2 850    2    2  

Helsparkle strie eller ny gips

 5     0
Overtar en enebolig fra 1965 med malt strie i alle rom. Ønsker slette vegger. 

Hva er fordelene og ulempene med helsparkling VS ny gips. 

Hva gir penest resultat?

Tidsbruk/pris? 

   #1
 73     0
Hvis veggene er i lodd vil jeg tro det går fortest med rehabgips. Du må sparkle uansett, så egne sparkleferdigheter er en joker mht tidsforbruk. Hvis du setter det bort til andre er det vel greit å innhente noen priser.
   #2
 5 568     2
Her er noen av de alternativene du har, når utgangspunktet er strie og sluttresultatet skal være slette vegger:

1) Helsparkle direkte på gammel strie
Det er nok fullt mulig å helsparkle, men dette blir fort en svært tidkrevende jobb. Sannsynligvis bør du fjerne den gamle strien først, i alle fall deler av den. Sannsynligvis er den lagdelt, og når du sparkler kan du oppleve at det ytterste strielaget ramler av i store flak og tar sparkelen med seg. Dette er helt avhengig av hvilken strie du har, osv. Du skriver også at den er malt, så kanskje sparkelen vil henge OK på malingen. Går du for denne løsningen bør du teste på én vegg først, og holde mulighetene åpne.

2) Legge rehab-gips (6 mm) direkte på gammel strie)
Dette er kanskje det beste alternativet du har. Rehab-gips fungerer veldig bra på "jevnt ujevne" vegger. Litt plunder vil det være, da du må fore ut dørkarmer og stikkontakter osv med 6 mm (gipsen bygger 6 mm), men resultatet blir en vegg som fremstår som nylagt gips.

3) Fjerne gamle vegger (ned til stenderverket), legge ny gips direkte
Etter min mening den beste løsningen. Det høres fælt ut, men det er nok ikke så utrolig mye mer jobb enn de to første alternativene (litt mer er det, men sannsynligvis ikke så mye som du tror). Fordelen er at du får en ny vegg. Når du har avdekket stenderne vil du også kunne benytte sjansen til å utbedre elektrisk anlegg dersom du trenger det (flytte litt på stikkontakter, legge til nye, etc).I vårt forrige hus var vi gjennom alle disse tre løsningene. Vi hadde tre etasjer. I den første etasjen gikk vi for helsparkling direkte på gammel tapet (som lå på gips). Det var en skikkelig, skikkelig møkkajobb, pga tapeten. Den største jobben var faktisk å fjerne gammel tapet. Mikroskopiske tapetbiter løsnet hele tiden under sparkling og laget synlige striper. Løsningen til slutt ble å klaske på sparkel overalt, vente til det tørket, så pusse ned så mye som mulig for å få et godt underlag til den "egentlige" sparklejobben (formålet var å binde opp alle tapetbitene). Det blir MYE sparkling, og MYE pussing når man helsparkler.

Neste etasje gikk vi for rehab-gips. Det var relativt smertefritt. Litt arbeid som nevnt over med utforing osv, men helt håndterbart. Og en drøm ift helsparkling.

I den siste etasjen rev jeg de gamle gipsveggene, og la ny gips direkte. Dette var utrolig mye mer givende enn de første to metodene. Da fikk vi flyttet litt på noen lysbrytere, lagt til noen stikkontakter, og det hele føltes mye bedre.