1,522    11    2  

Hva pusse opp før innflytt-hva bør vente?

 6     0
Trenger generelle tips og tanker rundt dette:

skal flytte i hus fra 1978 som trenger sårt en del oppgradering av overflater inne. Det er et godt vedlikeholdt bygg ellers(tak, kledning etc) 
Dette skal gjøres (skal leie inn noen) rett etter overtagelse, før innflytting. Vi skal i 2.etg(hovedetg med stue, ganske nytt kjøk, men stygt mørkt trangt, 2sov, ok bad som ikke skal gjøres noe med) som et minimum fornye stue/2sov vegger(gipse/leggge nye veggplater eller lignende, noen vegger trenger bare maling), nytt gulv på ett sov, samt tak(takess overalt).  I tillegg så trenger veggene i trappen en oppgradering. 
Vi ønsker også( på sikt?) rive 2 vegger i kjøk i hovedetg  og lage åpen kjøkkenløsning og bytte til moderne peis. Vi må endre planløsning i underetg og slå sammen  vaskerom og bod til bad/vaskerom. Det er i tillegg entre, et par soverom og kjellerstue der. Overflater blr også taes her nede, samt få til en praktisk garderobe ved ttterdøren. 
Vi begynner å lure på hva vi gjør med en gang og hva som kan vente litt. Føler det er lurt å bare kjøre på når huset er tomt, samtidig så er det kanskje lurt å "bo inn" huset litt og se på hvilke løsninger som passer for oss. 
Selvsagt er økonomi et viktig aspekt, men vi har godt rom til å oppgradere, vi har inne sjekket priser på noe som aner ikke hva ting vil koste. Vi skal selvsagt få inn tilbud når vi sånn nogenlunde har funnet ut hva vi skal gjøre i første omg


Takknemlig for svar.  Smile

   #2
 971     Krikaveien     1
Tja, du beskriver jo dilemmaet ditt selv - hva kan vente?

Dersom dere ikke er 100% sikker på hvilken løsning dere skal velge, ville jeg ventet med alt. Det er liten vits i å kaste seg over oppussing av overflater (=ting som kan vente) hvis dere skal gjøre mer omfattende jobb etterhvert.

Mal barnerommene og soverommet deres, og vent med resten.
  (trådstarter)
   #3
 6     0
Vi har bestemt oss for å "ta" 2.etg(hovedetg) først, da 1.etg har enormt potensiale som vi må tenke litt mer på.

I 2.etg ønsker vi altså å skifte tak/vegg/gulv på stue, rive en vegg mot kjøkken (og fikse "såret" så godt det lar seg gjøre...).

Vi vet hva vi ønsker gjort, jeg vet bare ikke hvordan en skal gjøre det og hvilke materialer en bør velge og hva som er lurt å gjøre i samme slengen om vi da for eksempel river veggplater og takplater. Vi skal som sagt leie inn noen til å gjøre det. Ja, vet det koster mye, men med to nye jobber, to små barn og til sammen 20 tommeltotter, så kommer vi aldri til å få til noe som helst.


Har fått tips om å bytte fuktsperre, legge ledningene inn i vegg og evt legge opp nye stikkontakter/lampepunkter, flytte tv-uttak og sette opp spikerslag til tv. Lyst på listefrie vinduer, men usikker på hvordan det blir da dagens vinduer ikke har noe utforing...
Regner med det blir en dialog med håndtverkerne, men vi er ganske "blanke" på denne type oppussing og trenger litt innspill! Smile




Skal ta tak/vegger/gulv på to soverom i 2.etg også.
   #4
 242     Oslo     1

Det er dessverre slik med bygninger at så fort man begynner med noe så drar det med seg det ene og det andre og til slutt angrer man ofte på at man ikke rensket bygget og startet på scratch. Prisen blir omtrent lik - til slutt. Resultatet blir dobbelt så bra.

