1,120
3
0
Funksjonsbeskrivelse arkitekt
29
0
Vi har tegnet opp huset slik vi ønsker det i ArchiCad, og har i etterkant tatt kontakt med arkitekt for å finpusse ting. Alle arkitektene vi har snakker med sier at en funksjonsbeskrivelse til anbud er key - og de tar seg selvfølgelig veldig bra betalt for det (70-100K). Jeg hadde planer om å lage en leveransebeskrivelse selv (med utgangspunkt i en standardbeskrivelse fra ferdighus pristilbud på tegningen vi har sendt inn).
Noen som har input her? Trengs virkelig en funksjonsbeskrivelse? Er ikke en detaljert leveranseneskrivelse nok?
Er det verdt å betale nesten 100K for en?
Dersom noen har en funksjonsbeskrivelse fra arkitekt de vil dele, send gjerne pm
Noen som har input her? Trengs virkelig en funksjonsbeskrivelse? Er ikke en detaljert leveranseneskrivelse nok?
Er det verdt å betale nesten 100K for en?
Dersom noen har en funksjonsbeskrivelse fra arkitekt de vil dele, send gjerne pm
Jeg vi si prisen var høy, men det kommer antagelig an på hvordan prosessen er tenkt gjennomført. Er det en totalentreprise der entreprenøren står for all prosjektering er det neppe nødvendig med en tung beskrivelse. Er det delentrepriser med mange prosjekterende og aktører er krav mer viktig særlig for å styre og medregne tverrfagligheten.
Vi lager endel leveransebeskrivelser og anbefaler generelt totalentreprise med fullt prosjekteringsansvar. Dette for å plassere risiko og ansvar et sted.
I slike prosjekter leverer vi:
Tilbudsinvitasjon (med tilbudsregler, kontraktsbestemmelser, prosjekteringskrav, krav til tegninger, avklaringer mv)
Tegninger (for byggesøknad som entreprenøren jobber videre med - arbeidstegninger, detaljprosjektering mv)
Byggeprogram (tverrfaglig liste over krav mv)
Dør-, vindu- og romskjema (typer, overflater, areal mv)
Tilbudsskjema (entreprenørenes tilbud i listeform slik at man kan sammenligne delpriser)
For en slik pakke, uten tegninger, tar vi 15-20.000 for en normal enebolig.
Byggherren er involvert og reviderer underveis.
Generelt vil jeg tro, basert på erfaring, at arkitekter er veldig glad i å skrive svært detaljerte beskrivelser om oppbygging mv uten at de nødvendigvis tar dette ansvaret i byggesaken. Da ender man opp med å betale for prosjektering flere ganger, fordi entreprenøren må gjøre akkurat det samme, men i sitt system for dokumentasjonens skyld.
Autorisert takstingeniør (MNT), Bygg- og tømrermester, Sentralt godkjent for Ansvarsrett og Godkjent Våtromsbedrift (FFV)
Tjenester:
Verdivurdering, tilstandsanalyse, våtrom, uavhengig kontroll, prosjektering/tegning, byggeledelse.
Hjemmeside
For å få pris mener jeg at det holder å ha plantegninger + fasadetegninger med sentrale mål. Disse skal beskrive hvordan bygningen skal fungere og se ut. Vindustørrelser, vegglengder og høyder må med. Du må også ha med tegninger som beskriver plassering på tomt og parkeringsplasser.
Hensikten med en arkitekt er - etter min mening - å få gode ideer om hvordan du bør utforme bygget slik at det er hensiktsmessig og innfrir lovkrav, som for eks. livsløpstandard.
I tillegg bør du ha med en leveransebeskrivelse som beskriver alt som skal installeres og all overflatebehandling/material/kvalitet, kjøkken, bad (m. toaletter, servanter, dusjer) samt alle elektriske kontakter/punkt. Hvis ikke du har det kan det bli vanskelig å sammenligne pris.
Hvordan bygget skal bygges kan du overlate til tilbyder å bestemme - men er det spesielle ting du er opptatt av bør du stille krav om det.
Eksempelvis om du vil ha taktro eller forenklet undertak, isolasjon i innervegger (bedre lyddemping), kvalitet på innedører, type ytterdører.
Generelt jo mer du klarer å kravsette jo enklere vil det være å sammenligne priser.
Den store utfordringen er at jo mer du kravsetter jo mindre rom er det for at leverandøren kan gi gode råd og utnytte gode tilbud eller avtaler.
Vår erfaring er st det er MYE som bør spesifiseres. Og det kan være ganske utfordrende å forsøke å tenke på hvilke dørhåndtaker du ønsker når du egentlig lurer på om du skal ha 3 eller 4 soverom
(løsningen da kan være å bare angi en type også endre etterpå for ett mellomlegg)
Tips: låsvrider på badene med visning av ledig/opptatt på yttersiden er lurt
Edit: det forrige innlegg skrev, og støtter 100% å ikke la arkitekten lage beskrivelse av oppbygning.
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
Manglende informasjon gjør at veldig mye av prisen må stipulerers, noe som kan gi store utslag på bunnlinja etter endt bygging. Dette dreier seg stort sett om flater og innredninger for snekkerdelen. Men romskjemaer kan med fordel deles ut til for eksempel elektrikeren, slik at også han kan henge med i svingene, eksempelvis med oversikt over belysning og plassering av stikk. (Men på den annen side, erfaringsmessig tar det akkurat 10 minutter ut i første arbeidsdagen så har mor endret på en haug med ting. Dermed er hele blekka ikke verd papiret den er skrevet på..)
.Thag