Ebe
   #11
 4,452     Vestlandet     0
Man ser vel kanskje nytten av en husbrannslange når man ser hvor mye slukkemiddel som går med.
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 10,486     Akershus     0
Jeg var en liten tur i uthuset i dag, og ble smått overrasket over det jeg fant.

På øverste hylle i uthuset, der det bare var plast, og ikke plater, fant jeg følgende:

2 1-litere tennvæske : Delvis deformerte, men fortsatt hele.
1 1-liter ATF-olje : Deformert, veltet, olje utover.
1 5-liter med noe kraftig renseguffe. Vannbasert, antakelig ikke veldig brennbart.
1 5-liter nitrometan (!) til radiostyrt bil : Smeltet hull høyt oppe.

Shocked
Signatur
   #13
 42     0
Har planer om husbrannslange her når jeg får lagt opp RiR. Planen var egentlig å ha den i kjøkkenbenken koblet i en T med blandebatteriet, men antar at det ikke lar seg gjøre om man skal ha eventuell automatisk vannstopp i tillegg. Må en brannslange kobles før stoppeventil eller finnes det en mulighet for å overstyre automatisk vannstopp. For eksempel en knapp i skapet til brannslangen som gjør at ventilen ikke vil stenge når følerne senser vann på gulvet-
   #14
 222     0

Har planer om husbrannslange her når jeg får lagt opp RiR. Planen var egentlig å ha den i kjøkkenbenken koblet i en T med blandebatteriet, men antar at det ikke lar seg gjøre om man skal ha eventuell automatisk vannstopp i tillegg. Må en brannslange kobles før stoppeventil eller finnes det en mulighet for å overstyre automatisk vannstopp. For eksempel en knapp i skapet til brannslangen som gjør at ventilen ikke vil stenge når følerne senser vann på gulvet-



Hvordan styres denne knappen? Kiipern om knappen ikke fungerer om sikringsskapet tar fyr.
   #15
 923     0
Godt det gikk bra, en kan si mye rart, men hus og ting er er bare døde ting.
Har sjøl opplevd varmen fra en låvebrann, spesielt å se glassrutene sprekke på hovedbygningen 15-20 meter i fra.
Var heldigvis bare tilskuer, men syns synd på det eldre ekteparet som bodde der, huset var nesten nytt siden det hadde brent helt ned noen år tidligere, så låven.

En skal ikke tulle med brannfare, har sjøl 2 store brannsolkningsapparat, røykvarsler i hver etasje som høres og funker(skulle hatt flere), brannstige og atpåtil ett vindu som er hengslet motsatt for lett tilgang.

Men man vet jo aldri om det er nok.
   #16
 5,569     0

Man ser vel kanskje nytten av en husbrannslange når man ser hvor mye slukkemiddel som går med.


De fleste tenker gjerne at noen røykvarslere, et pulverapparat i boden og et i reserve i garasjen kvalifiserer. Men et pulverapparat tømmes ekstremt fort, og det har ingen kjølende effekt. Det som gjør frodes opplevelse ekstra guffen, for min del, er at det er naboens hus som brenner. Det betyr ingenting hvor mange røykvarslere frodes har, hvor flink han har vært til å slukke stearinlys eller hvor mange kroner han har brukt på å oppgradere sitt elektriske anlegg. Mange av oss har kortere avstand til naboen enn frodes.

Slik jeg leser det, er høytrykkspyleren en joker her. Jeg har to høytrykkspylere. Den ene står på hytten, og den andre står pakket bort på et fjernlager for tiden. Der fikk jeg litt å tenke på.
Ebe
   #17
 4,452     Vestlandet     0
Høytrykk er et utrolig effektivt slokkemiddel ja, bare å google "skjæreslukker". Det er i prinsippet en ekteemt kraftig høytrykkspyler. Får vel legge til at det er nok rotormunnstykket som fungerer best mot en brann. (Lengre kastelengde og mindre vanndråper)
Signatur

HSt
   #18
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Viktig å tenke på flere momenter her, men for de som blir for skremt : jeg hadde noen bekjente som bodde i rekkehus og var veldig redde for brann. Som en hjelp gikk jeg gjennom brannstatistikker og jeg fant ingen omkomne i naboleiligheter (selv om det jo ikke nødvendigvis står hvor nære på det har vært), og jeg må ta forbehold at jeg ikke kan ha funnet alt.

