2,992    2    0  

Hvilke smarthus-løsninger inkluderes i ny bolig?

 10     Bergen     0
Hei,

Vi er i gang med å planlegge vår nye drømmebolig, en funkisperle i Bergen! Vi hadde satt stor pris på tips og innspill på hvilke type smarthusløsninger noen av dere anbefaler? Boligen våres vil gå over 2 til 3 etasjer i skrått terreng med utleie ennhet og garasje i kjeller, 1 etasje med soverom, vaskerom, og kjellerstue, 2 etasje med stor stue, kjøkken, gjestesoverom, kontor og til slutt en takterasse på taket. Utover dette kan det nevnes at vi skal ha vannbåren gulvvarme.

Når det gjelder smarthus løsninger er vi litt i villrede, både med hensyn til hvilken type teknologi og hvilke elementer vi kal satse på. Vi ønsker ikke noe state of the art løsning i første omgang, men heller satse på et solid system med viktige basis elementer som heller kan bygges ut til å bli mer avansert etterhvert. Ser for meg at vi skal styre de viktigste tingene som varme, lys, stikkkontakter, utelys og ha funksjoner som nattsenkning, justering av varme basert på utetemperatur, et felles display ved inngangspartiet med coming home/leaving home funksjon samt kompatibilitet med iphone (at du kan aktivere og justere ting via apps f. eks. når du er på vei hjem fra ferie).

Så dere eksperter der ute, har dere noe løsninger utover dette å anbefale? Hvilken type teknologi er å anbefale? Og hva bør vi tenke på når vi kontakter leverandører av dette, noe vi må sikre å få med i kontraktene? Takker så  masse for hjelpen!  

   #1
 3,387     0
Det aller meste kan du få uten noen smarthusløsning. Men når du snakker om "siste ut" knapp ved døra og justering med telefonen både internt og eksternt så er du over på smarthusteknologi.

Selv har jeg valgt KNX, men det å diskutere hvilken løsning en skal velge er en never ending story. Det glir over i snak og behag og egne ønsker.

Det første du bør tenke over er om du vil programmere og justere på anlegget selv og legge inn nye funksjoner fra egen pc. Da er KNX en dyr løsning. Bare programvaren koster deg fort 10 tusen kroner. ETS4.

Fordelen med KNX er at det er den europeiske standarden som i dag har hundrevis av leverandører som forholder seg til. Utstyr fra disse kan enkelt kobles til samme anlegg og snakker sammen uten problemer. En kan også anta at det er deler å få til både reparasjoner, endringer og utvidelser mange år frem i tid.

KNX var det jeg vil kalle mest en industristandard i utgangspunktet slik at systemet kan takle utrolig store og avanserte anlegg.

En har brytere med funksjoner programmert i bryteren, så har en et display med en trykkfølsom skjerm hvor en kan stille inn litt mer avanserte ting og så kan en utvide det med en KNX homeserver hvor en kan styre enda mer.
Om en legger inn en knx ip-router kan en koble anlegget til pc-nettverket i huset og få kontakt med anlegget på den måten. Da kan en via app i Iphone eller android styre lys, varme, gardiner etc etc. Alarm også videre.

Eller en kan koble opp et gsm modem og ringe opp huset og styre det på den måten.

Jeg har satt inn elektrisk sluttstykke i hoveddøra og kan da fjernlåse eller låse opp døra via et gsm modem som er koblet til dørstyringssystemet.

Aalmen kan en koble sammen med KNX, men alarmen bør alltid ha egne sensorer som ikke benyttes til noe annet enn til alarmen. Jeg har IR i de fleste rom som tar bevegelse pluss magneter på alle dører og åpningsbare vinduer. Da kan jeg slå på skallsikring om natten og bevege meg fritt i huset om natten, men om noen åpner en dør eller vindu går alarmen. Når jeg går ut kobler jeg inn alarmen via KNX, men når jeg kommer hjem og slår kode for å låse opp døra må jeg slå ny kode på alarmdisplayet. Det er ekstra sikkerhet. Om noen klarer få tak i en av dørbrikkene og har sett koden, må de likevel ha koden jeg slår inne. Alle brikkene har dessuten ulik kombinasjon av kode på døra og kode på alarmen.

En bryter kan slukke alle lys i andre etasje, en kan slukke alt i første etasje, en kan slukke hele huset.

Bare for å skissere litt hva et slikt anlegg gjør. Det gjør egentlig hva som helst, bare du har fantasi og penger nok. Og det er et poeng. Det koster fort en god slump med penger.