For en bolig fra 1978 kan man vel også stille spørsmål om det tekniske anlegget må oppgraderes i sin helhet (elektro, vann og avløp), og oppgraderer man så er dagens krav et greit utgangspunkt. Da dukker f eks spørsmål om ventilasjon og energikilde raskt opp.

Min erfaring er at raske ad-hoc oppgraderinger før innflytting ofte gir en høy regning, dårlige løsninger og dobbelt arbeid fordi mye må gjøres om innen kort tid.
Vil også advare mot å legge for mye i hendene på de som utfører jobben for dere, man blir fort rullet inn i et opplegg der pengene flyr og resultatene uteblir. Sørg i det minste for en viss kvalitetskontroll av forslag, pris og utførelse.

Et godt råd kan være å finne en ressurs som kan hjelpe dere med å skissere tiltakene, vurdere omfanget og beskrive prosjektet før det sendes ut i markedet for tilbud. En slik ressurs vil normalt se hvilke delprosjekter som fordyrer eller drar med seg uforholdsmessig mye og være i stand til å sette opp et budsjett.
Signatur
   #5
 762     Asker     0
Når vegger, tak og gulv først åpnes så er det på sin plass å legge det som kan legges i vegger og tak med en gang. Det blir for en fullstendig rehab som kan være like smart om ikke smartere enn å flekke litt her og der.
Tenk belysning, interiør (hvordan blir møblene plassert), dra inn ventilasjon først som sist og se over vann og avløp. Dette er mye lettere nå enn når dere bor der.
Evnt ta rom for rom og tål at enkelte vegger står åpne for å sette sammen anlegget til sin helhet.
Og hvis dere ikke har tid til oppfølging så få en snekker evnt snekker og elektriker til å være byggeledere og ha kontroll på løsninger. Får du tak i de riktige menneskene så kan det fort holde med at dere viser hva dere vil ha og at ting blir nærmest det resultatet (alltids noen praktiske utfordringer mtp konstruksjon og løsning)
   #6
 2,987     Vestlandet     0
Dersom det meste skal oppgraderast etterkvart uansett, ville eg ha reve "alt" og starta på scratch, som dei andre seier.

Fjern golv, tak og veggar som skal flyttast. Legg opp nytt skjult elektrisk (inkl. til lys, nettverk o.l.) og røyr. Legg fuktsperra og monter ventilasjon.

I same sleng bytar du det som evt. trengs av vindu. Vurder om ny planløysing kref flytting av vindu.

Deretter bygger de opp att alle rom sånn de vil ha dei.
Mykje arbeid, men då vert det som å flytta inn i heilt nytt hus.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 6     0
Hva slags ventilasjon er det dere mener egentlig? Balansert ventilasjon? Ser rn kan spare litt pr år på det, men tror ikke vi kan ta den investeringen nå. Tipper det kommer på sekssifret for et slik anlegg? (Om det er det dere mener med ventilasjon)

   #8
 242     Oslo     0
Balansert boligventilasjon ja. Et krav i nye boliger i dag. Gir deg god kvalitet og god kontroll på inneluft og er energibesparende da det også er krav til varmegjenvinner i aggragatet.

Norsk Prisbok angir en pris rett under 500,-/m² eks mva i en ny bolig og det er vel sammenlignbart dersom vegger og himlinger likevel åpnes.

Som sagt er det en av de tingene man må ta stilling til. Det er kanskje dyrt å gjøre nå, men det er også fryktelig dyrt å gjøre senere.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 6     0
Sikringsskapet er akkurat byttet ut, vet ikke om det er trekt nye ledninger... Kan høre med selger.

Kan det trekkes nye ledninger uten å rive vegger? Ledningene går vel i rør, opplegget var i utgangspunktet skjult, men med årene så har det kommet til masse synlige ledninger likevel. 

   #10
 762     Asker     0
Det som er skjult i veggen ligger nok i rør og er mulig å trekke om. Heller værre med det som har blitt lagt opp ekstra, da det stort sett er vanskelig å gjøre ting skjult når vegger er lukket.