Så selv om huset brenner ned så redder naboene seg vanligvis ut.  Selvfølgelig en mager trøst for de som mister huset.

Er det tett bebyggelse så vil gipsbaserte vindtettplater gi utslag.  Brannvesenet redder noen hus basert på beskyttelsen dette gir. (Og selvfølgelig i rekkehus, tette branvegger helt opp til taktekkingen).
   #19
 34     Esbjerg, Danmark     0
Når man bygger nyt hus, måske efter en brand eller bare har lyst til et nyt hus, eller hvis man vil renovere sit nuværende hus, så det bliver mere brandsikkert, kan man tænke på flere ting:
Hvis træhus, så kan man overveje at bruge cementbaserede brædder til facadebeklædning, beklædning af tagudhæng, stern osv. Det er ikke nødvendigvis dyrere end facadebrædder af træ, som skal males, da de cementbaserede brædder kommer færdigmalte. På denne måde får man indklædt huset i et ikke-brændbart materiele. Afstandslisterne til facadebeklædningen kan man muligvis også lave af cementbaserede brædder / lister. Som vindspærre eller som supplement til vindspærre kan man bruge OSB plader (hvilket vi bruger med rulleprodukt vindspærre udenpå) eller gips. Så vil det være endda vanskeligere for branden at brede sig til bærende trækonstruktion, end hvis vindspærren kun er lavet med et rulleprodukt. Indvendigt kan man så med fordel bruge gips, evt. gips plus færdigmalte MDF vægplader, afhængig af hvilken finish man ønsker. Fordelen med MDF udenpå gipspladen, er at man ikke skal spartle gipspladen ret meget, kun i samlingerne og man slipper for det vanskelige malearbejde på gipsen. I nogle trævæg konstruktioner placerer vi fibergipsen, i laget mellem primær væg og installationsvæg, sammen med PE-folie. Således bliver den primære og bærende væg godt beskyttet mod brand plus at gipsen medvirker yderligere til husets stabilitet. Hvis ilden brænder igennem MDF vægpladen, så brænder installationsvæggen måske nok - men den primære væg gør ikke.
I tagkonstruktionen gør vi det samme som i ydervæggene - lægger et lag OSB først og derefter rulleprodukt vindspærre. OSB pladen er ganske vist en træplade men det vil tage lidt tid at brænde igennem den - plus at man får en god stabilitet i tagfladen. Som isolering i trævæggene, bør der anvendes stenuld, også i de indvendige vægge.

En helt anden (tredje?) mulighed indvendigt, er at sætte gips op og så pudse dette, så man får en pudset væg. Det kan være meget fint at kombinere de forskellige overflader så 3 overflader er lavet på én måde og 1 på en anden måde (f.eks. malet kombineret med tapet, beton eller puds overflade kombineret med MDF, MDF kombineret med tapet osv.).

Dette var nogle af de overvejelser man kunne gøre sig i forbindelse med et træhus. Alternativet - og et godt alternativ - kan være at bygge huset af beton elementer, bedst med sandwich elementer, hvor der er en betonfacade udvendigt. Ønsker man at huset skal ligne et træhus udvendigt, kan sandwich ydervæggen beklædes med træ (eller cement baserede brædder) enten overalt eller på dele af facaden, for at bryde denne.
Signatur
   #20
 365     Drammen     0
Vekker denne til live igjen, er jo tross alt en sticky.

Om jeg skulle bygd nytt hus i dag, hvilke tiltak kunne jeg gjort for at det skulle vært så lite brennbart som mulig? Om jeg hadde bygd i treverk kommer tipset om sementkledning inn rett over her, ganske smart synes jeg.

Ellers har jeg kommet på selv:
- Bygg i mur
- Lettveggstendere av stål
- Gips som veggplater
- Fliser på gulvet
- Trapper i stål/glass/mur
Ellers vil jo innredning ta fyr, kanskje lite å gjøre med det. Men kjøkken vil jo være en ganske stor samling med spon eller heltre, og også et typisk sted hvor brann vil oppstå.