79 521    153    2  

Hvor har du røykvarsler i boligen din?

If
 47     0


Når jeg er rundt på branntomter som teknisk bygningsinspektør i If, slår det meg at en del nok tar for lett på det med røykvarslere. Å spandere litt ekstra tid på montasje av gode røykvarslere er kanskje det billigste og beste sikkerhetstiltaket du kan gjøre hjemme.

Myndighetene har krav om røykvarsler i hver etasje. For egen sikkerhet anbefaler vi i If at du i tillegg har røykvarsler på alle soverom. Det er dessverre altfor mange som dør av giftig brannrøyk mens de sover. I 2013 omkom 61 personer i brann, mange av dem mens de sov. Hittil i år har 12 mistet livet i branner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Her er mine beste røykvarslertips:

- Bruk optisk røykvarsler. De gamle, ioniske røykvarslerne reagerer senere på ulmebranner som utvikler lite flammer, men mye giftig røyk. Her kan du se en video av en test vi gjorde av optiske og ioniske røykvarslere på If Sikkerhetssenter i Hobøl:
- I tillegg til røykvarsler i hver etasje, bør du ha røykvarsler på alle soverom. Alle røykvarslerne i boligen bør være seriekoblet med hverandre. Piper én, piper alle.
- Sørg for at du har batteri som virker. Test og bytt batteri minst én gang årlig.
- I tillegg til å trykke på batteritesteknappen, bør du sjekke røykvarslerne med å blåse ut et stearinlys og holde røyken under.

I hvilke rom har du selv valgt å plassere røykvarsler(e) - og i hvilke har du ikke? (delta gjerne i avstemmingen over også).

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur

Har du røykvarsler på soverommet?

Ja, i alle soverom. - 83 svar
59,3%
Bare i noen av soverommene. - 18 svar
12,9%
Nei. - 39 svar
27,9%
Totalt 140 svar på denne avstemningen

   #1
 372     Rogaland     0
Har røyk og varmedetektor,
På soverom, stue, gang,loftstue, vaskerom og kjøkken
I leiligheten har vi røykvarsler på soverom og stue.
Alle er seriekoblet med direkte varsling til Stavanger brannvesen.
Har ikke varsling på baderom, toalett, bod og garasje.
Ebe
   #2
 4 452     Vestlandet     0
Har 11 varslere fordelt på 240kvm over 3 etasjer. Står i alle rom med unntak av to bad. Alle er seriekoblet. Hadde én i innebygget betonggarasje, men den ga feilmeilding veldig ofte. Så koblet ut den.
Signatur
   #3
 5 333     Tromsø     0
Jeg er litt gammeldags og har fulgt anbefalingen fra røykvarslerens barndom og plassert røykvarsler i gang utenfor soverom. Plus på stue. Tankegangen er at brann oppstår mer sannsynlig på stue enn soverom, der det er flere elektriske apparater samt stearinlys, vedovn etc. og det er  bra å varsles før røyken når fram til soverom.
Men, jeg forstår at ting har endret seg. I dag lader mange padphonen mens den ligger ved siden av hodeputa, noe som kanskje er like farlig som å røyke på senga. Så da er spørsmålet. Skal man montere røykvarslere i soverommet i stedet for de man har, eller i tillegg?
Signatur
If
  (trådstarter)
   #4
 47     0

Skal man montere røykvarslere i soverommet i stedet for de man har, eller i tillegg?


Vi i If  anbefaler optiske røykvarslere som er seriekoblet mot hverandre. Hvis én varsler blir utløst, går alarmen i alle over hele huset. Selv om ikke selve brannen oppstår i et soverom, er det viktig at den/de som sover der får varsel om det skulle begynne å brenne.

Med lukkede dører og langt fra kjeller til andre etasje, er det ikke alltid så lett å høre alarmen. Særlig ikke hvis man sover tungt.

Optiske røykvarslere oppdager ulmebranner noe tidligere enn ioniske. I handelen i dag finnes det stort sett bare optiske varslere.

Hvis du er usikker på om røykvarslerne du har er optiske eller ioniske, se etter merket for radioaktivitet. De ioniske har dette merket.

