5,638    16    8  

FpF: Gulvvarme - hva du bør vite!

 6,009     Finnmark     5
Jeg er en aktiv forum bruker på Byggebolig og gjør alt selv i egen bolig(hytte mm). Jeg er tekniker med allsidig bakgrunn(blant annet jordbruk, fiske). Er teknisk interessert og fikk for eksempel min mor å legge vannbårenvarme (VBV) i 1992(bolig med støpt såle). Gjør i utgangspunktet alt selv! Jeg har ingen tilknytning til noen bedrifter, men nevner gjerne produkter jeg er fornøyd med (eller ikke).


Dette er en artikkel i serien Fakta på Fredag.

Gulvvarme velges nesten alltid i nybygg i dag. Jeg påstår at det er idiotisk å bygge ny bolig med støpt gulv uten noen form for gulvvarme.
Gulvvarme i nybygg eller eksisterende?
Det er en vesentlig forskjell på dette. I nybygg kan man velge mellom alle varianter, mens det går på kompromiss løsninger i eksisterende bygg. Dette går på varmekilder, begrensning i gulvhøyder med mer.
Gulvvarme finnes i to hovedgrupper, det er elektrisk eller vannbåren (VBV, rør i gulvet).

Elektrisk Gulvvarme
Elektriske løsninger er enten kabel eller folie med varmeelement/kabler i ulike dimensjoner. VBV finnes i enkle utgaver til avanserte bergvarme installasjoner med varmepumper. Her har elektrikere og rørleggere hver sin agenda, siden valg av type avgjør arbeidsmengde for respektive fagområde.
Det er alltid stor diskusjon om hva som er best, billigst osv! Det som er udiskutabelt er at elektrisk gulvvarme alltid må bruke elektrisk strøm, mens VBV ”kan” bruke alternative energikilder i tillegg til strøm. VBV er også en av tingene er boligbygger/eier kan bruke egeninnsats på(legge selv rør i gulv) og er ofte ett klart valg for de som vil/kan gjøre mye selv!
Tradisjonelt så var all gulvvarme elektrisk med kabel som ble støpt ned i betongen. Dette brukes fortsatt, og er den elektriske løsningen som gir mest effekt og er mest robust(innstøping i betong). Videreutvikling av dette er selvregulerende kabler som brukes til frostsikring i for eksempel vannrør! Med temperatur begrensnings termostater kan også elektrisk kabler / folie brukes på all slags gulv.

FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever

I de siste årene har varmefolie for gulv blitt mer og mer populært. Fordelen med elektriske løsninger er ”ingen” krav til varmekilde, det er nok at det er strøm til rommet! Dette er også lavbyggende og passer godt ved enkel rehabilitering av eksiterende bolig. Med elektrisk gulvvarme er også prisbildet klarere, det koster ca 1000 kvadratmeteren og elektriker skal utføre hele arbeidet. Det legges folie rom for rom med egen termostat og temperaturbegrenser; som hindrer at temperaturen overstiger for eksempel 26 grader avhengig av gulvtypen.
Varmefolie:
FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever

Vannbåren Varme
Vannbåren varme finnes i flere former, denne artikkel er om gulvvarme slik at rehabilitering av gamle radiatorsystemer ikke beskrives (selv om det også er ”vannbåren varme”).
Fellesnevner for VBV anlegg til gulvvarme er at de bruker plastrør (pex) i gulv. Disse legges oftest fast i armering ved støyping betonggulv eller i varmefordelingsplater på bjelkelag.

FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever

Alle slike anlegg har også en sirkulasjonspumpe som sirkulerer vannet gjennom de forskjellige kursene i huset. Det legges rør rom for rom med tur/retur til sentral for varmekilde, og oftest trådløs termostater som regulerer varmen.
De enkleste VBV anlegg har el kassett til oppvarming, og relativt enkel oppbygging av systemet. Vannet sirkulerer gjennom en el kassett (med ekspansjonstank, og trykkventil) ved hjelp av sirkulasjonspumpe, som styres av termostater(i dag trådløse). Typisk temperatur ut av el kassett er ca 30-35 grader i vanlige anlegg.

