svaret, men følger interessert med.

Edit: Dersom jeg skulle spå fremtidens hus tror jeg de vil være mindre og mer arealeffektive enn i dag. Jeg tror de vil være tilnærmet passivhus med tanke på isolasjon osv, og med utstrakt bruk av varmegennvinnig, solfangere på taket for produksjon av energi, oppsamling av regnevann som bruk som sk gråvann, betydelig mer "digitalisert" smarthusløsninger for styring av det meste, og selvsagt ennå mer miljøvennlige materialer innvendig. Jeg tror også at vi går mot en mer minimalistisk innredning og fasade, og at byggeglede/detaljer går på bekostning av pris.

Weberhaus har bygget det de selv kaller "det intelligente hus" http://www.weberhaus.de/t-com-hausidee.html, et samarbeid mellom T-Com, Siemens og Weberhaus. Poenget er å styre alt ifra en teknikk/kommunikasjonssentral og på denne måte ha full kontroll over alle fasiliteter i huset, dvs energi, alarmer, TV/Radio, dvs noe tilsvarende som Smarthus men tatt noen lenger.

Vel, det var min synsing om fremtidens hus. Jeg vet vel like lite om hvordan utviklingen går som alle andre, så jeg påstår ikke at dette er annet enn mine tanker.

Jeg ser frem til flere innspill på dette.
Signatur
QC
   #4
 172     Akershus     0
Modulbygging er jo ikke noen ny ide, Moelven har levert brakker og hus i flere tiår.

Byggebransjen er vel den eneste bransjen som ikke har hatt produktivitetsforbedring de siste tiårene.  Alle andre bransjer har måttet effektivisere.  Svaret fra boligbransjen er bestandig at "men boligverdiene har økt mere de siste årene enn byggekostnadene".  Dette er jo selvsagt bare tull, det er først og fremst tomteverdiene som har øket.  Har det vært produktivitetsforbedringer har det ikke kommet kundene til gode, det har byggebransjen stukket i egen lomme.

Fordelen med elementbygging er at den ikke trenger å foregå i Norge.  Man slipper almengjøring av tariffavtaler og Estlendere og Litauere kan tjene normale lønninger i sine hjemland for å snekre moduler på fabrikker der.  Hittil har det vel vært mye useriøse firmaer som har markedsført øst-europeiske elementhus.  Det kan godt hende at dagens labre boligmarked fører til en effektivisering her.

Jeg har personlig erfaring med bygging av cruiseskip.  Når du skal bygge 1000 lugarer, kan du ikke ha en drøss med elektrikere og rørleggere som surrer rundt og trekker kabler og rør på hver eneste lugar og bad ombord.  Her bygges lugarer og bad som moduler som så monteres hele ombord, ferdig innredet.  Man kobler til vann, avløp, el og ventilasjon til hver enhet.  Disse modulene produseres veldig kostnadseffektivt på egne fabrikker.  Kvaliteten er meget bra, det er mulig å få skikkelige luksuriøse bad produsert til en god pris.

Nå er det bråstopp i byggebransjen for nye leilighetsprosjekter.  Det burde være mulig å effektivisere byggebransjen langt bedre slik at prisene igjen kan gjøre det mulig å kjøpe hus eller leilighet som tilsvarer 2-3 årslønner for vanlige mennesker!
   #5
 1,003     buskerud     0
Byggebrasjen er mere effektiv i dag men kravene til høyere standard er kommet
bygg mindre stikkkontakter så videre og husk staten stikker unna med opp mot 40% av byggesummen
   #6
 4,148     Oslo Vest     0

QC,

Jeg mener du tar feil når du hevder at byggebransjen ikke har hatt produktivitetsforbedring. Nettopp det med elementproduksjon viser jo at man tar dette på alvor, hvor man har stordriftsfordeler av store innkjøp gjennom pooler, felles administrasjon som f.eks Mesterhus og leiemuligheter av dyrt utstyr gjennom Bautas.

At tomteverdiene øker i verdi kommer IKKE boligbransjen til gode, det er det kundene som tjener på, eventuelt en investor som kjøper tomten og utvikler deg.

Jeg ser hva du skriver om elementproduksjon fra Østeuropa og mener at vi som representerer tyske produsenter ikke kan sammenlignes med de firmaene som har benyttet østeuropeisk arbeidskraft og lar de jobbe under forholdene vi har lest om i pressen.

Når det gjelder bygging av leilighetskomplekser, hoteller, sykehus og tilsvarende bruker vår samarbeidspartner Züblin selvsagt ferdigproduserte moduler for blant annet baderom, som heises på plass, eks http://www.schwoererbau.com/prefabricated_bathroom_solid.html . Min erfaring er også at de store og etablerte selskapene har de prisene de må ha for å ovrleve og at dette aksepteres av kundene. Det er vel slik at dersom prisene er for høye vil man ikke få kunder, men firmaer som har lang historie sannsynligsvis kan forsvare pris og kvalitet. At det dog finnes firmaer som tar ublue priser tror jeg nok, men vi får håpe at kundene er så smarte at de IKKE lar seg lure av for høye priser, noe dette forumet er med på å bevisstgjøre.

