#21
 22,342     Akershus     0
Står det noen bokstaver før eller etter 16/20 på sikringene (bortsett fra A), evt treg/flink/bilde av en snegle osv.

   #22
 725     Lier     0

I en leilighet er gjerne husholdningen mindre enn i en enebolig. Kokkeleringen står gjerne i forhold til det. Det virker jo litt rart om man skulle begynne å lage vesentlig mer mat bare fordi man kjøper koketopp og komfyr oppdelt i to enheter. Å få det fordelt på to kurser har i realiteten doblet kapasiteten. Det burde jo holde i massevis. Så får man heller ta en tur i sikringskapet om man skulle gå bananas på kjøkkenet.

I mitt gamle hus er det en 10A sikring til komfyren, og det holder jo bare man passer på å ikke ha mer enn to plater på max samtidig. (Og skru av varmtvannet som går på samme kurs.)


Det du har der er hva jeg mener er jalla/tragisk at man skal måtte tilpasse seg bare for å bruke mer enn 2 plater. Men men, hver sin smak.
Signatur
   #23
 5,111     Sørnorge     0
Har man omstendigheter må man tilpasse seg, alltid.
Har du noen gang hatt 4 plater på maks på en komfyr over lenger tid? 16A gir deg mulighet til 3700w konstant, eller 5500w den tiden det tar å koke opp en stor kjele.
I praksis kan du da ha 3 av platene på maks for å koke opp, samtidig som du har den siste på småkoking. Etter oppkoking kan du skru ned den ene, og fortsatt beholde to av platene på maks. Hvem har behov for mer i en leilighet?

Jeg kjøper ikke Ferarri for å komme fort på jobb den ene dagen i året det ikke er kø!
   #24
 725     Lier     0

Har man omstendigheter må man tilpasse seg, alltid.
Har du noen gang hatt 4 plater på maks på en komfyr over lenger tid? 16A gir deg mulighet til 3700w konstant, eller 5500w den tiden det tar å koke opp en stor kjele.
I praksis kan du da ha 3 av platene på maks for å koke opp, samtidig som du har den siste på småkoking. Etter oppkoking kan du skru ned den ene, og fortsatt beholde to av platene på maks. Hvem har behov for mer i en leilighet?

Jeg kjøper ikke Ferarri for å komme fort på jobb den ene dagen i året det ikke er kø!


Nei men du skjønner hva jeg mener. Når du må skru av vvb har du ikke en optimal løsning. Samma kan det være, blir litt vel off topic Smile
Signatur
   #25
 5,111     Sørnorge     0
Blir litt feil å bruke det faktum at 10A er for lite til vvt + kokeplater + stekeovn som argument for at 16A er for lite til kun kokeplater!
   #26
 10     0
Hei! Vekker denne til live (hvis det funker) igjen da jeg sitter på noe av samme problemet som TS.

Jeg skal pusse opp kjøkkenet i borettslagsleiligheten som er fra 1963 (og det aner meg at det elektriske ikke er gjort særlig mye med siden den gang....). Fikk plutselig høre fra den n'te kjøkkenkonsulenten jeg har snakka med at 16A ikke er særlig heldig for induksjonstopp (og jeg sikler på en 80cm bred sak med 7200kW max).
Men, såvidt jeg har sett så går dagens glasskeramiske komfyr (hadde en sånn støpejernstype tidligere for øvrig) helt alene på denne sikringen med sånn trepunkt-kontakt i veggen. Sikringene i skapet er av den "gode gamle" typen, altså sånne skrusikringer i porselen (?).
I planen min for kjøkkenet var det uansett ikke tiltenkt å ha stekeovn på den samme kursen, men å ha denne på samme som lys/stikk da den blir stående. Jeg har sjeldent opplevd å måtte bytte sikringer de ti årene jeg har bodd der, og det har vel kun vært i.f.m. brudd i trafostasjoner osv (Har en rett utenfor blokka for øvrig).
Jeg skulle gjerne oppgradert det elektriske, men spørsmålene da er vel både om det går noe særlig bra, og hva det koster.
Hovedsikring er på 25A
Bad er på 10A (mener jeg å si)
Lys/stikk er på 10A
Komfyr er på 16A