Til venstre, gammelt anlegg med el kassett (rød/grå) og sirkulasjonspumpe (grønn) og ekspansjonstank (blå), har varmet opp hus med ca 100 kvadratmeter grunnflate siden 1992.
Til høyre: tre kurser tur/retur med temperaturstyringen.
FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever

Etter hvert har det kommet mer avanserte systemer, og vi har for eksempel varmtvannsberedere som også har egen kurs for tilkobling til gulvvarme. Disse beredere koster typisk 10 000 kr mer enn en normal bereder. Disse brukes også i kombinasjon med varmepumpe og andre oppvarmingskilder som for eksempel solfangere, vannkappe på vedovn med mer, da har de enda flere tilkoblingsmuligheter.
FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever

Etter at varmepumpene ble populære så ble dette mer og mer vanlig til å varme tappevann og gulvvarme også. Her er de enkleste luft/ vannvarmepumper som ofte krever tilleggsvarme for å levere nok varmtvann, pris på slike systemer er ca 100 000 kr (pris fra rørlegger).
Det mest avanserte anlegg har borrehull med bergvarme for varmepumpen, og da tilkommer pris for borrehull (100 000 kr +?).
NB! Pris for selve gulvvarmerør/ sirkulasjonspumpe /styring er tillegg til disse prisene

FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever

Oppsummering
Gulvvarme gir fantastisk komfort og behagelig varme. Elektrisk eller vannbåren varme er litt smak og behag! Ofte går man for løsning med varmepumpe (også tappevann) ved nybygg og det kan bli dyrere enn el folie. Det er derfor man ofte hører at VBV er dyrere, uten å ta hensyn til oppvarmingen av tappevatn.

Man bør derfor også tenke på om man vil ha ett enkelt system kun for gulvvarme eller også tappevann. Og selvfølgelig om man skal låse seg til alltid å bruke strøm til gulvvarmen eller også muligheter for andre varmekilder. Ved oppussing er oftest elektrisk gulvvarme enklest, og billigst dersom det bare er noen rom.

Gulvvarme koster penger uansett system, men det er litt forskjeller. Med VBV kan man gjøre betydelig egeninnsats, med å legge rør selv. Med elektrisk gulvvarme skal elektriker gjøre alt.
Det er også viktig å tenke på hvilke type gulv man skal ha. Noen gulvtyper kan oppleves kalde selv med gulvvarme. Vi gjorde denne erfaringen med laminat på støpt betonggulv, det ble mye bedre komfort når vi byttet til fliser (og kunne også senke temperaturen). Gulvet bygges opp på ulike måter i forhold til veileding fra leverandør av gulvvarme, dette er viktig å følge!
På byggebolig.no(BB) er det mange dyktige mennesker som hele tiden tester ut varianter av eksisterende løsninger. Jeg tenker spesielt på flere muligheter med VBV, hvor det eksperimenteres litt. Jeg går selv i gang med lite gulvvarmeprosjekt med VBV, basert på innlegg/ erfaringer på BB. Ber om tilgivelse for å ha hentet bilder her og der;)

FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever
Forrige - Fakta på Fredag
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 6,009     Finnmark     0
Takk for den cheffen Smile

Tilleggsopplysninger: Priser er bare indikator, kan variere!

VbV: DIY løsninger er ikke med, men de er selvsagt billigere!

Ved legging av gulvvarme er folie enklest (og fortest å legge), deretter kabel og mest arbeidskrevende er rør......
Dette gjenspeiles i pristilbud på komplette VBV anlegg til opptil 500000 kr, hvor alt arbeide er inkludert(også legging av rør overalt).

Ved utvidelse/utbygging av gulvvarmesystem er det samme kvadratmeterpris for elektriske løsninger, men ofte kun rørkostnad (typisk 10 kr meteren) og ekstra termostat ved VbV anlegg.
Signatur
   #3
 2,018     Strømmen     0
Kjempebra finnmark, heier på deg, selv om jeg selvfølgelig foretrekker
folie, fordi jeg mener det er mye enklere enn vannbåren varme...
Signatur
   #4
 3,412     Akershus     0
Med elektrisk gulvvarme er også prisbildet klarere, det koster ca 1000 kvadratmeteren og elektriker skal utføre hele arbeidet.


Med elektrisk gulvvarme skal elektriker gjøre alt.


Mja, bortsett fra at man kan gjøre deler av jobben, eller hele jobben, selv.

Hvis man har et greit samarbeide med elektrikeren sin kan man for eksempel ofte få lov til å legge ut og stripse fast varmekabel selv, så lenge elektrikeren kan se over jobben og måle før det støpes igjen.

12V varmefolie kan man legge helt selv. Det eneste som kreves er at det er lagt opp en stikkontakt som man kan plugge systemet inn i.