Dog tror jeg IKKE man kan forvente at en leilighet/hus skal bli noe billigere så lenge det er flest private aktører som bygger og selger videre. I Oslo er det ikke mye utbygging i kommunal regi, og i pressområdene blir det vel dessverre hva folk er villige til å betale betale for å bo som bestemmer prisen. Ser man på kvadratmeterprisen på å bygge et leilighetskompleks hvor det må prosjekteres og hensyntas brannsikkerhet, bygges garasjekjeller, heiser og følge mange myndighetskrav er den prisen ikke et stort avvik i fra det det det koster å bygge en enebolig. Det viser jo at store innkjøp gir lavere priser.

Sålenge private investorer skal sørge for leilighetsbebyggelsen vil de bygge i pressområdene hvor de får tilbake for investeringen sin. Men at det er dyrt å både leie og kjøpe er vi enige om.
Signatur
   #7
 3,704     Ringerike     0
Har vært ett par turer til Finland (2007-2008) for å se på element og modul-husene de produsrere. Ser en bort fra tømmerhusene har element/modul en andel av markedet på nærmere 70%. I Finland er disse hustypene lite fleksible men kan enkelt kjøpes på Rauta (type Maxbo ol.) Finlands største fabrikk produserer ett hus (1,5 etg) på en uke (2 skift) med alt av el/rør ferdig. De hadde også en avdeling som bare laget 1,2m (bredde) elementer som ble lagt på et plukklager. Det var ca 70 hus på det lageret når vi var der. Kom du med tegningen så kunne du få et hus levert på 3 dager (bare vegger og tak) ;D
Framtidens boligbygging - AK_TH0033_ots.jpg - Bidda
Framtidens boligbygging - AK_TH0034_iso.jpg - Bidda
Framtidens boligbygging - PC030033.JPG - Bidda
Signatur

   #8
 178     Halden     0
Føler at jeg er ganske enig med Incognito her. For den som skal bygge er ukomplisert, standardiserte bygg helt strålende. Gjerne med elementer. Men er det det kundene ønsker?

Elementer er, etter min erfaring, først veldig lønnsomme når ting er like. Da kan samme materialer og operasjoner gjentas, standardpriser og beregninger kan utarbeides slik at Ctrl-C og Ctrl-V er det viktigste en ingeniør kan av IT..

En rask titt på de trådene som omhandler husprosjekter her inne gir meg raskt inntrykk av at elementproduksjon ikke er så lønnsomt som vi kan ønske. Ofte tar de som bygger utgangspunkt i en modell fra en leverandør, før de endrer planløsninger og fasader. Skal huset da bygges av elementer må ny elementer tegnes, beregnes, de som bygger dem må enten lage nye rigger eller bygge alt etter mål. Derfor tror jeg at kjøpsadferden må endres i forhold til nye boliger. Skal elementproduksjonen bli normalen må kjøperne godta standardløsninger i mye større grad..
  (trådstarter)
   #9
 292     0
For min del kunne jeg godt godta element/standard hus hvis jeg fikk god kvalitet for en svært lav pris.
   #10
 3,704     Ringerike     0

.......... Derfor tror jeg at kjøpsadferden må endres i forhold til nye boliger. Skal elementproduksjonen bli normalen må kjøperne godta standardløsninger i mye større grad..


Er innen noen segmenter allerede i ferd med å endres.

Eksempel: I 2007/2008 så hadde jeg en jobb for Systemhus Norge som gikk på å evaluere deres nyskapning "Tendenser" fra A til Å, som er et ferdigelementkonsept (se bilde). I den forbindelse evaluerte vi ett 20-talls leiligheter (første leveranse) i Vestby. (Konseptet passer nok ikke så godt for fritstående eneborliger). Så til saken: De som flyttet inn var den generasjon som nå begynner å se etter boliger (18-25år). I første 6 mnd var det ikke en hendvendelse til utbygger annet enn på hvor er bredbåndskontakten, hvor parkere bilen, søppelkassen må stå utenfor døra, hvordan få på varmen på badet og hva er det som suser i ventilen på stua og her er det coolt å bo ;D Det forteller meg at vi som foreldre har en jobb å gjøre  ;)

Ble fortalt fra byggeleder at en yngre kar (etter å ha parkert mitt på plenen foran leiligheten) flyttet direkte inn fra en BMW (med dunkelyd) og det eneste han hadde med seg og bruke den helga var en nyinnkjøpt reiseseng, mikroovn og pc med lang kabel  ;D

Jeg tror at vi nå får en generasjon som ikke bryr seg så mye om å realisre seg selv gjennom boligen, det behovet dekkes på nettet. jeg tror vi får en gradvis dreining til høyere industrialisering for bygg, ihvertfall i segmentet opp til frittstående eneboliger. Samtidig som at ferdighetene til og behovet for å gjøre noe selv vil i stor grad forsvinne med nye generasjoner.
Framtidens boligbygging - P9200082.JPG - Bidda
Signatur