Har du ioniske varslere, anbefaler vi i If deg å bytte til optiske.

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur
   #5
 567     bare ett av gangen, helst     0
Jeg har en som sikkert er ionisk i tillegg til to optiske. Ser ingen grunn til å fjerne den før jeg gir det taket et ekstra strøk (merket blir styggere enn varsleren), og når den først er der, så gir jeg den batteri også.

To i korridorene, én i stua - alle er så nær soverommet at én er nok til å vekkes, og jeg skal ikke ha seriekobling på den som går av hver gang jeg er uforsiktig på kjøkkenet ... kanskje jeg burde flytte en av dem inn på soverommet i tilfelle det begynner å brenne der. Godt poeng.

Hvis du er usikker på om røykvarslerne du har er optiske eller ioniske, se etter merket for radioaktivitet. De ioniske har dette merket.


Godt poeng. De radioaktive er sikkert spesialavfall, kan de leveres i elbutikker?
If
  (trådstarter)
   #6
 47     0

De radioaktive er sikkert spesialavfall, kan de leveres i elbutikker?


I utgangspunktet kan du levere de sorter el-avfall som selges som produkter i den aktuelle butikken - uten at du trenger å kjøpe noe nytt. Så selger de røykvarslere, skal de også ta imot. Du kan lese mer om el-returordningen her.

I alle kommuner finnes det innsamling av spesialavfall, og her tar de også imot varslerne. Som regel er det innsamlingspunkter plassert ut i kommunen hvor du kan levere inn røykvarslere, kjemikalier, gamle brannslokkingsapparater osv. På de kommunale avfallsanleggene er det selvsagt også mulig å levere.

Håper dette var svar på spørsmålet, og at det hjalp deg litt videre?

Vennlig hilsen
Erik
teknisk bygningsinspektør i If
Signatur
   #7
 1 806     Sør-Trøndelag     0
Har optiske seriekoblede røykvarslere i alle soverom(6), stuer(2), loftstue(1), gang(1) og teknisk rom(1). Har ikke på bad, vaskerom og boder - ei heller på kjøkken, men det er åpen løsning som henger sammen med stue, dessuten har vi komfyrvakt.
Signatur

   #8
 567     bare ett av gangen, helst     0
Så selger de røykvarslere, skal de også ta imot.


Takk. Jeg fryktet de kanskje måtte selge samme typen eller noe sånt. (Men det sjekker de neppe når jeg legger den fra meg oppi en fryseboks som står der.)
   #9
 5 564     0

Så da er spørsmålet. Skal man montere røykvarslere i soverommet i stedet for de man har, eller i tillegg?


Jeg hadde gjort enten eller - flyttet, eller kjøpt nye i tillegg. Det viktigste, mener jeg, er at røykvarslere er montert på alle soverom. Helst seriekoblede, som If skriver.
   #10
 5     0
Kombialarm - Montert etter FG regelverket.
Kjeller - v. sikringskap/fryser/vvb
1.egt - Gang, Stue
2.egt - Soveromsgang og Soverom i bruk.
totalt 5 optiske... + innbrudd og vannlekasje.

Par "fun"facts...

Ioniske reagerer raskere en optisk på brann med åpen flamme (Testen viser kun ulme).
Slik at de har fortsatt sitt sted i næringskjeden.

Ioniske detektorer har krav om at det radioaktive stoffet brytes ned såpass raskt at effekten er helt borte etter "10 år".
(Tester viser at de fortsatt fungerer normalt etter 15år, hvorfor?)

FG-regelverket krever ikke Detektering på soverom.
Soverom kommer i TILLEGG til øvrige.

Tips, NEK400:2014 kommer mest sansyning til å kreve elleranbefale røykvarsler på Vaskerom. (ordlyd ikke bestemt)
( Ikke vedtatt pdd, trer i kraft i sommer)


Tips for de som nå skal løpe & kjøpe nye detektorer.
Pris = Kvalitet (faktisk)
Hvis prisen ikke betyr alt og en detektor ikke MÅ koste 59kroner...
Så finnes det mange kombinerte røykvarslere optisk/ionisk/varme i samme detektor for vesentlig bedre dekningsgrad/sikkerhet.