Aldri vært noe problem at jeg har på lys i alle rom (to soverom - hver med bare en enkelt lampe i taket), lys på bad, gang, kjøkken og stue, TV'en på og ditto lading av laptop mobil etc. Alt samtidig som vaskemaskin, oppvaskmaskin og meg ved komfyren.

Det er altså bakgrunnen for a jeg aldri hadde tenkt over at det elektriske kunne være for svakt. Nå er det forsåvidt bare meg som bor der (tidvis kjæreste på besøk), så det er ikke snakk om å kjøre boost-funksjon på 4 plater samtidig - men jeg er veldig glad i å lage mat. Mest sannsynlig er det nok at det kan være at jeg kjører høy effekt/boost på 2 topper samtidig, men med opprettholdelse av varme på sauser el.l på de to/tre andre toppene. Er uansett svært lite sannsynlig at det skal gå så hardt for seg (man har tross alt bare to armer, og det blir mye å holde styr på).

SÅ: Er det noen som tror dette går bra, eller må jeg få inn en til å fikse ny ledning. Og hvis jeg må det - hvor dyrt blir noe slikt? Sikringsskapet står i gangen, gudene vet hvor ledningene går, og fra gangen til kjøkken må ledningen da passere enten et soverom eller en gang for så å komme til motsatt ende av kjøkkenet der stikket er.
   #27
 10     1
Addendum; jeg er bortreist til og med første uka i september - så det er litt vanskelig å dobbeltsjekke tingene i heimen. Kjenner i det minste en av naboene som kan be-/avkrefte hvis jeg sier noe feil :p

   #28
 38,304     Lillestrøm kommune     0
Induksjon så bør du opp på min 20A de store sikkert mere. Skal du legge opp ny kabel dimensjonrr for mervenn 20A men sett inn 20A hvis inntak er svakt.

Bruker kjeramiske koketopper så mye mindre enn induksjon i spisslast ? Det er jo tregere så bruker mye over lengere tid
   #29
 25,368     Akershus     0
Om en ser på post #9 så ser en at effekten på en induksjon fort ligner på både keramisk og de gamle jernkomfyrene. Induksjon overfører varmen til kjelene mer effektivt. Det burde borge for at maks effekt trekkes over kortere tid. Ser ikke at en induksjon er noe vanskeligere enn de andre. Kanskje må en tenke seg litt over om en må unngå å starte flere plater helt samtidig gitt at de starter med full effekt. Mao 20A burde være helt kurrant og 16 med litt forsiktighet.
Signatur
   #30
 1,355     0
Om en ser på post #9 så ser en at effekten på en induksjon fort ligner på både keramisk og de gamle jernkomfyrene. Induksjon overfører varmen til kjelene mer effektivt. Det burde borge for at maks effekt trekkes over kortere tid. Ser ikke at en induksjon er noe vanskeligere enn de andre. Kanskje må en tenke seg litt over om en må unngå å starte flere plater helt samtidig gitt at de starter med full effekt. Mao 20A burde være helt kurrant og 16 med litt forsiktighet.


Korrekt. Induksjon er faktisk MYE mer effektivt. Sist jeg så tall på dette var effektiviteten ca. slik:

Gass 35%
Vanlig koketopp 45%
Induksjon 75%

Det betyr at der en vanlig koketopp kanskje bruker 2 minutter på å koke opp en liten kjele vann går det fort unna på 1 minutt med induksjonstopp. Eller man kan velge å bruke 2 minutter ved å ikke sette på maks og derfor ha mye lavere spisslast.

Så med litt forsiktighet er det mye bedre med induksjon på en 16A kurs.