Legger man varmefolie selv kan man komme langt under 1000 kroner per kvadratmeter. Her er et eksempel der man havner på rundt halvparten:
http://megaflis.no/foil-kit-6-m2-65w-m2.html
http://megaflis.no/ebisol-3mm-6m2-pk.html
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 6,009     Finnmark     0
I utgangspunkt skal elektriker installere varmekabel/ folie. Selvsagt finnes den muligheten å gjøre en del av arbeidet selv ( etter avtale)men ser på det som unntak, og absolutt ingen selvfølge.........fordi ingen kan forlange å gjøre slikt selv!

Men flesteparten av brukere av BB er nok kvalifisert til å gjøre det meste på egenhånd:)........

Ser på lavvolt anlegg og stikkontakt varmekabel Kit som litt DIY produkter, og ikke for alle.........

Fint med innlegg som viser slike produkter ogsåSmile
Signatur
   #6
 3,573     buskerud     0
Bra skrevet! Og helt korrekt...har nok av bekjente i nye hus uten noe gulvvarme , hverken vbv eller el andre steder enn der det er fliser... Det er ikke kaldt, men hvorfor ikke bare legge noe i støpet når det først skal støpes..koster ikke all verden å få en trikker til å legge litt nexans blå...i forhold til resten av byggeprosjektet... Nye hus er varmere, og mindre gulvkalde, selv på støp, men varme fra gulv får man ikke uten en varmekilde under Wink
  (trådstarter)
   #7
 6,009     Finnmark     0
Bra skrevet! Og helt korrekt...har nok av bekjente i nye hus uten noe gulvvarme , hverken vbv eller el andre steder enn der det er fliser... Det er ikke kaldt, men hvorfor ikke bare legge noe i støpet når det først skal støpes..koster ikke all verden å få en trikker til å legge litt nexans blå...i forhold til resten av byggeprosjektet... Nye hus er varmere, og mindre gulvkalde, selv på støp, men varme fra gulv får man ikke uten en varmekilde under Wink


Vi hadde den problemstillingen når min mor skulle bygge i 91/92, hun ville ikke ha elektrisk gulvvarme (mye hysteri om skadelig stråling og magnetisme fra elanlegg da)........

Jeg fikk trumfet gjennom at vi hvertfall kunne støpe ned plastrør, som ble gjort.....da var prisen 18 kr meteren for 20 mm plastrør!
Etterpå var det enkel overtalelse å montere resten......

Når det er besøk som påstår at det er ikke nødvendig med gulvvarme; så får jeg dem å gå inn på rommet som ikke har det og kjenne forskjellen! Man merker nødvendigvis ikke alltid så mye varme fra gulv med oppvarming, men man merker godt kulden i gulvet uten.........
Signatur

   #9
 125     0
Dette var en bra artikkel Finnmark. Siden du nevner det med alternative varmekilder med vannbåren varme og at systemet kan forsyne andre ting med varme og, så tenkte jeg at jeg kunne legge ved noen bilder. Det er ikke bare i Norge at vannbåren varme er i vinden. Vi har vel lagt litt etter resten av verden frem til nå, pga billig strøm og fyringsolje, og tilgang på ved. I leiligheten jeg bor i for tiden er det vannbåren varme i alle gulv, varmet av en gassvarmer. På systemet er det fem gulvkurser, og gjennomstrømningsvarmer for forbruksvann. Også vaskemaskinen er koblet til via separat varmtvannstilkobling, noe som vi ligger etter med i Norge. Her kan mann dusje til man blir lei, uten å gå tom for varmtvann, total max effekt på varmeren er 22.1kW! Har også luft/luft varmepumpe (split med to innedeler), men ingen her ville drømme om å bruke den til oppvarming, kun kjøling. Grunnen er at leiligheten er i Sør Korea, og her er strømmen grisedyr!
Ligger ved noen bilder, kjekt med noe litt utenom det vanlige på BB?FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever Gassvarmer. FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever Fordeling til gulvvarme, varmt og kaldt vann til vaskemaskin. FpF: Gulvvarme - hva du bør vite! -  - finnmark4ever Styringen til systemet. (boksen med knotter på)
  (trådstarter)
   #10
 6,009     Finnmark     0
valde: bra input!!
Har du tenkt på å isolere varmtvannsrør til vaskemaskin, for å hindre ekstra oppvarming av rommet;)
Signatur