Mitt råd er at i stedet for å tenke for mye på type anlegg så sett dere ned og tenk på funksjoner. Hva skal anlegget gjøre??

Dimmesoner på lys, skal stikket i garasjen brukes til motorvarmer? Skal det programmeres på timer eller bare ha en av og på bryter? Skriv opp til minste detalj.
Når det er gjort kan dere be om anbefaling på anlegg og pris og så kan dere se hva design betyr for dere.

Vi er veldig forskjellige når det gjelder ønsker om design. Jeg orker ikke ha åpne stikkontakter på veggene. Minner meg om en avkappet grisesnute som er spikret på veggen. Så jeg må ha lokk på alle stikk.

Jeg fant også ut at å ha justering av temperatur i alle rom var dumt for folk trykket på feil knapp og så skrudde de temperaturen opp eller ned. Jeg justerer alle temp fra et trykkpanel i hallen.

Noe jeg vil anbefale på det sterkeste er å velge et Elko spredenett for data/TV signaler i huset. Jeg har datakontakter i alle rom. I flere rom på flere steder. Fra hver kontakt ken jeg i teknisk rom velge hva kontakten skal være date eller tv. Da bare plugger jeg inn data eller tv i kontakten på teknisk rom og ferdig med det. Så kobler jeg til tv via en ethernett kontakt RJ45 i ene enden av kabelen og koax i andre enden inn i tv. dette overfører HD signaler uten problem. Jeg kan sette en Bluray i teknisk rom og sette på en film og så kan en bare se på den i hvilket rom en vil, akurat som å velge en kanal på tv. jeg har slik at jeg kan koble på to slike samtidig.

Husk velg en leverandør som har solgt maken anlegg tidligere ellers blir det bare surr. Ikke vær en prøveklut. Be om å få se referanselista til de som skal installere anlegget.

Jeg har merket bryterne med tape foreløpig frem til jeg bestemmer meg for endelig tekst og funksjon. Da får jeg brent nye deksel som blir litt penere.

Jeg bruker en del følere for bevegelse som slår av og på lyset ved behov og det er feldig behagelig. I hall, toalett, vaskerom, garasje, teknisk rom, bod etc etc. Og så lar jeg utelyset styre lyset i trappa inne. Det er også veldig lettvint og praktisk.
Hvilke smarthus-løsninger inkluderes i ny bolig? - DSC03729.jpg - Aasg
Hvilke smarthus-løsninger inkluderes i ny bolig? - DSC03730.jpg - Aasg
Hvilke smarthus-løsninger inkluderes i ny bolig? - DSC03732.jpg - Aasg
Hvilke smarthus-løsninger inkluderes i ny bolig? - DSC03735.jpg - Aasg
Hvilke smarthus-løsninger inkluderes i ny bolig? - DSC03733.jpg - Aasg
Hvilke smarthus-løsninger inkluderes i ny bolig? - DSC03734.jpg - Aasg
   #2
 138     Mo i Rana     0
Hei

Driver å bygge hus , og går for Carlo Gavazzi , http://www.smartbuilding.no/ .
Har ingen erfaring med dette , men en arbeidskollega har det , og er fornøyd .
Har selvfølgelig sjekket en del direkte med dem . Har vannbåren hus med luft/vann pumpe . Denne er utekompensert . Men CG styrer sonene inn til hvert rom . Styrer selvfølgelig lys og stikk i rommene .
Har fuktføler som detekterer vannlekkasje  , og stenger hovedkranen i huset . . Røykvaslere , og bevegelsesfølere . Disse bruker jeg også som innbruddsalarm . Har et kodetastatur som aktiverer og deaktiverer denne . Komfyrvakt er også krevd , så er på dette systemet . Disse har jeg valgt i elko pluss utførelse , som fås , og er et fint design på . Har valgt et trådbasert system , men har også en fjernkontroll , så dette kan kombineres . Får også touchdisplay til dette . Hovedenheten er på TCP/IP , og har innebyggd webserver . Dette gjør at du lett styrer det fra pc , eller smarttelfon . Har ikke kommet så langt at jeg har fått montert det enda , så veldig spent . Skal visst være mange funksjoner , bla utallig urfunksjoner . KNX , er nok mer  muligheter , men er som han sier , lisensbasert , og etter min mening "overkill" i en vanlig enebolig . Da dette er dyrere . Man må jo selvfølgelig se på hva man ønsker , men er viktig å få vite hilke muligheter som finns i de forskjellige systemene .